Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Mi również zapadają się pod ziemię (gdzieś w poł. października), nie ma ich i koniec. Na pewno ma na to wpływ liczebność. Jak ktoś ma wątpliwości niech zajrzy do Świata Spiningu (poł '90) , publikował tam zapiski z zeszytów p. Kaczówka, można poczytać jak brały kleksy w styczniu i lutym.. Jeszcze wcześniej ('70)   są ciekawe opisy połowów na kawałek słoninki..

Mi również zapadają się pod ziemię (gdzieś w poł. października), nie ma ich i koniec. Na pewno ma na to wpływ liczebność. Jak ktoś ma wątpliwości niech zajrzy do Świata Spiningu (poł '90) , publikował tam zapiski z zeszytów p. Kaczówka, można poczytać jak brały kleksy w styczniu i lutym.. Jeszcze wcześniej ('70)   są ciekawe opisy połowów na kawałek słoninki..

Co do liczebności klenia na odcinku warszawskiej Wisły , to jest źle z tendencją do tragedia :angry: . Co potwierdziły moje i moich kolegów z forum tegoroczne doświadczenia.

Jednak nawet w czasach kiedy tej ryby w Wiśle nie brakowało :) , a które doskonale pamiętam pomimo początków sklerozy :D , złowienie klenia na spin zimą było dużą sztuką    .Może i na słoninę było łatwiej :D , nie wiem nie sprawdzałem ;) .

Wisła to rzeka którą nazywamy królową i jak na królową przystało ma różne swoje fanaberie. Jedną z takich charakterystycznych cech jest , to że bardzo wcześnie idzie spać i bardzo późno się budzi . W końcu to królowo i wolno jej spać do woli  ;) :D .

Edytowane przez pisarz
  • Like 6

Wisła to rzeka którą nazywamy królową i jak na królową przystało ma różne swoje fanaberie. Jedną z takich charakterystycznych cech jest , to że bardzo wcześnie idzie spać i bardzo późno się budzi . W końcu to królowo i wolno jej spać do woli  ;) :D .

100% racji, najbardziej irytująca bywa wiosna, niby ładna pogoda a woda jak w studni... w tym roku jesień całkiem do bani...ale czasy mamy takie, panie, że się cieszę bo rzeka pochowała trochę rybki przed amatorami łatwego mięsa.

• Like 2

Od słoniny lepsiejsza wątróbka ;) Lubią też mormyszkę....a tę miałem okazję uskuterczniać w miejscach gdzie nurtu ze zrozumiałych przyczyn nie było. I tam będę ich pewnie szukał z ultralightem :)

Poszukiwanie kleksów z spinem w ręku  :good: .  Słoninę lepiej przeznaczyć dla sikorek 12.gif.

A wątróbkę dla spirytuałów? ;) 

Dobra Panowie, nowa forma do odlewania wobków zrobiona, teraz tylko 12h aż silikon zastygnie....więc można gonić nad Wisełkę. Ciekawe czy będą gryzły :) btw przedwczoraj sumka widziałem jak się spławił....maluch taki ze 40cm. Przepłynął ze 2 metry smużąć powierzchnię....dziwne zachowanie jak na tę porę roku. Spotkał się ktoś już z czymś takim? Nie wydawał się uszkodzony w żaden sposób.

btw przedwczoraj sumka widziałem jak się spławił....maluch taki ze 40cm. Przepłynął ze 2 metry smużąć powierzchnię....dziwne zachowanie jak na tę porę roku. Spotkał się ktoś już z czymś takim? Nie wydawał się uszkodzony w żaden sposób.

W lato tak ale raczej większe sztuki

Jest 8.55. Jadę do pracy i właśnie przejeżdżam przez Most Świętokrzyski od strony Pragi. Śnieg sypie jak zły.
Odruchowo spoglądam w prawo na rzekę, a tam łódka kawałek poniżej mostu. Grubo!
Widzę ją tam systematycznie, ale w taką pogodę to szacun. Jeśli to ktoś z forum pozdrawiam :)

Edytowane przez korol

Jest 8.55. Jadę do pracy i właśnie przejeżdżam przez Most Świętokrzyski od strony Pragi. Śnieg sypie jak zły.

Odruchowo spoglądam w prawo na rzekę, a tam łódka kawałek poniżej mostu. Grubo!

Widzę ją tam systematycznie, ale w taką pogodę to szacun. Jeśli to ktoś z forum pozdrawiam :)

To jest właśnie ta różnica między "w pracy" i "na urlopie".

A wątróbkę dla spirytuałów? ;) 

Dobra Panowie, nowa forma do odlewania wobków zrobiona, teraz tylko 12h aż silikon zastygnie....więc można gonić nad Wisełkę. Ciekawe czy będą gryzły :) btw przedwczoraj sumka widziałem jak się spławił....maluch taki ze 40cm. Przepłynął ze 2 metry smużąć powierzchnię....dziwne zachowanie jak na tę porę roku. Spotkał się ktoś już z czymś takim? Nie wydawał się uszkodzony w żaden sposób.

Pewnie robota kormorana. Pogniotł biedakowi bebechy i nie dał rady połknąć :(

Na klenie jest metoda skuteczna do tego stopnia że jak kleń zobaczy to nie daruje .Niestety skuteczna tylko w okresie kwiecień -czerwiec ,czasem lipiec jeszcze . Próbować panowie .

Witamy nowego kolegę :) .

http://jerkbait.pl/topic/15638-powitanie-na-jerkbaitpl/page-100

Może coś więcej o tej Twojej tajnej broni na kleksy , chętnie poczytamy.

• Like 5

Powiem tylko tyle że metoda jest spławikowa lub gruntowa ,lepiej na spławik . Przynęta naturalna , niestety konieczne jest łowienie na tzw przelewach a to oznacza że łowi się klenie cieknące mleczem. Każda metoda w takich miejscach to łowienie na tarlisku .Dlatego nie będę propagował przynęty . Wszystko jedna czy łowimy na spławik czy na woblera czy muchę . Przelewy to tarliska kleni ,popularność łowienia w takich miejscach doprowadziła do załamania populacji klenia ,do tego dochodzi przymykanie oka nawet na zawodach .Ustawia się zawodnik ,łowi a organizatorzy nie widzą lub udają że nie widzą . Mój rekord to 17 szt jednego wieczora i drugie tyle spudłowanych brań .Naprawdę dałem spokój kleniom ,nawet osoby wypuszczające ryby powinny odpuścić przelewy w okresie od końca kwietnia do lipca . 

Edytowane przez roberto77

17 na spinning, latem (upał, niżówka) powiedzmy w granicach 38-42cm, przez cały dzień łowienia też jest do zrobienia :)
W jeden wieczór trudniej, bo po kilku złowionych trzeba trochę odczekać..

Edytowane przez korol
  • Like 3

A tymczasem jakieś roboty pod Mostem Gdańskim. Chyba pogłębiają między 1 a 2 filarem od strony Pragi.

Piotrek , miejmy tylko nadzieję ,że nie wprowadzają w życie tego o czym już tu było pisane :( .

Przebudowa ostróg na mola.

http://tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,beda-mola-na-wisle-pierwsze-w-2018-roku,205627.html

Edytowane przez pisarz
  • Like 1

W artykule piszą o odcinku od mostu Łazienkowskiego do mostu Śląsko-Dąbrowskiego, więc może roboty pod Gdańskim to tylko pogłębianie..
Tak czy inaczej więcej rzeczy będzie spływało Wisłą. W tym roku podczas łowienia w upalny dzień na jednej z raf znaleźliśmy z kumplem zgrzewkę Lecha. Pewnie teraz takie znaleziska będą częstsze..

• Like 3

Z jednej strony w lato i tak każda główka jest oblegana przez piwkujące dzieciaki, więc bez różnicy czy zbudują tam ławki, oświetlenie czy inne bajery. Z drugiej strony jedna wysoka woda pewnie zmyje całą tę inwestycję w pi*du i będzie pretekst żeby zbudować drugi i potem trzeci raz. Oczywiście za 3 razy większą sumę niż to warte bo jednoosobowe firmy wszelkich znajomków tych na górze muszą swoje zarobić ;)

Żeby nie był całkowity OT to byłem w poniedziałek w okolicach północnego i przez dwie godziny gumowania nie zaliczyłem nawet trącenia. Też macie tak, że typujecie sobie 2 miejsca, nie mogąc się zdecydować gdzie jechać, a potem przy powrocie (o kiju oczywiście) powtarzacie sobie "ale jestem głupi, wiedziałem że trzeba było jechać na drugą miejscówkę" ? :)

Edytowane przez FanAtyk