Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad sobotnim wypadem na jazio-klenie. Jako, że znam łowienie tych ryby tylko w teorię mam 2 pytania.

1. Jak obecna aktywność tych ryb na Wiśle ?

2. Który odcinek wybrać na początek? Zakładam że wschodni brzeg będzie lepszy.

Ewentualnie może ktoś się wybiera i miałby chęć przeszkolić w praktyce świeżaka :-)?

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Jazi raczej nie łowię, ale jeśli chodzi o klenie na stołecznej Wiśle to w zasadzie nie ma lepszych i gorszych miejsc. Ja wyznaję zasade "gdzie kamienie tam i klenie", czyli szczyty główek, wszelkie kamieniste opaski, najlepiej jak są jakieś zwarki, warkocze czy przeszkody w wodzie. Wez delikatną wędeczkę ktora dobrze się ładuje przy lekkich przynetach, do tego cienka ale mocna żyłka, założ 2-4cm woblerka i jedziesz :)

• Like 4

Zastanawiam się nad sobotnim wypadem na jazio-klenie. Jako, że znam łowienie tych ryby tylko w teorię mam 2 pytania.

1. Jak obecna aktywność tych ryb na Wiśle ?

2. Który odcinek wybrać na początek? Zakładam że wschodni brzeg będzie lepszy.

Ewentualnie może ktoś się wybiera i miałby chęć przeszkolić w praktyce świeżaka :-)?

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Też jestem świeżakiem w tej sprawie. Ale chętnie mógłbym się z Tobą wybrać :)

Wczoraj 1.5h wizyta w sektorze @Skorio...Miały być klenie. A był okoń przedszkolak i ledwo wymiarowy bolek. Obie ryby na wobki Pietrusa.

Miałem jeszcze jaśka, oceniam na +/-35 ale bujnął się przy powierzchni klika razy i spadł...

...pierwszy raz łowiłem przy takim stanie wody w tym miejscu i wrażenie jest jedno: TAK POWINNO BYĆ TAM ZAWSZE. Kamienie idealnie pod wodą, te największe omywane wodą, woda pod samą trawę - miło. Jak doda się do tego brak ludzi ze względu na paskudną pogodą to powiedziałbym że całkiem sympatyczna i dość dzika miejscówka :)

Podrawiam,

malcz

• Like 3

Wczoraj byłem na Kanale Zeranskim testować swoje popperki i w przeciągu godziny miałem dwie kontrole PSR i SSR :). Co to się wyprawia. Warto było się wracać po kartę :). Przy okazji pozdrawiam sympatycznych strażników.

Edytowane przez wujek
  • Like 5

Wczoraj byłem na Kanale Zeranskim testować swoje popperki i w przeciągu godziny miałem dwie kontrole PSR i SSR :). Co to się wyprawia. Warto było się wracać po kartę :). Przy okazji pozdrawiam sympatycznych strażników.

Popperki??? :D  :D  :D ludzie pewnie myśleli, że siatę rozstawiasz... :lol:

• Like 2

Ja mam podobne akcje jak na Moczydle jak testuje big baity. Zaraz zlatują się dziadki i patrzą spode łba jakby im ten swimbait miał wodę z jeziorka wypić haha 

W kwietniu jak testowałem takiego 45 cm, to wolski lamus na solówę chciał mnie brać, że niby szczupaki w okresie ochronnym łowię :D

...nie wiedziałem, że w Moczydle żyją takie lochy... :lol:

• Like 5

Wczoraj po robocie od 17 do 20 byłem otworzyć sezon "dużych przynęt" na Wisełce czyli zapolować na Bolki. Oznak żerowania na wodzie praktycznie zero.. ale to mnie w ogóle nie zniechęciło bo większość swoich bolków łowię na "cichej" wodzie. Pierwsze rzuty i siada chlapaczek koło 40cm. Zmiana miejsca drugi rzut i jakbym widział atak żarłacza białego.. piękny bolek na oko +70 wyskoczył pionowo do góry łapiąc wobler, w tym momencie mój kolega widząc sytuację już biegł ze stanowiska obok z podbierakiem ale... niestety bolo tak szybko jak złapał przynęte tak samo szybko wypluł.. a ja stałem jak w amoku.. pierwszy raz miałem tak fantastyczne i widowiskowe branie. Kolega dobiegł zwarty i gotowy a tu lipa :P Na domiar złego chciałem szybko gagatka spróbować zdiąć ponownie i w biegu założyłem mojego kilera, lecz w pośpiechu nie dopiołem dobrze agrafki i no... ktoś go kiedyś może znajdzie i jemu przyniesie tyle szczęścia i radości co mi ;) ale dzień jak na te warunki plus nową miejscówkę w której nigdy nie byłem uważam za udany ;)

• Like 1