Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do kogoś kto pływa po Warszawskim odcinku, jaka jest maksymalna głębokość między mostem Siekierkowskim, a północnym?

Pytanie może uznacie za głupie ale nurtuje mnie już jakiś czas, a samemu niestety nie mam jak tego sprawdzić.

10 m, poza tym jest kilka rynien ok. 5-6m

• Like 2

na przeciwko piaskarni w okolicach mostu siekierkowskiego są doły i tam może być w okolicach 10 metrów, już dawno tam nie pływałem, ale kilka lat temu na echo pokazywało nam tyle, kiedyś było tam sandaczowe eldorado.

Kiedyś... Rynna już dawno zasypana, piaskarka pracuje bez przerwy zasypując wszystko piachem poniżej. Obecnie widać jedynie dużą przykose powyżej mostu na spadku której ustawiają się na pływadłach.

Było to dobre określenie.

na przeciwko piaskarni w okolicach mostu siekierkowskiego są doły i tam może być w okolicach 10 metrów, już dawno tam nie pływałem, ale kilka lat temu na echo pokazywało nam tyle, kiedyś było tam sandaczowe eldorado.

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka

Chcesz się założyć ? :)

Korol, a powiedziałbyś dokładnie gdzie na ryby chodzisz ? :)

Luz, nie myślałem, że to akurat jest tajemnicą, tylko dla osób pływających powszechną wiedzą. Na podobnej zasadzie jak gdzie są rafy.

Jakby mi bardzo zależało, sprawiłbym sobie pływadło i sam sprawdził na echo co fajniejsze rynny i doły. Przecież miejsca są znajome, tylko dokładnej głębokości nie znam  :)

Edytowane przez korol
  • Like 1

Największe głębokości są przy piaskarniach i filarach mostów, ale nie wszystkich, Grota jest dość płytki, Północny przy jednym z filarów ma z 5-6m, lub miał bo  w tym roku nie pływałem. Odcinek nie należy do głębokich, rynny mają przeważnie 2-3m i szybką wodę. Myślę że rafy jednak gromadzą większość ryb.

50 metrów poniżej główki z krzyżem na ujściu jeziorki. Trzeba przejechać przez wał i można próbować. Ewidentnie miejsce do wrzucania łódek.

Czy to sprawdzone miejsce? Na Mapie tego w ogóle nie widać?

post-69011-0-13842400-1530608112_thumb.jpg

Edytowane przez Czechofil

De facto dotyczy to każdej innej Wiślanej piaskarni (na terenie Warszawy jest kilka, poza Warszawą nawet więcej) - głębokości się zmieniają okresowo, zależnie czy i jak głęboko ryją, ale w okresie działania piaskarni 7-10 metrów zazwyczaj jest.

Mam pytanie do kogoś kto pływa po Warszawskim odcinku, jaka jest maksymalna głębokość między mostem Siekierkowskim, a północnym?

Pytanie może uznacie za głupie ale nurtuje mnie już jakiś czas, a samemu niestety nie mam jak tego sprawdzić.

Pływałem w sobotę, na oznaczonym szlaku pod mostem siekierkowskim bylo 60-80cm wody. Lepiej pływać po stronie elektrowni tam między przęsłami jest okolo 1,5-3m. Generalnie teraz ma sie ponieść poziom wody, ale trzeba uważać. Wodowac mozna sie w porcie czerniakowskim. Na wyjściu z portu jest 60-80cm. Na zdjęciu jeden z głębszych dołków za mostem.61fe8f59930f9efce558fa940e954ce2.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Chcesz się założyć ? :)

Korol, a powiedziałbyś dokładnie gdzie na ryby chodzisz ? :)

Zakładać się nie będę zakładał, ale nie spotkałem głębszego miejsca na warszawskim odcinku. Zależy jeszcze przy jakim poziomie wody sprawdzamy- ja mówię o głębokościach przy poziomie wody na wodowskazie w W-wie ok. 60 cm. Ja osobiście więcej niż ok. 6 m nie widziałem i to tylko w okolicach piaskarni. Przy mostach jest przeważnie płycej. Rynienki to ok. 1,5-2,5 m. Generalnie płycizna.

• Like 1

Przywaliłeś Daniel z grubej rury, a 3 foto to miazga :) Zmobilizowałeś mnie. Wracam do pstrykania.

Dzięki Bartek. Lubię czasami uwiecznić ten klimat Wisły i później obejrzeć to zimą :) Też myślałem o ponownym zabieraniu lustra do plecaka bo lenistwo wykluczyło je z mojego arsenału nad wodą ;) Te zdjęcia to zwykły pospolity telefon :)

Edytowane przez Qcyk

Cześć,

Mam pytanie do obeznanych kolegów z forum. W tym roku podjąłem decyzję o wojowaniu Wisły. Cel głównie klenio-jaź, marzenie brzana. Jak na razie ciągły rekonesans Pytanie tyczy czy mam szansę woderach przejść na wyspę za mostem Gdańskim? Wolę się dowiedzieć wcześniej, żeby nie narobić jakiejś biedy. Na rafę nie chcę pchać bo brak mi doświadczenia jeśli chodzi o takie przeprawy. Jeśli jest to tajemnica to może być informacja PW.

Chyba od główki za gdańskim było eleganckie przejście jeszcze 2 tyg temu. Łepki w sandałach przechodziły [emoji6]

Cześć,

Mam pytanie do obeznanych kolegów z forum. W tym roku podjąłem decyzję o wojowaniu Wisły. Cel głównie klenio-jaź, marzenie brzana. Jak na razie ciągły rekonesans Pytanie tyczy czy mam szansę woderach przejść na wyspę za mostem Gdańskim? Wolę się dowiedzieć wcześniej, żeby nie narobić jakiejś biedy. Na rafę nie chcę pchać bo brak mi doświadczenia jeśli chodzi o takie przeprawy. Jeśli jest to tajemnica to może być informacja PW.

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka