Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Szybki wypad nad Wisłę na Tarchominie. Im cieplej tym lepiej :)

Gratuluję udanego wędkowania. Jednakże chwalić się złowieniem takiego narybku? Trzeba mieć straszne "parcie na szkło" ;) 

Przypominam o istnieniu regulaminu, mówiącego o wielkościach minimalnych rybek zamieszczanych na naszym forum. Proszę o jego przestrzeganie.

Edytowane przez woblery z Bielska

U mnie dzisiaj wieczorny boleń 68cm złowiony na bezstera tapsa, 10 minut wczewśniej potężnie udeszył w zastoisku, Cieszy bo pierwszy na bezstera i pierwszy z 6 z przodu w tym roku. w porównaniu z wczorajszym wieczorem dużo mniej ataków na powierzchni.

• Like 2

Dziś z rana tradycyjnie na pusto.Ale na miejscówce gdzie sobie popas zrobiłem pluskały bolki i chyba coś jeszcze w klatce było bo raz plusnęło jakby głaz ktoś wrzucił. A z ciekawostek wyjąłem z wody małego kenarta malowanego na kropka,niby nic gdyby nie to że był uwiązany do stalki i żyłki na oko 0,22. Ciekawy zestaw.

Szybkie dwa zbóje. Oto jeden z nich, już taki fajny, odpasiony :)
post-57267-0-46643600-1498204702_thumb.jpg
I do następnego.
post-57267-0-73286700-1498204704_thumb.jpg

A na koniec miałem śmieszną sytuację. Bolenik, taki z 50-55cm wyskoczył za wyciągnięta z wody przynęta. Mały brakowało, aby trafił w powietrzu :)

Edytowane przez korol
  • Like 10

Ciężko ostatnio o większe skupisko ryb (mam na myśli chociaż 3 żerujące w jednym miejscu) W środę przeszedłem 3km brzegiem zanim namierzyłem fajnego osobnika. Męczyłem go godzinę różnymi wabikami. Fala uniemożliwiła mi użycie jednego. I zszedłem o kiju...

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

Ciekawe pytanie. Łatwo znaleźć na nie odpowiedź potwierdzającą i to z tego roku https://ompzw.pl/galeria/zarybienia-c-d-maj-2017-r-utrata-nr-1-glinianki-zielonka-wisla-nr-3-narew-nr-7-1

Edycja:

W sumie to napisali tylko Wisła nr. 3 a to nie znaczy że w Warszawie. Możliwe że było to bliżej Narwii.

Edytowane przez Błachy

W samym centrum miasta odbywają się zarybienia co roku w okresach wiosennych i jesiennych kiedy jest chłodniej.. Wpuszczany jest sandacz,sum, szczupak,boleń, jaź. Częściej narybek. Czasem duże ryby. Zarybienia prowadzone przez PZW. Widziałem i w części uczestniczyłem. Presja i brak górnych wymiarów robi swoje. Worków jest dużo i ciężka to robota. Chętnych do pomocy mało jak zwykle. Trudno też zaryzykować ogłoszenie zarybienia 60-70cm sumem bo tego samego dnia odbyłaby się rzeź.

Edytowane przez harp
  • Like 5

.. Teraz pytanie do Szanownych kolegów z innej beczki. Czy Pzw Okręg Mazowiecki przeprowadzał kiedykolwiek zarybienie na Warszawskim odcinku Wisły?.(Dowolny gatunek ryb)

W tamtym roku w Karczewie podobno zarybiali szczupakiem , z tego co słyszałem to około 1500 szt do 40cm

Kolego, nie tylko w zeszłym roku ale od wielu lat są prowadzone zaybienia Wisły w górę od Warszawy. Wpuszczane są jazie, klenie, szczupaki, sumy, bolenie, sandacze itp. Z wielkością różnie: od kilku cm narybku do ryb nawet sporo ponadwymiarowych. Sam brałem udział w kilku takich zarybieniach. W samej W-wie ryby były rozwożone łodziami z Portu Czerniakowskiego ale nie pamiętam ile razy i co bo to nie mój rejon.

Co do zarybiania ostatnio byłem jednym z tych co rybki wpuszczali i wiem, że odcinek Wisły w okolicach Góry Kalwarii został wzbogacony o 50 tyś. narybku klenia. Jeśli oczywiście worki z nim dotarły do miejsca przeznaczenia:)

Ja zająłem się Jeziorką.

• Like 1