malcz Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 A może chodzi o środki ostrożności. Przycupnij dalej od wody z cieńsza żyłka.U mnie pojedyncze widowiskowe ataki (nie w klatce)to niemal pewny bolen.Myślę że mimo wszystko kwestia odpowiedniego zaprezentowania przynęty...Piotrek żyłką łowisz bolki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Ja wczoraj plecionka 0,20 bo wziąłem nie ten kręciołek i nie przeszkadzało Ale się ściemniało, padał deszcz i były w amoku. Trzy sprzyjające okoliczności. Pewnie jeszcze wiało Tak, jak idę celowo na bolenia to 0,20 / 0,22, max 0,25. Latem przy lekkim rafowaniu często mam 0,18, ale to już uniwersał na różne gatunki. Edytowane 27 Września 2018 przez korol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Ale się ściemniało, padał deszcz i były w amoku. Trzy sprzyjające okoliczności. Pewnie jeszcze wiało Tak, jak idę celowo na bolenia to 0,20 / 0,22, max 0,25. Latem przy lekkim rafowaniu często mam 0,18, ale to już uniwersał na różne gatunki. Łowienie żyłką ma niewątpliwie wiele zalet . Ja od wielu lat łowię tylko na plecionkę i odzwyczaiłem się od żyłki na tyle skutecznie ,że jak od czasu do czasu próbuję do takiego łowienia wrócić , to nie czuję się komfortowo . Głównie mam problem z czuciem pracy przynęty. Jednak zawsze łowię z długim przyponem z FC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Wiadomo, że od sytuacji.Pstrągi w jeziorze, to oczywiście varivas 0,8 PE + cienki fluro. Podobnie przy bolkach, jakby mi bardzo zależało na odległości rzutu (tylko średni fluro).W pierwszej części sezonu mocniejsza pletka + gruby fluro, bo przyłowy sumowe.W wakacje tylko żyłka, bo stoję po pachy w wodzie i tak się najszybciej wiąże po kolejnym zerwanym woblerze.Generalnie mam kilka kompozycji i dobieram ad hoc, zależnie od szeroko rozumianych warunków łowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Wiadomo, że od sytuacji. Pstrągi w jeziorze, to oczywiście varivas 0,8 PE + cienki fluro. Podobnie przy bolkach, jakby mi bardzo zależało na odległości rzutu (tylko średni fluro).W pierwszej części sezonu mocniejsza pletka + gruby fluro, bo przyłowy sumowe.W wakacje tylko żyłka, bo stoję po pachy w wodzie i tak się najszybciej wiąże po kolejnym zerwanym woblerze.Generalnie mam kilka kompozycji i dobieram ad hoc, zależnie od szeroko rozumianych warunków łowienia Piotrek, Ty lepiej myśl kiedy się desantujemy, bo jajek szkoda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Wiadomo, że od sytuacji. Pstrągi w jeziorze, to oczywiście varivas 0,8 PE + cienki fluro. Podobnie przy bolkach, jakby mi bardzo zależało na odległości rzutu (tylko średni fluro).W pierwszej części sezonu mocniejsza pletka + gruby fluro, bo przyłowy sumowe.W wakacje tylko żyłka, bo stoję po pachy w wodzie i tak się najszybciej wiąże po kolejnym zerwanym woblerze.Generalnie mam kilka kompozycji i dobieram ad hoc, zależnie od szeroko rozumianych warunków łowienia Ja zawsze mam przy sobie portfel z gotowymi przyponami z FC , a wtedy nawet brodząc dowiązanie nie stanowi żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk022 Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 To ja zapytam o grubości plecionki i fluo Jakie grubości używacie na Wiśle nastawiając się na bolenie, mówimy o pletka+fluo ? I czy przy sandaczowaniu używacie fluo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Też jestem ciekaw ja nie stosuje fluo, zawsze tylko plecionka, na wiosnę 0,12 później 0,14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Załóżmy, że same bolenie. 12-17lb. Zależnie od zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Duel 1.2 i fc 7kg. Zero puszczonych ryb z wobem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Też jestem ciekaw ja nie stosuje fluo, zawsze tylko plecionka, na wiosnę 0,12 później 0,14.Dawid, nauczyłem się stosować FC z innego względu niż widoczność linki i tak mi zostało .Plecionki stosowałem od 0,10 do 0,17 , a FC od 0,30 do 0,50. Oczywiście te skrajne wymiary tylko w specjalnych okolicznościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Piotrek chodzi pewnie o przecieranie linki na kamieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Piotrek chodzi pewnie o przecieranie linki na kamieniach?To też. Jednak pierwsze zastosowanie FC miało podłoże bardzo prozaiczne.Kiedyś dużo woblerów boleniowych miało tendencję do koziołkowania , zwłaszcza gdy rzucałeś pod wiatr . Konsekwencją tego był szczepiony wobler kotwicą o plecionkę . Kiedy ściągałeś do brzegu takiego splątanego woblera , to przecierał plecionkę , FC był lekarstwem na tę niedogodność. Edytowane 27 Września 2018 przez Pisarz.......ewski Piotr 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczywko Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Dzisiaj kilka rybek udało się przechytrzyć, na fotce największa sztunia skuszona sterowcem T. Janeczka. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Ja nie wiążę fluoro przy sandaczach. Wiślanym sandaczom plecionka nie przeszkadza. Wcześniej wiazałem, ale do pierwszego zerwania, bo jak biorą to nie ma czasu na zderzakowy. Wolę ścinać kawałek postrzępionej plecionki. Piotrek pewnie cały czas na krętliku jedzie ????.Dawid, ja też uwielbiam taki klimat. Deszczyk przynosi spokój nad wodą ????. Pieczywko weź się chłopie ogarnij z tymi zdjęciami, wiem jak duża była ta ryba, a tu wygląda na średniaka ????. Edytowane 27 Września 2018 przez sajdol1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Czasami lubię sobie utrudniać łowienie Cały sezon poświęciłem boleniom, a kiedy przyszła kulminacja ich żerowania, postanowiłem przerzucić się na ryby z ząbkami. Plan był złowić dużego szczupaka Nie spodziewałem się że uda się już w pierwszym podejściu. Ryba uderzyła w dużego twistera na 10 gramowej główce. Kamisori Zander 240/35 gr, Golden Eye i plecionka 0,20. Ładny szczupak z Wisły cieszy niesamowicie i daje nadzieje na owocną jesień 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Dobry dzień Dawid wybrałeś. Ostatnio ze znajomym rozmawialiśmy, że szczupaka musi być bardzo mało, bo w ogóle ich nie przyławiamy, a dzisiaj 2 sztuki wyjechały z zupełnie nie szupakowej miejscówki. Co do kormoranów ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) Jak tak sobie popatrzylem jak niektórzy obchodzą się że zlowionymi boleniami to jakaś masakra. Nic dziwnego, że coraz ich mniej. A najlepsze jak 2 wędkarzy robi sobie foty z tym samym bolkiem. LOL.Taka refleksja, młodzi jednak mają większą świadomość. Sajdol, w tygodniu takie stado zrobiło sobie łowy pomiędzy gdańskim a grota Edytowane 29 Września 2018 przez korol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo86 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Jak tak sobie popatrzylem jak niektórzy obchodzą się że zlowionymi boleniami to jakaś masakra. Nic dziwnego, że coraz ich mniej. A najlepsze jak 2 wędkarzy robi sobie foty z tym samym bolkiem. LOL.Taka refleksja, młodzi jednak mają większą świadomość. Sajdol, w tygodniu takie stado zrobiło sobie łowy pomiędzy gdańskim a grotaPewnie każdy chciał mieć przynajmniej 1 fotę z bolkiem w sezonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdol1 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 (edytowane) Obstawiam, że po tej sesji każdy ma już po 20szt. na koncie Edytowane 29 Września 2018 przez sajdol1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Może i dobry dzień ale odcinek chyba dobry zawsze mi tam śmierdziało zebaczem jak smigalem za bolkiem Wyłowiłem się w tym sezonie mogę po eksperymentować i poszukać trudniejszych ryb Może jakiś meterek się namierzy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1982 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Łowicie bolki ciągle na miejscach letnich ??? Obławiacie przelewy i warkocze ??? Czy juz za zimno na takie miejsca ?? Ja dzisiaj totalne zero , plus zerwane kilka fajnych przynęt ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Obstawiam, że po tej sesji każdy ma już po 20szt. na koncie Mają więcej. Jeden z nich to wędkarski celebryta. Wychodzą w słońcu na plycizny jeszcze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Dobrze że łowię na obrzeżach w krzakach ???? Nie spotykam takich akcji ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekd01 Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 Mają więcej. Jeden z nich to wędkarski celebryta. A to mnie teraz zaskoczyłeś, bo wcześniej napisałeś "Taka refleksja, młodzi jednak mają większą świadomość" - myślałem, że wędkarscy celebryci, to w większości młodzi właśnie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi