Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli dobrze zrozumiałem wpis jednego z naprawdę dobrych wędkarzy, który naprawdę dużo łowi na naszej Wiśle to....jego zdaniem sandacza jest dużo więcej niż szczupaka obecnie. Jeśli w to wierzyć, to przy mojej wędkarskiej wiedzy i umiejętnościach plasuję duże szczupaki z mojego odcinka gdzieś między potworem z Loch Ness a Zegrzyńską Paskudą.

A ile sumów na warszawskim odcinku złowiłeś z brzegu?

Szczupaków jest mało bo są łatwe do wyłowienia za młodu. Poza tym lubią się ustawiać przy główkach a to jak wiadomo również ulubione miejsce wedkarzy. Późną jesienia te wieksze lubia spływac pod główki gdzie sa katowane na zmiane żywcem i gumą. Mało co zostaje choc czasami jakiś grubszy przetrwa ten armagedon. Sam widziałem fote 106cm wiec szansa zawsze jest. Kiedyś było ich więcej, jesienią zawsze miałem jakiegoś grubasa na kiju.

• Like 3

Równy metr z tamtego sezonu przy sandaczach. Liczyłem na ogromnego smoka. Zdjęcia do niczego... Wieczorem zrobić samemu zdjęcie z taką rybą dysponując tylko telefonem i chcąc wypuscic w dobrej kondycji jest bardzo ciężko :/ Kołowrotek do odzwierciedlenia wielkości to rozmiar 3000

post-47668-0-99665400-1489523158_thumb.jpg

post-47668-0-75796900-1489523203_thumb.jpg

Edytowane przez dekosz
  • Like 11

Wczoraj łaziłem trochę z UL po Wiśle w Warszawie brań oczywiście zero ale na główce koło zoo tej przy samym moście zaczepiłem sznur z jednej strony przyczepiony do kija który dryfował w nurcie a z drugiej strony niestety nie wiem bo nie udało mi się na #8 tego wyciągnąć. Ktoś się orientuje co to było ?

Mam wrażenie, że szczupaka jest najmniej. Więcej jest sandaczy, a najwięcej sumów.

Dokładnie taka kolejność jest i na Wyszogrodzkim odcinku Wisły. I to od dawien dawna. Choć przyznam że od kilku sezonów te ostatnie nie mają tam lekko.  Trollingowcy tłuką je na potęgę. W tym sezonie może trochę odpoczną. Z naciskiem na "może"

Mam wrażenie, że szczupaka jest najmniej. Więcej jest sandaczy, a najwięcej sumów.

Troszkę lat  łowię na Warszawskim odcinku , może z 25  .

Stwierdzenie banalne , ryby ubyło 80% . Po tylu latach łowienia w tej brudnej wodzie stwierdzam że dobre wyniki w łowieniu jakiegoś gatunku można mieć wtedy jak człowiek jest nastawiony tylko na konkretny gatunek ryby i to przez cały rok. Szczupaka moim zdaniem ubyło najwięcej, sandacz tuż za nim i okoń który przez boczny trok i podlodowe łowienie jest zmasakrowany przez ludzi bioracych bez umiaru czyli większości naszych wędkarzy.

PS. Podbierałem  pod kolejowym  szczupaka 121 cm ale jakieś 15 lat temu

Edytowane przez jacekp29
  • Like 5

A  tak usiadłem wczoraj z albumem ze zdjęciami i mi na wspominki naszło.

Zdjęcia robione Kodakiem , wędka Albatros ? , DAM quick taki niebieski , spodniobuty gumowe w grudniu ^_^ , ale jakie ryby.

Teraz żeby tak połowić zmuszony jestem jechać 1500 km w jedną stronę :unsure: . Nawet z optymizmem nie ma co patrzeć w przyszłość

A jeszcze mi się przypomina ta presja tamtych czasów , gdzie w nocy na najlepszych miejscówkach byłem sam!!!!!!

• Like 3

A  tak usiadłem wczoraj z albumem ze zdjęciami i mi na wspominki naszło.

Zdjęcia robione Kodakiem , wędka Albatros ? , DAM quick taki niebieski , spodniobuty gumowe w grudniu ^_^ , ale jakie ryby.

Teraz żeby tak połowić zmuszony jestem jechać 1500 km w jedną stronę :unsure: . Nawet z optymizmem nie ma co patrzeć w przyszłość

A jeszcze mi się przypomina ta presja tamtych czasów , gdzie w nocy na najlepszych miejscówkach byłem sam!!!!!!

Łza mi się w oku zakręciła .undecided.gif

Eh , to se ne wrati :( .    :D

Edytowane przez pisarz
  • Like 2