Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkałem się z opiniami, że na Wiśle nie widać tak ryb jak na Narwi czy Zegrzu. Gdy podpinam echo na Wiśle muszę znacznie zmniejszać czułość w porównaniu np. do Narwi. Pływając trochę w zeszłym roku nie zaobserwowałem jakoś fajnych zapisów. Dopiero uczę się Wisły  "z wody". Odniosłem się do Twojego wpisu mówiącego o  średnim stanie wody a co za tym idzie trudności wizualnego zlokalizowania miejsc gdzie stoi ryba (rafy, przelewy). Więc pytanie brzmi :) Czy przy wyższym stanie wody szukasz zapisów ryb czy kierujesz się jedynie uksztaltowaniem dna. Oczywiście pytanie kieruję również do wszystkich pływających wiślaków :)

Od ok 15stu lat pływam głównie po Wiśle. Masz rację że trzeba na echu mocno zjechać z czułością by było widać cokolwiek. Nie ma co się nastawiać na szukanie zapisów ryb,a bardziej skupić się na ukształtowaniu dna,szukać kantów,kamieni,ew ławic białorybu itp. Wielokrotnie ładnie połowiłem a na echu była przysłowiowa pustynia. 

Powodzenia ;) 

• Like 4

Spotkałem się z opiniami, że na Wiśle nie widać tak ryb jak na Narwi czy Zegrzu. Gdy podpinam echo na Wiśle muszę znacznie zmniejszać czułość w porównaniu np. do Narwi. Pływając trochę w zeszłym roku nie zaobserwowałem jakoś fajnych zapisów. Dopiero uczę się Wisły  "z wody". Odniosłem się do Twojego wpisu mówiącego o  średnim stanie wody a co za tym idzie trudności wizualnego zlokalizowania miejsc gdzie stoi ryba (rafy, przelewy). Więc pytanie brzmi :) Czy przy wyższym stanie wody szukasz zapisów ryb czy kierujesz się jedynie uksztaltowaniem dna. Oczywiście pytanie kieruję również do wszystkich pływających wiślaków :)

Ok, nie wiedziałem czy pytasz ogólnie czy interesuje Cię obecna sytuacja. Teraz to byłoby niemożliwe bo nie można nawet pływać. Potwierdzam co pisze urasenty@, w Wiśle rzadko coś widać,ale zdarzają się ciekawe zapisy typu stada białorybu lub sumy. Trzeba patrzeć na ukształtowanie dna.

• Like 2

Panowie, podbiję nasz wątek bo ktoś poskarżył i moderator popsuł nam dyskusję o jakże nie wędkarsko-warszawskich kotwicach.

Pucować się kto 30ego albo 1ego zaczyna sezon bolkowy na miejskim odcinku. Proponuje małą sondę w postaci listy bez szczegółów odnośnie miejscówki. Może się spotkamy.

nick // dzień // lewa / prawa / łódka

Zaczynam:

1.malcz / 30.IV. / lewa

Edytowane przez malcz

Ja mam ogromne ciśnienie, lecz może mi się nie udać wystartować w majówkę.

Dziś zrobiłem sobie dość długi spacer z wędką z naciskiem na spacer. Odwiedziłem jeden z odcinków, na których łowię.

Widziałem sporo syfu na brzegach, gościa co ciskał 20 gram ołowiu z seledynem w dołek, czyli wszystko po staremu. Ryb nie widać.

Co do przeniesionej rozmowy, to uważam, że tu jest jej miejsce. Rozmowa dotyczyła doboru odpowiedniego zestawu na określony odcinek rzeki o tej samej charakterystyce. Tak naprawdę miejsce na kabany mamy w wątkach jazie 2017, szczupaki 2017 itd. Tutaj mamy nieduże grono udzielających się warszawskich

wędkarzy. Część z nas zna się osobiście, część się kojarzy.Dla mnie to takie podforum Po ostatnich nagonkach nie sądzę, żeby pojawiło się wiele zdjęć.

@Wujek, napisz jakiej grubości warszawskiej żyłki używasz do warszawskiego ciężkiego zestawu boleniowego.

Wiem, że żyłka jest bezpieczniejsza, lecz na tą chwilę nie wyobrażam sobie zrezygnowania z plecionki, bo znika cały fun, czucie ryby.

edit:

już doczytałem w innym wątku, strofta 0,22  :)

Edytowane przez sajdol1
  • Like 1

Panowie, podbiję nasz wątek bo ktoś poskarżył i moderator popsuł nam dyskusję o jakże nie wędkarsko-warszawskich kotwicach.

Jakby co to nie ja, bo to nie w moim stylu biegać na skargę... Ja raczej zdobyłbym uprawniena moda i wy...ł Was osobiście..;) Sorry za OFF

• Like 1

Zdaje się że majówkę wygrają Ryby :) .

Plan jest ale wszystko zależeć będzie od wody bo jak będzie sporo wyżej to siekierkowskie mety raczej będą spalone...

Zostanie Powiśle i zalane pierwsze trawki, może jaziki przyjdą jak w zeszłym roku...

Tak czy inaczej, szału się nie spodziewajmy.

• Like 1

Niezbyt ciekawie na pogodynce stan wody wygląda..

Stan wody , to się robi właśnie ciekawy , tylko trochę nie w porę . Mnie zastanawia i martwi temperatura wody . Temperatura jak na tę porę roku jest bardzo niska :(  . Zastanawia mnie  czy to nie miało negatywnego wpływu na tarło bolenia? -_-