sener1986 Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Wszystko pięknie tylko dlaczego przez 100 lat dno Wisły obniżyło się o ponad 2 metry? Wcześniej tak nie mogło się dziać, bo przez tysiąclecia Wisła obniżyłaby swoje koryto o setki metrów. Jestem ciekaw, jaki wpływ na obniżania dna Wisły mają wszechobecne w Warszawie i okolicach piaskarnie.Wcisneli Wisle w gorset na odcinku Warszawskim Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryboman Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Rzeka przez cały swój bieg niesie żwir, piasek itp. W naszym Mazowieckim biegu raczej zostawia to co niosła. To małe dopływy w górnym biegu zasilaja główną rzekę w "materiał". Piaskarnie korzystają z tego przyniesionego towaru. Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Ryboman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Wszystko pięknie tylko dlaczego przez 100 lat dno Wisły obniżyło się o ponad 2 metry? Wcześniej tak nie mogło się dziać, bo przez tysiąclecia Wisła obniżyłaby swoje koryto o setki metrów. Jestem ciekaw, jaki wpływ na obniżania dna Wisły mają wszechobecne w Warszawie i okolicach piaskarnie.Z tego co słyszałem to dawno dawno temu Wisła w moich okolicach (Wilanów) miała ok 22 kilometrów szerokości. Górka Kabatach to przypadkiem nie koryto Wisły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Chyba masz na myśli szerokość doliny Wisły. Koryto Wisły w południowej części Warszawy ma około 1,4 km, od Saskiej Kępy do Bielan 400-600 m i to jest ten gorset warszawski. I jeszcze taka ciekawostka zaczerpnięta z Wikipedii: "W wyniku nadmiernej eksploatacji piasku powyżej gorsetu[2][3] po drugiej wojnie światowej[2] powstał w dnie rzeki tak zwany wybój warszawski. Poskutkowało to obniżeniem zwierciadła niskich wód Wisły o 2 m oraz obniżeniem poziomu wód gruntowych w okresie niskich stanów wody[2][3] oraz pojawieniem się ujemnych wskazań wodowskazu." Czyli wszystko jasne, tak jak podejrzewałem, wszystkiemu winne piaskarnie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Dzisiaj był fajny dzień, bo puścili mnie na ryby[emoji23].Dwa największe [emoji854]Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White--fish Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Jacku, co to za Batsonik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Jacku, co to za Batsonik?Najlepszy[emoji6]. Niezmiennie od lat ist1142 . Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Jakiś zdjęcia , coś tu żyje czy łamać wędkę na kolanie ? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Trolować zakazali to wszyscy milczą -=●=- 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Ja byłem wczoraj z kolegą od około 18 do około 22. Wisła wzięła przynęty za ponad setkę rewanżując się jedynie okoniem nie spełniającym minimalnego minimum Bolenie, a raczej małe bolki aktywne bardzo, niestety absolutnie nie chciały współpracować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja zacząłem wczoraj ponad tygodniowy urlop w górach, bez wedki To chyba najlepszy okres na taka przerwę - nizowka, sierpień, czyli słaba aktywność ryb. Jak wrócę to do września będzie już niedaleko a we wrześniu, wiadomo, sytuacja z braniami zmieni się diametralnie;) Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez DAWIDspinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silurus Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Ja byłem wczoraj z kolegą od około 18 do około 22. Wisła wzięła przynęty za ponad setkę rewanżując się jedynie okoniem nie spełniającym minimalnego minimum Bolenie, a raczej małe bolki aktywne bardzo, niestety absolutnie nie chciały współpracować.no to na bogato połowiłeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Dwa sandacze 44-50, bolo the bandit ~40.Chrusty wchodzą wszędzie... córka dorastała awersji do nich. -=●=- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Wczoraj bardzo przyjemny dzień, a w zasadzie popołudnie do wieczora. Ryby mocno aktywne w sumie 4 boalsy i sumek(a miała być 80-tka dopóki nie pokazał czarnej kity). Okazy nie rekordowe() ale każda zlokalizowana i odłowiona. Bohaterem dnia było oliwkowe RH85 zakupione niedawno od @ Wojtka B. Trzeba przyznać że kolorystka została dobrana poprawnie, natomiast nad jakością i trwałością powłoki trzeba jeszcze mocno popracować. Niestety kilka brań poważnie skóruje naniesione malunki. Ci co zakupili ostatnio (jeśli mogą) powinni wrzucić je ponownie w lakier, jeśli po pierwszych rybach nie chcą by wyglądały jak moje.Pozdrawiam M. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanAtyk Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 W piąteczek kilka kleników udało się wydłubać, niestety wszystko tradycyjnie w okolicach wymiaru. I tradycyjnie największa ryba na kiju nie wyjechała bo wypluła woblerka. Niestety królowa o swoje się upomniała i też "parę złotych" zostało w wodzie, takie to już nasze hobby, jeden urwie drugi znajdzie pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Wczoraj bardzo przyjemny dzień, a w zasadzie popołudnie do wieczora. Ryby mocno aktywne w sumie 4 boalsy i sumek(a miała być 80-tka dopóki nie pokazał czarnej kity). Okazy nie rekordowe() ale każda zlokalizowana i odłowiona. Bohaterem dnia było oliwkowe RH85 zakupione niedawno od @ Wojtka B. Trzeba przyznać że kolorystka została dobrana poprawnie, natomiast nad jakością i trwałością powłoki trzeba jeszcze mocno popracować. Niestety kilka brań poważnie skóruje naniesione malunki. Ci co zakupili ostatnio (jeśli mogą) powinni wrzucić je ponownie w lakier, jeśli po pierwszych rybach nie chcą by wyglądały jak moje.Pozdrawiam M.Ja kupiłem i czekam na dostawę. Brały z opadu czy przy starcie przynęty? Pozdrawiam,malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Kolego malcz, nie można napisać do Ciebie prywatnej wiadomości - masz przepełnioną skrzynkę Natomiast żeby nie odchodzić od tematu Wisły...W końcu. Po chyba 8 czy 9 porażkach... Udało mi się jednego złodzieja powstrzymać przed zawłaszczeniem woblera 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinTarchomin Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Gratulacje! Czy z brzegu czy z łódki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Brzegowy. W dodatku strasznie wredny - początkowo był grzeczny, układny, szedł jak duża, ciężka szmata lub naprawdę piękny sandacz...robiąc mi ogromną nadzieję (na sandacza, nie na szmatę). Dopiero później zaczął brykać. Eh, no wyobraźcie sobie....macie na kiju metrowego sandacza, a tu abrakadabra, czary mary i zamiast sandacza jest sumek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 (edytowane) Ja kupiłem i czekam na dostawę. Brały z opadu czy przy starcie przynęty? Pozdrawiam,malczRapki w trakcie jednostajnego prowadzenia średnim tempem. Sumek po przytrzymaniu na chwilę. Początkowo łowiłem z jedną kotwicą(uzbrojoną jak na fotce)potem klasycznie w dwie. Worek rozwiązał się przy drugim wariancie(4 ryby).Pozdrawiam M. Edytowane 12 Sierpnia 2019 przez vako 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 U mnie 3 klenie 45-47cm, dwa okolowymiarowe sandacze(myślę, że jeden nad, jeden pod). Duża ryba mną pozamiatala poprzez wplynieccie w zaczep i zerwanie żyłki. Duża brzana/sum. Wcześniej z 2 innych ja odhaczylem...na koniec podhaczona brzana:/ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 U mnie 3 klenie 45-47cm, dwa okolowymiarowe sandacze(myślę, że jeden nad, jeden pod). Duża ryba mną pozamiatala poprzez wplynieccie w zaczep i zerwanie żyłki. Duża brzana/sum. Wcześniej z 2 innych ja odhaczylem...na koniec podhaczona brzana:/Jak zwykle coś się działo...to wynik z porannej sesji czy teraz w ciągu dnia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Trochę przedłużona, bo w weekend nie łowiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Chyba się starzeje (żona mówi, że robię się powoli normalny). Obudziłem się dziś o 3.30 i uznałem, że do 5.00 za mało czasu i nie ma sensu wstawać, aby łowić przez 50 - 60min... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanAtyk Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Starzeję, haha, a to dobre, mi się nie chce wstawać nawet o 4 A jak nie mam minimum 2h do dyspozycji nad wodą to się nie wybieram.PS. co ja bym dał za taką pewną metę z kleniami 40+ pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi