Mikas Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Ano właśnie...też troszkę mnie to dziwi bo jeziora napompowane jak bańki przywróciły stan wody sprzed kilku lat a rzeki jednak szybko spadają...szykuje się majowa niżówka więc dlatego pisałem, że tuż tuż sezon...bolek przecież grasuje już jak głupi w przelewach ...aż strach rzucać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonix Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 ...aż strach rzucać...... pisać też powinno być strach ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 ...można się ustawiać w kwietniu na klenia smużakami lub spokojnie pracując wobkami/obrotówkami z przyłowem boleniowym a można też ustawiać się na klenia z szybkimi bezsterowymi wobkami przecinając warkocze w tempie expresu gdzie biedny kleń nawet nie zdąży powąchać przynęty...dwie metody i sporo zwolenników jednej i drugiej widocznych obecnie gołym okiem nad wodą...niestety... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Ciekawe info..... Swoją drogą, mamy końcówkę kwietnia a wskaźnik w Warszawie niewiele ponad 120cm....masakra jakaś.... Efekt braku śniegu w niższych partiach gór. Niestety powtarza się to już którys rok z rzędu. Moim zdaniem to jedna z przyczyn malejącej ilości ryb w naszych wodach. Brak wiosennych przyborów powoduje, iż ryba najzwyczajniej nie ma się gdzie wytrzeć, a jak już jej się uda, to za kilka dni woda opada i całą ikrę trafia szlag... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Efekt braku śniegu w niższych partiach gór. Niestety powtarza się to już którys rok z rzędu. Moim zdaniem to jedna z przyczyn malejącej ilości ryb w naszych wodach. Brak wiosennych przyborów powoduje, iż ryba najzwyczajniej nie ma się gdzie wytrzeć, a jak już jej się uda, to za kilka dni woda opada i całą ikrę trafia szlag... ktoś polecał ten filmik w innym temacie. Nie jest o Wiśle, ale bardzo ciekawa rozmowa o tarle ryb i wątek, o którym piszesz się tam pojawia. Brak wiosennych przyborów niestety negatywnie wpływa na tarło 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Jutro pogoda ma być w miarę a i czasu ze 2h uda się wygospodarować Więc czas rozpocząć sezon Wiślany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 ktoś polecał ten filmik w innym temacie. Nie jest o Wiśle, ale bardzo ciekawa rozmowa o tarle ryb i wątek, o którym piszesz się tam pojawia. Brak wiosennych przyborów niestety negatywnie wpływa na tarłoWychowałem się i mieszkam nad Wisłą i widzę co się dzieje. Dzisiątki starorzeczy, nadrzecznych łąk, niegdyś rokrocznie zalewanych i będących naturalnym tarliskiem dla ryb, stoi całkowicie suchych. W ogóle Wisła ostatnimi laty strasznie wysycha, gdzie jej poziomem do stanu sprzed 20-30 lat. Taki stan wody jak teraz to czasem bywał i w środku wakacji, teraz niżówka czeka nas na majówkę, gdzie normalnie nie powinno być szans aby wejść na którąkolwiek z główek. Ta susza ma być może większy wpływ na populację ryb niż mięsiarze i rybacy razem wzięci. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 ktoś polecał ten filmik w innym temacie. Nie jest o Wiśle, ale bardzo ciekawa rozmowa o tarle ryb i wątek, o którym piszesz się tam pojawia. Brak wiosennych przyborów niestety negatywnie wpływa na tarłoOdnośnie tego filmu i tarła szczupaka - w tym roku prawdopodobnie mamy powtórkę z rozrywki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Ktoś chętny jutro wyskoczyć nad wodę ? Plan od gdańskiego do Północnego spacerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk022 Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Dobry kawałek do przejścia. Bardzo dużo powalonych drzew i trzeba się na gimnastykować. Mi to zajęło ostatnio od 6 rano do 17. Na wysokości Żerania wysoka burta, zato na wysokości piaskarni macie piękny kawałek wody, taką odnogę przy której warto się zatrzymać na chwilę. Miłej soboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 @MikasDzięki za info w sprawie ABC.Napiszę,zapytam. Warto by spróbować tych wirówek. PozdrawiamMariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikas Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Jak dla mnie warto...sprawdzają mi się na Wiśle a także też listki tylko z innym korpusem (standardowym) na okoniu i szczupaku - Zegrze, Bzura (tu szczególnie okonie lubią o dziwo rozmiar trójka/ srebro mat a jazie/klenie najmniejsze listki złoto błyszczące). Piszę to co już sprawdziłem. To żadna reklama. Sporo osób na nie łowi tylko jakaś cisza ogólna. Na Zegrzu też najlepsze listki tylko mniejsze rozmiary w różnych już kolorach ale trzeba pamiętać o wymianie kotwiczek bo już szczupak troche powyżej wymiaru masakruje kotwiczkę tzn. często pęka jeden grot jak już jest w podbieraku. O dziwo w przypadku tych listków (Nadex i Insect) miałem bardzo mało przyłowów boleniowych czego nie mogę powiedzieć o tych okrągłych/standardowych (Cobra) ABC. Kolorowe TIGERY typu Aga czy Come nie odstają niczym od meppsów i są skuteczne na szczupakowych rozlewiskach, łachach. Trzeba samemu spróbować i ocenić ...ja tylko mówię o swoich wrażeniach...kiedyś tym handlowałem i dlatego miałem okazję połowić wszystkimi...część tych wymienionych powyżej na stałe zajmuje moje pudełka spinningowe... Dla mnie najważniesze że startują od razu i praktycznie nie pamiętam o wadliwym egzemplarzu poza kotwiczkami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Do północnego nie dotarłem, w połowie drogi poleglem, jedne branie klenia pod nogami, dwa ataki bolkow zaobserwowałem. Jeden spiningista, ewidentnie nastawiony na szczupaka jak zblizalem się znikal w krzakach Podsumowując nędza Straszna... Po praskiej stronie więcej ludzi z wedkami Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez dekosz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zator Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja dziś od 5 rano do 7 dwa kontakty z ryba. Nic wielkiego z 30 cm kleń może boleń ale nie wzięły się. Ataki zaraz po wpadnięciu przynęty do wody. Łowiłem ponizej siekierek Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez zator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem1987 Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Witam,dzisiaj około godz.18 mniej więcej na wysokości siekierek na przeciwnym brzegu wzdłuż ostrogi znalazłem pudełko z przynętami,jeżeli właściciel czyta forum,to zaprszam na priv w celu umówienia odbioru zguby. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jawa Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Brawo Przemek za postawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Tak,postawa godna naśladowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Jak Panowie Majówka? Ja wczoraj 6h na zero. Wyjście małego okonka do aglii 4 i spudłowany atak większego na kleniowego wobka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Dzisiaj z rana od 6 do 9.30 połaziłem trochę za szczupłym po podwarszawskich starorzeczach. Efekty słabiutkie, jeden pistolet, drapieżnik nieaktywny. Za to pięknie w trawach co się wycierało, podejrzewam karasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karas06 Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Raczej krąpie pora na nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciastek Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Leszcze też mają teraz tarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sener1986 Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Jak Panowie Majówka? Ja wczoraj 6h na zero. Wyjście małego okonka do aglii 4 i spudłowany atak większego na kleniowego wobka.Wczoraj 4 godziny za kleniem. 2 ok 25 cm siadły. Od groma ludzi z gruntówkamj Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciech1919 Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 1 maja bolo 55 cm a dzis 2 strzały i żadna ryba się nie zapięła. Łowiłem od 5 do 9 wczoraj i dziś. Wczoraj pierwszy raz Bolek sie pokazał dopiero jak słońce wyszło a tak to na wodzie cisza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 2 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Może dostały po "zębach" w kwietniu , to się ostrożne zrobiły 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 3 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 (edytowane) 1 maja bolo 55 cm a dzis 2 strzały i żadna ryba się nie zapięła. Łowiłem od 5 do 9 wczoraj i dziś. Wczoraj pierwszy raz Bolek sie pokazał dopiero jak słońce wyszło a tak to na wodzie cisza. Ja byłem na rekonesansie z UL w poniedziałek, 2h. Trafiły się dwa okonie, jeden jak na warunki miejscówki nawet przyzwoity, do tego bolek trzydziestak. Byłem po 1h na dwóch miejscówkach, na burtach martwo a przy opasce pokazały się dwa sportowce.We środę rozpocząłem sezon boleniowy tuż powyżej WA, niecałe 2h nad wodą. Bez kontaktu z rybą. Na wodzie martwo. Natomiast dzisiaj wycieczka - pętla rowerowa z Sadyby do Jabłonnej wzdłuż Wisły i powrót drugą stroną. Nad wodą tabuny ludzi, w bardziej charakterystycznych i klasycznych miejscach na trasie były postoje pod kątem obserwacji wody - Boleni nie zaobserwowałem. Za to rafkach ktoś już bałaganił w wodzie. Pozdrawiam,malcz Edytowane 3 Maja 2018 przez malcz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi