Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Na południowym odcinku warszawskiej Wisły jest trochę odciętych ryb w małych oczkach (w tym małe bolki i szczupaczki), gdyby ktoś miał ochotę pomóc je złapać i poprzenosić do głównego nurtu 200-300 metrów, ewentualnie dysponował siecią z drobnym oczkiem lub miał inny pomysł jak pomóc to proszę o kontakt. Mam podrywkę i mogę zapewnić transport z Ursynowa.

pozdr

matpgt

• Like 7

Dziś zdecydowanie poprawiłem skuteczność :D . Pięć ryb na kiju , trzy wyjęte :) . Nie mierzone , ale małe nie były ;) .

Pięknie połowione Piotrek :-) Gratuluję. Bez wątpienia warszawska Wisła znalazła swojego króla ;-)

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

Edytowane przez Qcyk
  • Like 1

@Pisarz. Piękne Baśki ..Mam miejsce gdzie się splawiaja ..Widać je jak na dłoni ,jest ich mnostwo- a brać nie chcą za cholerę. Na nic.... Podziwiam umiejętności .... Pozdrawiam

Edytowane przez "Paweł"

Pięknie połowione Piotrek :-) Gratuluję. Bez wątpienia warszawska Wisła znalazła swojego króla ;-)

Wysłane z mojego Sony Xperia za pomocą Taptalka

Daniel bez przesady. Uwierz że znam takich wędkarzy ,  którym niegodnym podbieraka nosić :D .

@Pisarz. Piękne Baśki ..Mam miejsce gdzie się splawiaja ..Widać je jak na dłoni ,jest ich mnostwo- a brać nie chcą za cholerę. Na nic.... Podziwiam umiejętności .... Pozdrawiam

Też znam takie jedno miejsce gdzie brzany są , ale ich nie połowisz. Tam problem polega na braku możliwości odpowiedniej prezentacji woblera.

Dziś chciałem zrobić powtórkę wczorajszego dnia . Ponieważ baśki nie były zbyt chętne do współpracy ,postanowiłem połowić klenie.

Przy uwalniani trzeciego klenia zrobiłem......... sekuku :D  i trzeba było kończyć łowienie.

post-52308-0-84291600-1501887958_thumb.jpg

• Like 1

Po dłuższej przerwie w końcu i ja zawitałem z kijem w dłoni nad brzegami Królowej. Generalnie jak to często bywa trafiłem na jakiś mini front, wieczorem zaczęło mocno wiać, pogoda się zepsuła i ryba przestała żerować. Poprawiło się gdzieś około 20.30, uspokoiło się, drapieżnik zaczął żerować ponownie i udało się trafić sumka 70-tkę. Na kleniowym zestawie i w mocnym nurcie było trochę zabawy.

Tak na marginesie - kolejny przyłów przy kleniowaniu. W tym roku miałem już na kiju przyzwoite brzany, bolki, teraz sumek, tylko cholera żadnego ładnego klenia przechytrzyć nie mogę.

Przy uwalniani trzeciego klenia zrobiłem......... sekuku :D  i trzeba było kończyć łowienie.

Znam ten ból  :D, ja w zeszłym roku pośliznąłem się na wale wiślanym po deszczu i kotwiczka z woblera wbiła mi się w głowę. skończyło się na szpitalu. Ubaw mieli ze mnie na maksa. byłem ich pacjentem roku  :D  :D  :D  :D  :D  :D

• Like 2

Kiedyś jako młody chłopaczek wbiłem sobie kotwiczkę w ten mięsień na dłoni przy kciuku. Przeszła dość głęboko na wylot. Wstyd było wracać tak do domu a nie miałem nic żeby zadzior przygiąć. Było kilka prób przy których myślałem że zemdleję ale w końcu się udalo. Wyrwałem.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Ale kusicie tą rafą :D Chyba po urlopie przywiozę ze wschodu spodniobuty bo już zapomniały jak woda wygląda :) 

P.S Dzisiaj miałem okazję  podziwiać Wisłę w okolicach Gniewu i powiem, że główka na główce i główką pogania. Widziałem tylko z auta ale bardzo fajnie wyglądała :)

Ja dziś miałem też fajny dzień a mało brakowało by był znakomity :)

Wyjęte 4 bolki, każdy innej kategorii :

Najpierw forumowe 60+

post-53384-0-80895100-1501963610_thumb.jpeg

później fajny klamot 70+

post-53384-0-91974200-1501963668_thumb.jpg

do tego 40+ i 50+

Oprócz bolków w przeciągu 20 minut miałem na kiju 3 brzany i wszystkie spadły! Nie zgodzę się więc z wnioskami z dyskusji w wątku brzanowym, że jak siedzi to już nie spada. O ile pierwsza siadła typowo, miękko (nie dam sobie ręki uciąć, że nie najechana) o tyle pozostałe 2 strzeliły atomowo w postawionego w nurcie woblera. Do tego jeszcze 2 takie same niezacięte walnięcia.  Mam wrażenie, że ostatnio Baśki walą w woblery dziobem zamiast je zasysać i stąd tyle spinek i pustych brań.@ Pisarz na pewno ma w tym temacie coś do powiedzenia.... :) Wszystkie dzisiejsze przed spinką oczywiście nie omieszkały zademonstrować, że małe nie były :(

Trzy bolki zagryzły spirita, pięćdziesiątak hermesa. Brzany na swojaki :)

post-53384-0-99663200-1501964275_thumb.jpeg

• Like 16

Mam wrażenie, że ostatnio Baśki walą w woblery dziobem zamiast je zasysać i stąd tyle spinek i pustych brań.@ Pisarz na pewno ma w tym temacie coś do powiedzenia....

Kamil, wprawdzie dziś zabrakło wisienki na torcie w postaci wyjętej Baśki , ale teraz już wiesz gdzie i jak się do nich dobrać ,a reszta to kwestia czasu i cierpliwości. :)

Miałeś piękny wędkarski dzionek ,a końcowego rezultatu można tylko pozazdrościć. Wprawdzie wieści od Ciebie i zdjęcia widziałem wcześniej , ale jeszcze raz Gratuluję :good: .Szkoda że kontuzja palca sprawiła że dziś nie mogłem Ci  towarzyszyć. :(

Moją teorie na temat dużej ilości spiętych  brzan na warszawskiej Wiśle znasz .

Edytowane przez pisarz

P.S Dzisiaj miałem okazję  podziwiać Wisłę w okolicach Gniewu i powiem, że główka na główce i główką pogania. Widziałem tylko z auta ale bardzo fajnie wyglądała :)

Pomorska Wisła to trochę jakby inna rzeka niż nasza warszawska. Raz że sporo większa, dwa bardziej uregulowana - pozostałości jeszcze prusackich rządów.

U mnie wczoraj zameldował się w miarę rozsądny kleń, z 4 z przodu. Do tego jaź, dwa krótkie bolenie i okoń. Przedział gatunkowy spory, wielkościowo niestety bez szału.