Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe co się dzieje w dole, poniżej Nowego Dworu? Czy też zagradzają dostęp do rzeki? Wislany urlop mi się kroi i nie chciałbym się odbić że mnie będą z rzeki zganiać.

Ciekawe kiedy wojsko uruchomi ten most z rura?

Edytowane przez wujek

W przyszłym tygodniu planowałem wybrać się nad Wisłę, gdzieś między Bydgoszcz a Grudziądz. Co sądzicie, będzie jakaś zauważalna i widocznie nieprzyjemna zmiana wody w rzece? Zatrzyma się we Włocławku czy dalej poniesie zanieczyszczenia? Jakoś słabo to wygląda, nie dość że problem z pływaniem po przykosach, to jeszcze to :( . Ryb na razie nie widać na powierzchni, chyba nie będzie źle?

W związku z tymi rurami na moście pontonowym, co może się stać przy znaczącym przyborze wody? Rury mają jakąś kompensację przy zmianach długości i wysokości?

Sądziłem, że prawo i lewobrzeżna Wawa, mają osobne oczyszczalnie, dopiero ten wypadek wzbogacił moją wiedzę. Nieco kłopotliwy ten transport ścieków rurami przez Wisłę.

Jeżeli ktoś czytał moje posty powyżej to mamy już początek katastrofy o której pisałem i śmianie się że jest to 150 kilometrów od wycieku i Wisła wchłonie syf było nie na miejscu...

...zgodnie z tym co pisałem po rozmowie z wykształconymi ekologicznie osobami mamy pierwsze skutki a awarii końca nie widać [emoji34][emoji31]

http://petronews.pl/sniete-ryby-w-nowym-duninowie-zobaczcie-co-zaczyna-sie-dziac-film/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość DAWIDspinn

Wy tak na serio?

Z.Milewski w Bydgoszczy nie odczujesz nawet kszty tego tematu.

Na obszarze 50km nie ma snietych ryb a dalej 150 km po zlaczeniu się z Narwia, która niesie drugie tyle czystej wody nagle występuja, bo na filmie są dwa karasie?

Daliście się wciągnąc w polityczna gierkę.

20 razy więcej ścieków wpływało swego czasu na odcinku 15km w samej Wawie.

I nie jest tak że mi to odpowiada bo się tym brzydzę, i nigdy nie będę wędkowal w takim klimacie, ale panowie trochę mniej paniki ;)

• Like 14

Wy tak na serio?

Z.Milewski w Bydgoszczy nie odczujesz nawet kszty tego tematu.

Na obszarze 50km nie ma snietych ryb a dalej 150 km po zlaczeniu się z Narwia, która niesie drugie tyle czystej wody nagle występuja, bo na filmie są dwa karasie?

Daliście się wciągnąc w polityczna gierkę.

20 razy więcej ścieków wpływało swego czasu na odcinku 15km w samej Wawie.

I nie jest tak że mi to odpowiada bo się tym brzydzę, i nigdy nie będę wędkowal w takim klimacie, ale panowie trochę mniej paniki ;)

O ten klimat siem mniem rozchodzi.

Płynące szmatki i strzępy folii, to miałem parę razy pod domem przy wezbraniu wody. Byłoby nierozsądne czyścić z tego kotwice, po ponad 300 kilometrowej podróży w każdą stronę. Całe szczęście, już upał daje za wygraną, mam serdecznie dość tych ponad 30oC prawie każdego dnia, od 3 miesięcy.

Dzięki za info o wodzie.

Daliście się wciągnąc w polityczna gierkę. 20 razy więcej ścieków wpływało swego czasu na odcinku 15km w samej Wawie

Kiedyś waliła szambo i Karowa i bergiel na Żoliborzu a przecież do chyba 1991 Czajki nie było to jeszcze Praga, Ząbki, Marki i Jabłonna.

• Like 5

Panowie taki stan jak jest teraz był do roku 2012(nie bylo rurociągu na drugą stronę).Wędkarze siedzieli na samym wyjściu tego szamba i łowili ryby o jakich dzisiaj mogą pomarzyć bez zanęt na zwykłego czerwonego robaka wszystkie gatunki.Oczywiście tylko Ci co mieli znajomości i ich ktoś wpuścił.Ryby miały się dobrze tylko to o t o cz n i e nie bardzo wszystkim odpowiadało.

• Like 3

@Mikas.

Filmik pokazuje śnięte ryby... konia z rzędem temu kto udowodni, że to od wycieku.

Czy w latach 2012 - 2019 przed awarią nie było śniętej ryby?

Co tak naprawdę widzimy na tym dziele ucznia Hitchcocka?

http://www.wodociagi.pl/web/artykul/komunikat-wodoci-g-w-p-ockich-w-zwi-zku-z-awari-kolektora-ciekowego-w-warszawie

Jeszcze tylko dodam to jest katastrofa, a media milczą... za daleko od koryta...

http://radio.opole.pl/100,290372,zdechle-ryby-w-nysie-klodzkiej-wedkarze-obawiaja

Edytowane przez ezehiel
  • Like 3

Jeszcze tylko dodam to jest katastrofa, a media milczą... za daleko od koryta...

Niestety  nie wszystkie a i ludzie władzy starają się dowalić ile wlezie własnego gówna czyli informacji.

Wskazują palcem na prezydenta Warszawy ale słowem nie wspomną o tym o czym my tu piszemy że taki syf wpadał do Wisły do 2012.

A najchętniej by podłączyli do tego szamba rudego co miał dziadka w Wermachcie :rolleyes: , onanizowaliby się wtedy non-stop. 

Trafił się jeden któremu udało się to co nigdy, nikomu się nie udało - zawrócił Wisłę. Czy kijem nie wiem :https://www.wprost.pl/kraj/10246142/brudzinski-skomentowal-awarie-w-warszawie-i-zaliczyl-spora-wpadke-kijem-probuje-zawrocic-wisle.html

• Like 3

To co zwraca bergiel jest czystsze niż słowa pana od zawracania kijem wisły.

cała wypowiedź to jedno wielkie kłamstwo

nie ten most

nie było fali kulminacyjnej

nic gęstego nie płynie - bo ścieki to głownie woda...

zastanawia mnie jak oni chcą sprostać przepływowi ... co oni na tym moście chcą zmontować i czemu nie użyli północnego?

przecież rura jaką płyną ścieki do czajki miała 1.6m średnicy zew, wew pewnie z 1,2-1,3 może więcej...

na szczęście wczoraj trochę ryb z bzury wyciągnąłem, starsza córka zażyczyła sobie żeby jej przypomnieć jak się łowi ryby.
  • Like 4

A ja własnie wracam z rewiru powyżej Siekierek i połowiłem (jak na moje standardy) szczupaczek ok 55 i dwa klenie pod 40cm o całej bandzie mikro okoni nie wspomne. Dziś rządziły gloogi- Hermes i Hektor. Ale można też siedzieć i bawić sie w obrady sejmu na forum;) pozdrawiam!

A ja własnie wracam z rewiru powyżej Siekierek i połowiłem (jak na moje standardy) szczupaczek ok 55 i dwa klenie pod 40cm o całej bandzie mikro okoni nie wspomne. Dziś rządziły gloogi- Hermes i Hektor. Ale można też siedzieć i bawić sie w obrady sejmu na forum;) pozdrawiam!

Jak się niby jest w pracy ale się nie jest tylko ewentualnie trzeba być pod telefonem to się na ryby nie chodzi :rolleyes:.

Inna rzecz że OM mam nieopłacony a sprzęt w domu ale na Podlasiu. Tutaj tylko morski mam.

• Like 2

zastanawia mnie jak oni chcą sprostać przepływowi ... co oni na tym moście chcą zmontować i czemu nie użyli północnego?
przecież rura jaką płyną ścieki do czajki miała 1.6m średnicy zew, wew pewnie z 1,2-1,3 może więcej...

Czemu nie użyli Północnego? ^_^

Odpowiedź jest prosta . Ratunek dla Polski  ma przyjść od tych lepszych :)   , a most Północny to miasto , czyli należy do tych gorszych :( .

Oczywiście użycie słów lepszych i gorszych , jest całkowicie przypadkowe i można je dowolnie zamieniać miejscami. ;)

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 7

Czemu nie użyli Północnego? ^_^

Odpowiedź jest prosta . Ratunek dla Polski ma przyjść od tych lepszych :) , a most Północny to miasto , czyli należy do tych gorszych :( .

Oczywiście użycie słów lepszych i gorszych , jest całkowicie przypadkowe i można je dowolnie zamieniać miejscami. ;)

A, że to zbawcy narodu.

Jakoś tak wszystko PRLem tracą - wojsko, defilady, kwiaty..

3.2m średnicy...

Są 2 nitki po 1.6 nie pracują na raz.

Mooze chodzi o grawitacje. Północny most jest wysoki

Elmo.

Ale jak z rury 1.6 zmniejszysz średnicę do 0.8 to samo pójdzie chyba...

Może wiadrami będą to nosić..

dac58ea31be5ad0f3999eb0b70c427c2.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Mooze chodzi o grawitacje. Północny most jest wysoki

Bądźmy poważni . :mellow:

Gówno w Wiśle ma  priorytet polityczny a nie ekologiczny. A nasi politycy w swoich poczynaniach już dawno pokonali grawitację :o  , podejrzewając iż wiedzieli że coś takiego istnieje :D

Zresztą zgodnie z przewidywaniami Alberta Einsteina.

"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajdzie się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi."

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 10

Od czasu do czasu słyszy się o ściekach promieniotwórczych. Zależnie od opowiadającego, trafiały kiedyś do kanału Żerańskiego lub do Wisły. Według Piotra "Rapy" leciały kolektorem Żerańskim. 

Stąd pytanie.... Czy ktoś z forumowiczów ma wiedzę na ten temat lub najlepiej licznik Geigera i chęć przespacerowania się w tej okolicy? :)

• Like 1