Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DAWIDspinn

Cały przybór według mnie jest dobry, przed przyborem szukam ryb na swoich metach które dawały już ryby w danym roku. Przybór je pobudza, czuja to, ale jeszcze nie opuszczają starych stołówek. Kiedy woda już przybierze zazwyczaj stare mety nie dają ryb i przenoszę się w inne miejsca, łowię bardzo blisko brzegu w wolnym nurcie ale w sąsiedztwie głębszych rynnien. Zawsze w takim okresie skupiam się na boleniach.

Mialem kiedyś sytuację przy jednej z większych powodzi gdzie woda była masakrycznie wysoka i brudna że połowilem grubych boleni jak zły. Znalazłem je wtedy w bocznym korycie. Ja nie widziałem woblera na 5 cm pod powierzchnią a ryby startowały do niego z duzych odleglosci.Duza woda to w niektórych przypadkach całkiem niezle eldorado ;)

• Like 6

Tak tylko że z brzegu, a ja że już nie łowię bo mi się nie chce to płynę jutro :), a jak pisał Pisarz opadająca jest bardzo fajna tylko że trzeba mieć dobrze rozpracowane mety bo jak to z opadającą stan ulega szybko zmianie i wymiata ryby gdzie indziej. Na przybierającej też można jak np w tym roku trafiliśmy z kolegą w niezłą metę, kilkanaście ryb żerowało i najważniejsze że brało :).

Edytowane przez wujek
  • Like 2

Czy przyborek czy nie w sobotę uda się wreszcie ze 2h wydrzeć na ryby [emoji16] Bo już zapomniałem jak Wisła wygląda.

Chociaż z drugiej strony to bardzo dobra wiadomość [emoji4]

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Qcyk

Wygląda na to, że już zaczyna się dziać...

Dzisiaj 1:1, niestety to takie 1:1 jak w meczu pucharowym na swoim boisku :)

Wyjechał jeden, niestety taki nie zdjęciowy - wciągnął sterową Ławicę. Drugi znacznie lepszy zgarnął thrilla z płytkiej łaszki i uciekł w nurt, bujnął parę razy i po kilkudziesięciu sekundach spadł - szkoda, bo ryba z pełnego rzutu i oceniając wir na wodzie oraz rozmiar ogona raczej było 7 z przodu.

Poza tym jeszcze dwa nietrafione brania z powierzchni w Mudsuckera od Jackalla.

Ogólnie ryby mega aktywne przez 25 minut. Najpierw 20:50-21:00 weszły pistolety 35-50cm, a od 21:00 do 21:15 na stołówce zameldowały się grubaski i to kilka. Odświeżona stara meta brzegowa - na nadchodzący przyborek może być petarda.

Także z boleniami lepiej, ale pytona wciąż nie widać :)

Pozdrawiam,

malcz

• Like 3

W sobotę 110cm, w niedzielę 190cm.

Chyba to pierwsza i ostatnia duża woda w letnim okresie. Trzeba wykorzystać na % te kilka dni.

Już ostrzę kotwicę w boleniowym pudełku

Słusznie słusznie....bo później mądry Polak po szkodzie....ja już sobie pluję w brodę że jakbym miał ostrzejsze wczoraj to byłbym na +1 o jednego fajnego bolka na tapecie.

Ładnie, idzie jakieś 2 m wody. Ja niestety jak na złość mam małe możliwości wyskoczenia nad Wisłę, no może jutro z samego rana...

Te wszystkie regulacje małych rzeczek w dorzeczu górnej Wisły dają taki efekt, że jak tylko popada na południu to idzie szybko duża fala i zaraz opada. Przy naprawdę dużych i długotrwałych ulewach to aż się prosi o jakąś powódź.

• Like 1

Gość DAWIDspinn

Jest tak jak mówisz przez regulacje woda szybko spływa z gor, przez to mamy duże nizowki bo nie trzymamy wody i w przypadkach dużych deszczy robi się z tego samego powodu jedna duża fala.

• Like 3