marcin186 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Jak już ktoś wcześniej napisał wystarczy zaginać zadziory lub stosować kotwice bezzadziorowe. Wszak to forum promujące C&R. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefaspirit Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Ja mam zapas że szpitala. Kiedyś siostra rozcinała mi nogę by wyjąć kleszcza. Nadają się też do ostrzenia kredek i ołówkow.Polecam w tym celu "kleszczołapki"- bezkrwawe usuwanie kleszcza ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Sprawdzę. Tamtemu akurat urwała się głowa. Już nie pamiętam, chyba sam najpierw próbowałem odczepić. Dawno temu. Siostra odczepiła lekko z tysiąc kleszczy, ma cały zwierzyniec i wszystkie przynoszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 W aptekach raczej nie, tutaj do wyboru do koloru w śmiesznych pieniądzach https://allegro.pl/skalpel-chirurgiczny-ostrze-z-trzonkiem-ribbel-18-i7006662564.html?reco_id=52440f23-ec2f-11e8-974a-b4b52f70fed0Polecam ostrza nr 15 i 23 ...obyście nie musieli stosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 W swojej robocie stosujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 W robocie trochę więcej modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 19 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Kiedyś jeszcze w podstawówce wbiła mi się kotwica przy wyhaczaniu szczupaka. W mięsień dłoni koło kciuka. Wyrywałem z pół godziny i w końcu wyszarpałem na siłę ale rzeczywiście myślałem że zemdleję. Od tego czasu bardzo uważam, a ostatnio zacząłem zaginać zadziory. Z innego powodu wprawdzie ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin186 Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Już to kiedyś linkowałem na forum, ale ku przestrodze powtórzę,a kolega (główny bohater) raczej się nie obrazi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszczynski.bp Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Jak już ktoś wcześniej napisał wystarczy zaginać zadziory lub stosować kotwice bezzadziorowe. Wszak to forum promujące C&R.Podobnie jak kolega od kilku lat przyginam zadziory. Zazwyczaj ryba wypina się w podbieraku. Wbicie kotwicy w ubranie, czy skórę nie generuje problemów z wyjęciem. W sumie dziwię się, że popierając C&R stosuję się kotwice z zadziorami, bo w wielu przypadkach i wydłuża to czas wyczepiania i nie sprawia że ryba odpływa w dobrej kondycji. Tak więc do gięcia, zamiast cięcia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 (edytowane) Pamiętajcie, że tu jest cały wątek o wyjmowaniu kotwic z ciała;)http://jerkbait.pl/topic/49813-awaryjny-spos%C3%B3b-na-wyj%C4%99cie-kotwiczki-z-naszego-cia%C5%82a Edytowane 20 Listopada 2018 przez coma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalN Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Ja podobnie jak przedmówcy, zeszłej zimy posiedziałem z Dremelem nad pudełkami i spiłowałem wszystkie zadziory. Plus jest jeszcze taki, że jadąc nad miejscówkę gdzie obowiązują haki bezzadziorowe nie muszę na szybciocha zaginać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupły Krzysiek Opublikowano 20 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Od 6.55 to samo co wyżej, lecz w wersji bez nieustannych bluzgów... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CacY55 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Koledzy pytanko trochę z innej beczki, jakiej plecionki (firma/grubość) używacie na wisełce tak by komfortowo wędkować ale również w miare możliwosci odzyskiwać przynęty z zaczepów? Moja Octa 0.12 fajnie się spisuje do momentu zaczepu.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonix Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Koledzy pytanko trochę z innej beczki, jakiej plecionki (firma/grubość) używacie na wisełce tak by komfortowo wędkować ale również w miare możliwosci odzyskiwać przynęty z zaczepów? Moja Octa 0.12 fajnie się spisuje do momentu zaczepu..Spora ta beczka;) Ja od 0.12 przy kleniowanu do 0.35 przy sumowaniu. Tyle, że to niezupełnie ten wątek. Edytowane 23 Listopada 2018 przez fonix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CacY55 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Spora ta beczka;) Ja od 0.12 przy kleniowanu do 0.35 przy sumowaniu. Tyle, że to niezupełnie ten wątek. Wiem, że nie ten ale tutaj najszybciej dotrę do Wiślanych Specjalistów Sumowanie pomińmy, a chodzi mi głównie: Boleń, Sandacz i Brzana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciech1919 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) nie wiem jak specjaliści ale ja łowiąc w stołecznej Wiśle bolenie i sandacze łowię na 0,15 mm SpiderWire Dura Silk Berkley. Jeden z kolegów czasem sprzedaje je na naszej giełdzie i biorę zawsze od niego. Edytowane 23 Listopada 2018 przez wojciech1919 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 (edytowane) Temat ... rzeka. Tak naprawdę kazda wiślana rybę oprócz suma da się wyholowac na plecionkę 0,10 czy 0,12. Dobieram linkę raczej pod miejsce w którym będę łowił i pod wabik którym będę lowil, a nie pod rybę. U mnie wygląda to tak bolenie z racji łowienia na cykadowe woblery o drobnej pracy, jak i nocne sandacze łowię na plecionke 0,12. Niestety straty są duże (przynęty), ale na grubszej plecionce nie czuje już łowienia boleni, wyjątkiem są jesienne rapy przy których stosuje 0,14, z racji innych miejscówek. Sandacze na gume z dna używam 0,16, brzany 0,10 z racji używanej przynęty choć jak by się dało komfortowo rzucic i łowić nie zawahał bym się założyć 0,16. Szczupaki 0,20 albo grubiej, tutaj szkoda przynęt, a i tak grubość linki przy tych rybach nie ma znaczenia Na suma na spinning 0,28, a to i czasem jest za mało Trolling sumowy 0,36. Jeśli chodzi o firmę to używam mikadowskiej OctaBraid. Edytowane 23 Listopada 2018 przez DAWIDspinn 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikehiro Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Klasyka zawsze dobra - Power pro i zlego slowa nie powiem na nia, ale to jako mocny zestaw 0.24.Do sredniego aktualnie Sufix Pro 8 0.24 (porownywalna z 0.16/0.18 innymi markami) a do lekkiego sufix Pro 8 0.10 i mam mieszane uczucia... niby idealna i wytrzymala, ale do czasu, bywa, ze strzela przy lekkim zaczepie. Mysle, ze to charakterystyczne dla 8 splotowych plecionek, sa jedwabiste i wytrzymałe, ale latwo sie przecieraja i traca wytrzymalosc na wezle.Mialem tez Braidera Kongera, przegrubiony 2x a wytrzymalosc slabsza o polowe... masakra, dwa tyg sie meczylem i lezy na szpuli zapasowej. Takie moje spostrzeżenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroSpinn Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Jesli na lekko/srednio to ja używam berkley whiplash crystal 0.08 tyle że ZAWSZE ściągam ją z ułesa i nie wiem co to nie trzymanie grubości czy wytrzymałości..plecionka przy węźle zderzakowym wytrzymuje realnie 10,2kg - robiłem testy..podstawa do regularnego uzywania cienkich plecionek to dobre przelotki i rolka w kręciole gdzie praktycznie zawsze wymieniam łożysko na japonskie ..jestem z tych szaleńców którzy przed pierwszym użyciem wszystko rozbierają w drobny mak i składają od nowa.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikehiro Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 Jesli na lekko/srednio to ja używam berkley whiplash crystal 0.08 tyle że ZAWSZE ściągam ją z ułesa i nie wiem co to nie trzymanie grubości czy wytrzymałości..plecionka przy węźle zderzakowym wytrzymuje realnie 10,2kg - robiłem testy..podstawa do regularnego uzywania cienkich plecionek to dobre przelotki i rolka w kręciole gdzie praktycznie zawsze wymieniam łożysko na japonskie ..jestem z tych szaleńców którzy przed pierwszym użyciem wszystko rozbierają w drobny mak i składają od nowa.. Mam pytanie o zrodlo tych lozysk, bo musze dwa wymienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroSpinn Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2018 NIPPON BEARING CO.,LTDwww.nb-linear.co.jp OgawaJun Coogawajun.co.jp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikehiro Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 NIPPON BEARING CO.,LTDwww.nb-linear.co.jp OgawaJun Coogawajun.co.jpA u nas nie ma jakiegos sklepu? Nie znam sie na tym i wolalbym cos lokalnie w razie wpadki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaroSpinn Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Jaki wymiar łożyska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pikehiro Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 Jaki wymiar łożyska ?wyslalem wiadomosc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciastek Opublikowano 24 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2018 (edytowane) Dla mnie uniwersalną linką na Wisłę jest P-Line TCB 10lb, od kolegi z Psulka z forum. Edytowane 24 Listopada 2018 przez Ciastek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi