psulek Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Sądzę, że na tarło wszystkieg. Sandacz się trze przy temperatorze co najmniej 12 st. Nie wiem czy słupek to przebił. Poza tym zimniejsza woda to dłuższa inkubacja - większa szansa że coś ikrę zeżre, woda opadnie i wyschnie itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Ojtam ojtam, późniejsze tarło to dłuższe trzepanie białorybu na tarliskach i drapieżnika w tarlisk okolicy. Same plusy, co się czepiacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Stan wody , to się robi właśnie ciekawy , tylko trochę nie w porę . Mnie zastanawia i martwi temperatura wody . Temperatura jak na tę porę roku jest bardzo niska . Zastanawia mnie czy to nie miało negatywnego wpływu na tarło bolenia? Masz rację, normalnie pod koniec kwietnia woda powinna osiągnąć wartości łowne, teraz wszystko stanęło na głowie. Woda ma stan i temp jak pod koniec marca. Z tarłem ciężko przewidzieć, może mieć, może nie. Myślę że ryby są ewolucyjnie przygotowane na takie niespodzianki, przybory to rzecz normalna w rzecznych cyklach, gorszy jest chyba mimo wszystko brak wody. Tak została wykończona populacja klenia, kleń tarł się na przelewach, po czym woda opadała i cała ikra zostawała na kamieniach, sam widziałem to ze 3 razy, aż żal było patrzeć. Jakieś straty w narybku mogą być przez płynące błoto, ale miejmy nadzieję że rybki się pochowają po trawach i przeżyją. Drapieżniki też będą miały trudniej przecinać narybek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Stan wody zaczyna robić się fajny choć pewnie nie wszędzie w poniedziałek czy wtorek będzie można połowić bo pójcie jeszcze wyżej. Dziś kolejny raz sięgnąłem po feedera aby dobrze się nastroić przed sezonem zasadniczym. Ryby brały dobrze (Certa, Leszcz, Krąp). Woda bardzo aktywna, były pojedyńcze spławy, ukleja też oczkowała przy powierzchni. Zaczynają płynąć gałęzie i większe kłody drewna oraz wytwarza się typowa Wiślana piana. Woblery Boleniowe gotowe. Do zobaczenia nad wodą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak jak piszesz we wtorek stan wody powinien być ok. Tylko temperatura wody chyba się zbytnio nie zmieni... Najważniejsze że miejsce już wytypowane. Także 2 zaczynam walkę :-) Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka Edytowane 29 Kwietnia 2017 przez Qcyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Epidares Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Byłem dziś nad wodą w poszukiwaniu kleni. Jak zwykle nie znalazłem.Ale już bolenie się powoli przy powierzchni pokazują. Ukleja oczkuje, ale jeszcze na powierzchni niewiele jej widać.Woda idzie już do góry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Aj tam co się przejmować. Natura robi swoje. Każdy rok inny, i co z tego. Tak jest i nie mamy wpływy na to. Trzeba się się dopasować. Wisław Wawie zawsze każe nam poczekać na swoje... Są oczywiście miejsca gdzie ryba już jest i bierze, mało jest tych tych "eldorado" ale to ok... Zostanie na później 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Zima była krótka i niezbyt mroźna, marzec i początek kwietnia były bardzo ciepłe więc boleń czy szczupak mógł się już wytrzeć właśnie wraz z początkiem kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Dzieje się coś na śródmiejskim odcinku? Na Kępie Zawadowskiej wczoraj lipton, zero spławów i woda b. wysoka. Niektórzy na wodzie od 5:00 bez efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Byłem dziś w okolicach Dębówki. Skończyłem Na zero. Mały bolo ze 3 razy dał o sobie znać. Woda mętna i sporo towaru płynie. Przy takim poziomie i dalej rosnącym nie mam pomysłu co w następne 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 A woda ciągle do góry idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 No właśnie. Pojutrze będzie 350. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zator Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Ech 3 maja wolne myślałem o wielce, ale wychodzi na to, że skocze na czerniakowskie na lodeczka. Ktoś może coś słyszał czy coś tam można już wydziubac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Pytalem bywalców j.czerniakowskiego to jeszcze "stali w blokach" . Także tak.Ja miałem jutro zaatakować, ale z tego co widać to zamiast rzucania będzie kopanie...na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 No no, nie lubicie wyzwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 Na moich miejscówkach podejście z buta już nie możliwe. Jutro wszystko będzie już pod wodą. Chcieliśmy wysoką wodę to mamy. Ja nie narzekam. Ryby odpoczną, Cały sezon przed nami za chwilę wróci niżówka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RulleZ Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 ja dziś się przeszedłem prawym brzegiem od północnego do przystani Młociny. na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 1 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2017 A ja mimo dzisiejszego widoku jadąc wzdłuż Wisły jutro idę powalczyć Jak nie będzie efektów to płakał nie będę Ale kija zamoczę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Był ktoś dziś w centrum z samego rana i spotkała go niespotykana sytuacja nad wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Może zdradzisz jaka? ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Redbull nagrywał pokaż na dzień flagi, dwa odrzutowce przeleciały pod mostem ciągnąć za sobą biało czerwony dym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Aaa to :-) myślałem że ktoś złapał metrowego szczupaka co na Wiśle jest dość niespotykane ;-) na mojej wysokości byli już dość wysoko... Co do ryb to na 1 miejscówkę zabrakło mi może 35 cm niższego stanu wody żeby wejść więc trzeba było jechać dalej... Koniec końców jedno branie spaprane i 2 nieśmiałe ataki bolenia. Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Redbull nagrywał pokaż na dzień flagi, dwa odrzutowce przeleciały pod mostem ciągnąć za sobą biało czerwony dym;)Widok musiał być ciekawy. Kiedyś trafiłem boleniówką kaczkę , która przelatywała pod mostem i miałem super odjazd na kołowrotku . Jakby trafił w taki odrzutowiec , to przy solidnej plecionce mogłoby z butów wyrwać. Łowiłem na Wiśle z forumowym kolegom , on dopadł bolka +50 , a ja miałem solidnego jaśka ale się wymiksował .Ten sam kolega miał wczoraj przyłów sumka 120cm , a drugi większy go sponiewierał . Sumki zagryzły 4cm wobka na plecionce 0,08 . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Epidares Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 Pisarz, nie wymieniliśmy się wczoraj przypadkiem nad wodą gumą/wobkiem? Woda to nie kawa z mlekiem? Myślałem że dziś już będzie krucho, a widzę że jednak dajecie Panowie radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 2 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2017 (edytowane) Pisarz, nie wymieniliśmy się wczoraj przypadkiem nad wodą gumą/wobkiem? Niestety nie , ale nic straconego. Edytowane 2 Maja 2017 przez pisarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi