Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem to na pierwszym miejscu jest masakrowanie zimowisk i tarlisk przez wędkarzy i to latami , tak na każdej rzece do tego kłusole w tych samych miejscach. Ryby to nie grzyby po deszczu nie rosną . Niestety musimy zdawać sobie sprawę że  95% wędkarzy zabiera to co złowi :( . Widać to teraz na kanale jak jest masakrowana ryba  na 1000 wędkarzy ryby wypuszcza 5 .Co dziennie wychodzi z wody kilkaset kilogramów ryby.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez jacekp29
  • Like 2

Głebokość moze nie jest na tyle istotna co dno, ale fakt że wiekszość ladnych ryb złowiłem na grubej wodzie stad napisałem o głębokość. Im wiecej grubej wody tym lepiej bo ryba ma więcej miejsc gdzie może stać. U nad jest tak że w jednym wiekszym dole jest wiekszość ryb na danym odcinku. Z tego co słyszałem na torunskiej jest trochę więcej ryby a to że nie jest łatwa do złowienia może właśnie wynikać z większej ilości miejsc.

Myślę, że nie ma sensu porównywać Wisły warszawskiej z toruńską czy bydgoską, tak samo jak nie ma sensu porównywać Wisły warszawskiej z np. krakowską. Jakby inne rzeki.

Do wujek: jeszcze jedna różnica - na toruńskiej nie ma rybaków, na mazowieckiej wokół Warszawy już są.

Głebokość moze nie jest na tyle istotna co dno, ale fakt że wiekszość ladnych ryb złowiłem na grubej wodzie stad napisałem o głębokość. Im wiecej grubej wody tym lepiej bo ryba ma więcej miejsc gdzie może stać. U nad jest tak że w jednym wiekszym dole jest wiekszość ryb na danym odcinku. Z tego co słyszałem na torunskiej jest trochę więcej ryby a to że nie jest łatwa do złowienia może właśnie wynikać z większej ilości miejsc.

Może jest więcej może jest mniej. Ciężko porównać. Jedno jest pewne - niestety tendencja jest dokładnie ta sama. Czyli ryb jest coraz mniej. I nawet nie chodzi o moje wyniki ale generalnie nie spotkałem nikogo kto by twierdził ze jest lepiej niż 5 czy 10 lat temu.

Z tego co słyszałem na torunskiej jest trochę więcej ryby a to że nie jest łatwa do złowienia może właśnie wynikać z większej ilości miejsc.

I jeszcze jedno :)  Zapraszam do Piernikowa - mogę Cie zabrać na łódkę i wtedy zobaczymy czy u nas jest tragedia czy może jeszcze nie aż tak wielka. Pisze poważnie i bez złośliwości - zawsze fajnie powędkować z kimś nowym :)

Kiedyś łowiłem tylko z brzegu,od 4 lat, tylko z wody wyniki podobne.Wielu ludzi myśli że z wody łatwiej,podpałka kupują pływadła i jest rozczarowanie,bo z brzegu mniej zabiegu a wyniki podobne,owszem można trafić ładne ryby ale trzeba poświęcić masę czasu na rybałkę,ale Królowa poza rybami daje niezapomniany klimat przygody niekoniecznie związanej tylko z rybami.

Edytowane przez Zack
  • Like 4

I jeszcze jedno :) Zapraszam do Piernikowa - mogę Cie zabrać na łódkę i wtedy zobaczymy czy u nas jest tragedia czy może jeszcze nie aż tak wielka. Pisze poważnie i bez złośliwości - zawsze fajnie powędkować z kimś nowym :)

Dzieki za zaproszenie ale nie czuję potrzeby udowadniania czegokolwiek i komukolwiek. Poza tym za dobrze znam Wisle i wiem ze szansa połowienia z doskoku jest marna wiec to by niczego dodowodziło.

Edytowane przez wujek

Dzieki za zaproszenie ale nie czuję potrzeby udowadniania czegokolwiek i komukolwiek. Poza tym za dobrze znam Wisle i wiem ze szansa połowienia z doskoku jest marna wiec to by niczego dodowodziło.

Nie chodziło mi o udowadnianie czegokolwiek komukolwiek. Bardziej o zobaczenie dla samego siebie i Ciebie gdzie jest gorzej. Dla Ciebie byłby to wypad z doskoku ale jak byś powiedział co potrzeba to by się znalazło - typ dna głębokość itp itd ;) To tylko celem wyjaśnienia bo na sile nie będę przekonywał aczkolwiek zaproszenie pozostaje otwarte  ;) 

Znając siebie to jak się wybieram dalej niz 100km od domu to jest to już bardzo daleko poza granice kraju :). Nie było moim celem licytowanie się gdzie jest lepiej gdzie gorzej bo nawet jak gdzieś jest trochę wiecej ryby to nie oznacza że jest tam eldorado. Kto chciał zrozumieć o co mi chodzi to zrozumiał.

Pozdrawiam

• Like 4

Zdradziłem w weekend spinning i złowiłem trochę krąpi, sap (największa 35+) oraz uklejek metodą gruntową.
Właściwie to dobrze biorą i jakby odpowiednio podnęcić, to można nieźle połapać.

Moja Mała była pierwszy raz na rybach, śpiąc 2h w samochodzie :D

Edytowane przez korol
  • Like 6

Kup sobie dobre nosidełko i spraw dziecku frajdę nosząc je z przodu podczas spinningowania (polecam Babybjorn). Ja z moimi chłopakami latałem tak po opaskach za boleniami. Chyba im się wydało, że to oni holują ryby:)

Nosidełko nawet mam, ale ten nowszy wzór, gdzie jest w pozycji żabki zwrócona twarzą do rodzica.

Ale tak szczerze, w tym momencie bym się bał z nią spinningować. Tyle razy dostałem wyszarpniętą z zaczepu przynęta, czy też po spięciu ryby.

Do tego osuwająca się ziemia nad bobrowymi dziurami.

Na razie skupiam się na propagandzie, tzn co tydzień zabieram na 2-3h spacer nad wodę, aby się przyzwyczaiła i potem sama chciała.

• Like 6

Ma ktoś doświadczenie w łowieniu kleniojazi o tej porze roku, ale po zmroku i w nocy? Miałbym na priv pare pytań, bo jednak łowienie w dzień to nie to samo :)

Wiesz...jak coś to pytaj ...chętnie pomogę  :) Hahahahah :) Mam agregat do dyspozycji nie tylko jazie i klenie polowimy :)

• Like 1