Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia we wszystkich wodach obowiązuje zakaz połowu ryb ze środków pływających, zakaz łowienia na „żywca” i „na martwą rybkę” oraz zakaz spinningowania z użyciem przynęty o długości powyżej 5 cm. Regulamin OM od 2019 roku. Super, nie będzie udawania głupa z łowieniem okoni na 12 cm gumy.

• Like 16

W okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia we wszystkich wodach obowiązuje zakaz połowu ryb ze środków pływających, zakaz łowienia na „żywca” i „na martwą rybkę” oraz zakaz spinningowania z użyciem przynęty o długości powyżej 5 cm. Regulamin OM od 2019 roku. Super, nie będzie udawania głupa z łowieniem okoni na 12 cm gumy.

Coś tu jest nie tak. O ile na nizinnych poniżej 5cm jest zrozumiałe o tyle na górskich miało być odwrotnie bo powyżej 5cm, by ryb nie szarpać małymi przynętami. Taki wniosek był z jednego Koła, byłem na spotkaniu sprawozdawczym.

Może jak wydadzą zasady na górskie to się wyjaśni.

Troszkę za nisko ta poprzeczka bo kto nie łowi np okoni na przynęty 7cm i taka granica byłaby lepsza [emoji4] No ale cóż trzeba będzie się dostosować.

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Qcyk

Gość DAWIDspinn

Wolę się dostosować i łowić na 5cm niż żeby jakiś "Janusz" łowiący szczupaki w okresie tłumaczył się, że to na okonia ;) Niestety u nas nie może być normalnie i jeśli się nie zabroni to się nie polepszy, a w niektórych przypadkach nawet jak się zabroni to i tak nic nie da ;) Ciężkie to nasze wędkarskie podwórko :)

• Like 9

W okręgu Ciechanów już taki przepis funkcjonuje i nikt nie narzeka.Lepiej wprowadzić okres ochronny dla okonia i po problemie.

Rok temu się przekonałem jak ten przepis w Ciechanowie funkcjonuje. Zapytałem na zawodach czy większe wirujące ogonki są zgodne z regulaminem? Są, bo liczy się korpus. A go dla każdej przynęty można różnie interpretować

Świetnie, zasadnicze pytanie brzmi: kto będzie egzekwował ten przepis i ilu wędkujących będzie go przestrzegało?

Gość DAWIDspinn

Fajny wypad wieczorny z korolem na sandacze, ja lowielem 1,5 godziny i było trochę brań, wymiarek z plusem tak wielkosciowo i jedna na oko duża ryba spadla. Piotrek jeszcze walczy :)

Edytowane przez DAWIDspinn
  • Like 2

Gość DAWIDspinn

Kiedyś często spotykaliśmy się podczas lowienia, teraz ja przeniosłem się w inny rewir i ostatnio się styknelismy przypadkowo co zaowocowało dzisiajszym łowieniem ;)

Edytowane przez DAWIDspinn
  • Like 2

mikryb, z tym mistrzem to nie przesadzajmy. Zwykle, klasyczne obławianie książkowych miejsc (jak w książce M.SZ.) i obserwowanie wody.
Wczoraj to i tak miałem fatalną passę. Najpierw zerwałem ulubionego nocnego woblera z całym flurocarbonem, zapomniałem nożyczek do plecionki, a potem ze dwa razy rozplątywałem brodę. Dopiero potem się ogarnąłem i wczułem w rzekę.

Z takich pozytywnych wiadomości. Spotkałem ostatnio w Centrum nad wodą starszego spinningistę który również liczy ryby w centymetrach i wszystko wypuszcza :)

• Like 2