Thomason Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Całkiem możliwe. Ze dwa razy miałem wrażenie, że czuje uderzenie ogonem po żyłce. Ale jestem dziś nieprzytomny, wiec ciężko mi wyrokowac.Czyli nie widziałeś nawet z czym masz do czynienia.Zawsze troche szkoda jak nawet nie widać było co było na kiju i można snuć tylko domysły.Wyobrażnia wtedy ma szerokie pole manewru i raczy nas różnorakimi wizjami domniemanej ryby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 A to zalezy wczoraj kolega miał pstrąga 60sione i chyba raczej wolalby nie widzieć jaka ryba mu spadla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 A to zalezy wczoraj kolega miał pstrąga 60sione i chyba raczej wolalby nie widzieć jaka ryba mu spadla Ja tam zawsze wole wiedzieć z kim miałem przyjemność ale rozumiem, że sa i tacy co wolą nie wiedzieć co było na końcu linki.Wole żyć w śiadomości, niż dawać potem upust swojej wyobrażni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alberto25 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Bylem z kolegą w okolicach bielan.pusto i woda wysoka/lekko mętna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Ja tam zawsze wole wiedzieć z kim miałem przyjemność ale rozumiem, że sa i tacy co wolą nie wiedzieć co było na końcu linki.Wole żyć w śiadomości, niż dawać potem upust swojej wyobrażni. Wolę sobie wyobrażać urwaną,zabłąkaną brzanę lub leszcza niż metrowego sandacza czy bolka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcik87 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 A to nie czas wspiąć się na wyższy poziom wędkarstwa w Polsce? Może czas zacząć chwalić się miejscówkami, może czas wybierać się na wspólne wyprawy w coraz większym gronie a nie siedzieć w krzakach ukrytym. Dzielić się doświadczeniem z młodszymi i mniej doświadczonymi. Wbijać do głów tych osób czym jest wędkarstwo i obcowanie z przyrodą?! Pokazać im jak to powinno wyglądać. Cieszyć się z tego zamiłowania i chwalić kulturą wyniesioną z niego a nie po staropolsku - to moje i nikomu nic do tego!! Czytam to forum i widzę, że jest coraz gorzej a wędkarstwo jest najgorszą cechą naszego społeczeństwa - egoizm. Owszem mam świadomość, że wejdzie tu taki rybobójca i popatrzy gdzie można jeszcze zabić, ale to nasz obowiązek pokazać światu, że my też umiemy zadbać o nasze. Wędkarstwo powinno być sposobem życia w zgodzie z naturą i drugim "kolegą" (nie wrogiem czy przeciwnikiem. Nawet na zawodach w naszym kraju nie ma tyle goryczy co na tym forum. Panowie i Panie z uśmiechem i życzliwością do siebie, a ryb będzie więcej. Jeśli chodzą za Wami to zaproś ich z wędką i pokaż jak łapiesz, techniki. Będziesz wzorem do naśladowania dla innych. To powinno być nagrodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Niech już się ta pogoda poprawi i woda opadnie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 I sezon zasadniczy zacznie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Nie jest źle, rybki już biorą : )Wydaje mi się, że nie ma co popadać ze skrajności w skrajność.Można spokojnie opisywać swoje połowy w taki sposób, aby odbiorca coś z tego wyniósł, a jednocześnie nie zdradzać konkretnego miejsca. Bo w końcu to schemat ma znaczenie, a największą przyjemność daje samodzielne odkrywanie.Sam się nieźle wkurzyłem, jak w sezonie 2015, po tym jak z Dawidem wrzuciliśmy trochę fajniejszych rybek rozpoczęły się pielgrzymki. Pamiętam sytuacje, że ktoś mi stał niemal na plecach, rzucając w miejscu gdzie nie było szans na rybę, ewidentnie czekając, aż zwolnię miejscówkę (mogę obławiać jedno miejsce przez kilka godzin, zwłaszcza jak się zawezmę ). Było to wyjątkowo denerwujące, bo w pobliżu było wiele innych, także dobrych. Cóż, było trzeba się wynieść w inne rejony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Nie jest źle, rybki już biorą : ) Wydaje mi się, że nie ma co popadać ze skrajności w skrajność.Można spokojnie opisywać swoje połowy w taki sposób, aby odbiorca coś z tego wyniósł, a jednocześnie nie zdradzać konkretnego miejsca. Bo w końcu to schemat ma znaczenie, a największą przyjemność daje samodzielne odkrywanie. Sam się nieźle wkurzyłem, jak w sezonie 2015, po tym jak z Dawidem wrzuciliśmy trochę fajniejszych rybek rozpoczęły się pielgrzymki. Pamiętam sytuacje, że ktoś mi stał niemal na plecach, rzucając w miejscu gdzie nie było szans na rybę, ewidentnie czekając, aż zwolnię miejscówkę (mogę obławiać jedno miejsce przez kilka godzin, zwłaszcza jak się zawezmę ). Było to wyjątkowo denerwujące, bo w pobliżu było wiele innych, także dobrych. Cóż, było trzeba się wynieść w inne rejony.Znalazłem kiedyś miejscówkę szczupakową na ujściu Bugu, za. Meta taka, że trzeba było stanąć co do 0,5m na miejscu żeby połowić i to całkiem konkretnie. Przy podaniach przynęty dokładnie w to samo miejsce ale z innego kąta brań prawie nie było. Za trzecim razem kiedy przyjechałem jedna ekipa łowiła a druga czekała w kolejce na wale. Oczywiście ryby ponad miarę w łeb i do wora, jakimś tam marnym pocieszeniem było, że koledzy po kiju bili zwierzaki w bliżej 60 cm a mniejsze puszczali. Oczywiście miejsce zostało gruntownie oczyszczone ze szczupaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Dzisiaj udało mi się wyskoczyć nad Wisłę w moich okolicach i pomachać trochę kijem, choć zimno i wiatr nie pozwolił mi pobyć za długo nad wodą. Mimo kiepskiej pogody o dziwo coś tam udało się wydłubać: najpierw krótkiego bolka, a potem zameldował się ładny, ok.40 cm jaź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Panowie czy woda na Wiśle bardzo się podniosła od wczoraj ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miko89 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Panowie czy woda na Wiśle bardzo się podniosła od wczoraj ?http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/152210010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Nie wiem jaka była wczoraj ale do zeszlotygodniowej napewno w górę. Dzisiej bylem pospacerować w okolicy CW to tylko jeden kamień było widac na rafach po drugiej stronie z 3 kormoranami bo wiecej nie mogło się na nim pomieścić. Tak, że całkiem fajna woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Woda trochę poszła w górę, ale w ciągu kilku dni niewiele, max ze 20 cm. Jak na tą porę roku cały czas jest niski poziom wody, fajnie jakby na majówkę przyleciało trochę, ale raczej nic z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zator Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Dzis byłem godzina machania muchówką w porcie Sum i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Poszło co najmniej pół metra w górę. Tak pokazują w internecie. Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Poszło co najmniej pół metra w górę. Tak pokazują w internecie. Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu TapatalkaO tej porze roku , to woda powinna być jeszcze pod wałami i powoli opadać , a tu ledwie stare główki przelewa. Naprawdę wysoka woda , mogła by wiele zmienić . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zalać stawy hodowlane, co pozwoliloby choc troche odciazyc populacje dzikich ryb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Bardziej dno poprzestawiać, a ryba by odpoczęła gdyby przez sezon był sredni stan wody, jest wtedy wszędzie i nigdzie. Pozalewane rafy i przelewy i dupa z łowienia. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Bardziej dno poprzestawiać, a ryba by odpoczęła gdyby przez sezon był sredni stan wody, jest wtedy wszędzie i nigdzie. Pozalewane rafy i przelewy i dupa z łowienia.A jak z widzialnością ryb na echu? Pytam pod kątem Wisły oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 A jak z widzialnością ryb na echu? Pytam pod kątem Wisły oczywiście.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 ?Spotkałem się z opiniami, że na Wiśle nie widać tak ryb jak na Narwi czy Zegrzu. Gdy podpinam echo na Wiśle muszę znacznie zmniejszać czułość w porównaniu np. do Narwi. Pływając trochę w zeszłym roku nie zaobserwowałem jakoś fajnych zapisów. Dopiero uczę się Wisły "z wody". Odniosłem się do Twojego wpisu mówiącego o średnim stanie wody a co za tym idzie trudności wizualnego zlokalizowania miejsc gdzie stoi ryba (rafy, przelewy). Więc pytanie brzmi Czy przy wyższym stanie wody szukasz zapisów ryb czy kierujesz się jedynie uksztaltowaniem dna. Oczywiście pytanie kieruję również do wszystkich pływających wiślaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Być może sugestie o wyższej wodzie na Wiśle się sprawdzą, synoptycy przewidują spore opady na południu pod koniec tygodnia. Majówka może minąć przy wysokiej wodzie. http://www.twojapogoda.pl/wiadomosci/116933,w-2-dni-spadnie-tyle-deszczu-ile-powinno-przez-caly-kwiecien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w6i6e6 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Wysokiej???Nie ma na to szans, w tej chwili wodomierze pokazuję tendencję spadkową, prognoza na 27.04 - 185cm więc jak na początek maja to stan wody jest niski, właściwie to o krok od tego by za chwilę w połowie maja znów był niżówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi