Qcyk Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Jest jeszcze jedna przewaga plecionki... Dużo większą skuteczność uwalniania przynęt z zaczepów... Przynajmniej u siebie taką zauważyłem [emoji4] Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Zależy też z jakich zaczepów, ale generalnie na pewno skuteczność większa niż w przypadku użycia żyłki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Co do eliminacji słabych punktów, jakimi są bez wątpienia węzły, od lat stosuję łączniki bezwęzłowe. Sprawdzają się i eliminują zabawę z wiązaniem i nerwy w przypadku zaczepów czy holu. Im krótszy, tym lepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Te wszystkie węzły łączące fluro z plecionką są spoko, jak się je robi w domu lub wygodnie siedząc na brzegu. Powodzenia przy wiązaniu po 5 zaczepie podczas głębokiego brodzenia, albo dodatkowo brodzenia w nocy Inna też jest perspektywa ilości zaczepów przy łowieniu boleni (no chyba, że tylko RH), a inna przy brzanach. Boleniowe przynęty są ciężkie i relatywnie łatwo je odstrzelić. Trudniej jest z malutkimi woblerami, nawet z wykorzystaniem nurtu.Ale pod sandaczowanie na lekko mam już plecionkę plus VEP, a pod sumowanie plecionkę plus fluro. W pierwszym wypadku prawie nie mam zaczepów, bo łowię pod powierzchnią, w drugim rozginam kotwice. Edytowane 19 Września 2019 przez korol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Późno, w moim przypadku, ale zaczynam próby z nocnym spinningiem. No, może wieczornym. To, co przekonuje, to pory żerowania. To co do tej pory zniesmaczało i powstrzymywało od wypadów po ciemku, to tak naprawdę obsługa zestawu. Wobler wjeżdżający w szczytową przelotkę, zdejmowanie farfocli z kotwiczek, pętanie nowego zestawu po rwaniu. W zupełnych ciemnościach traci się odrobinę poczucie kierunku, nie mówiąc o braku kontaktu wzrokowego z woblerem powierzchniowym. Zdjęcia zrobione w dzień też są fajniejsze. Coś za coś. Jeśli ryby tak ustaliły sobie porę posiłku, to zamiast kłaść się do łóżka trzeba zapychać nad rzekę, zacisnąć zęby wyczuwając plecionkę omotaną na szczytówce i ciskać między pląsające nietoperze. Przynajmniej spokojnie i pusto. Z czasem, jak pojawią się wyniki, przekonanie przyjdzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kineret Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 No tak, zgadzam się, ale właśnie dlatego zaproponowałem ten węzeł - można się go nauczyć wykonywać bardzo sprawnie nawet brodząc za brzanami, trzymając wędkę pod pachą i silnym wietrze Przy dobrze dobranym FC do grubości pletki przy mocnym zaczepie najczęściej pęka węzeł Palomar na łączeniu FC z agrafką, czyli dokładnie tam gdzie powinien, a cały przypon z FC jakieś 50-70cm zostaje, więc jest to kwestia dowiązania agrafki, co zajmuje parę sekund. Nie zauważyłem też żeby odstrzeliwanie czy zrywanie przynęt wpłynęło znacząco na moc węzła, dlatego nie przewiązuję, a jedynie sprawdzam węzeł po zaczepach czy holu. Po wprowadzeniu takiego zestawu całkowicie zrezygnowałem z łowienia żyłkami, również w przypadku boleni i brzan. W moim przyapdku kombinacja linka+FC na te ryby jest taka sama- najczęściej Egi-Metal PE 0.8 + FC Momoi 0.33. Co prawda, łowię najczęściej w Odrze - na Wisłę linka może być odrobinę mocniejsza, ale dużo zależy od miejsca i mocy patyków. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Późno, w moim przypadku, ale zaczynam próby z nocnym spinningiem. No, może wieczornym. To, co przekonuje, to pory żerowania. To co do tej pory zniesmaczało i powstrzymywało od wypadów po ciemku, to tak naprawdę obsługa zestawu. Wobler wjeżdżający w szczytową przelotkę, zdejmowanie farfocli z kotwiczek, pętanie nowego zestawu po rwaniu. W zupełnych ciemnościach traci się odrobinę poczucie kierunku, nie mówiąc o braku kontaktu wzrokowego z woblerem powierzchniowym. Zdjęcia zrobione w dzień też są fajniejsze. Coś za coś. Jeśli ryby tak ustaliły sobie porę posiłku, to zamiast kłaść się do łóżka trzeba zapychać nad rzekę, zacisnąć zęby wyczuwając plecionkę omotaną na szczytówce i ciskać między pląsające nietoperze. Przynajmniej spokojnie i pusto. Z czasem, jak pojawią się wyniki, przekonanie przyjdzie Dokładnie, mam bardzo podobne odczucia i bardzo podobne kwestie mnie do tej nocnej walki zniechęcają, dla mnie największym problemem jest trochę rzucanie ...no właśnie "w ciemno"....nie widzę załamań nurtu, ciężko czytać wodę itp. Wszystko pozostałe da się dość szybko wypracować... Edytowane 19 Września 2019 przez malcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Ja lubię przypon bo wiem kiedy wobler mi się do szczytówki zbliża bo czuję pyknięcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziu_92 Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Te wszystkie węzły łączące fluro z plecionką są spoko, jak się je robi w domu lub wygodnie siedząc na brzegu. Powodzenia przy wiązaniu po 5 zaczepie podczas głębokiego brodzenia, albo dodatkowo brodzenia w nocy Inna też jest perspektywa ilości zaczepów przy łowieniu boleni (no chyba, że tylko RH), a inna przy brzanach. Boleniowe przynęty są ciężkie i relatywnie łatwo je odstrzelić. Trudniej jest z malutkimi woblerami, nawet z wykorzystaniem nurtu. Ale pod sandaczowanie na lekko mam już plecionkę plus VEP, a pod sumowanie plecionkę plus fluro. W pierwszym wypadku prawie nie mam zaczepów, bo łowię pod powierzchnią, w drugim rozginam kotwice. 95% mojego łowienia nad Wisłą odbywa się w nocy, bardzo często w miejscach gdzie ledwo można się ruszyć. Od tego roku zamiast przyponów z FC, zacząłem używać Regenerator firmy SG i naprawdę jestem pod dużym wrażeniem jego funkcjonalności. Jest tak samo nierościągliwy jak fluocarbon, ale za to znacznie bardziej miękki, przez co wiąże się go o wiele łatwiej niż FC. Do wytrzymałości na węźle też nie mam żadnych zastrzeżeń - często muszę się wręcz męczyć żeby zerwać przynętę z zaczepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Wy tu litanie o wyższości świąt Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia, a ludziom(znajomym) ryby i tak biorąhttps://www.facebook.com/photo.php?fbid=2353727741362121&set=pcb.2353730098028552&type=3&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Kto nie tyra to se może na rybki wyskoczyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Kto nie tyra to se może na rybki wyskoczyć ...W soboty i niedziele też biorą, wierz mi. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość DAWIDspinn Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Ja dziś przed burza wieczorem dwa fajne bolenie i straciłem rybę, a w sumie szkoda pisać ... fajną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Od jutrzejszego świtu przez całe trzy dni ryby będą brały tylko na Odrze. Takie podobne do wielkich uklei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciastek Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Dawid,też przed burzą straciłem fajną rybę :/ nawet jej nie zobaczyłem Edytowane 19 Września 2019 przez Ciastek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Ja też straciłem rybę bo musiałem jechać do domu skręcać nowe łóżka dla dzieci zamiast nad Wisełkę wyskoczyć. A wędkę miałem przy sobie jakby co... ;-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) W soboty i niedziele też biorą, wierz mi. W soboty i niedziele też co poniektórzy pracują, wierz mi. Co prawda w niedzielę byłem na zbiorniku Żelizna Edytowane 19 Września 2019 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZM Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Temu jegomościowi (76cm) nie przeszkadzało bezpośrednie wiązanie do plecionki. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciastek Opublikowano 19 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Boleniom nie przeszkadza, gorzej z kamieniami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 20 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Boleniom nie przeszkadza, gorzej z kamieniami E tam! Kamieniom też nie przeszkadza, tylko plecionka taka drażliwa. ;-))) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 20 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 (edytowane) Podsumowując, jednemu Zośka, innemu Maryśka.Nawet fajnie, że nie ma jednego słusznego rozwiązania.A tymczasem: Edytowane 20 Września 2019 przez korol 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczywko Opublikowano 20 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 (edytowane) I mnie się dzisiaj coś uwiesiło. Edytowane 20 Września 2019 przez pieczywko 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 20 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Jest:) http://jerkbait.pl/topic/85531-erka/page-5Post 91Używam drugi sezon i jest bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 20 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Podsumowując, jednemu Zośka, innemu Maryśka.Nawet fajnie, że nie ma jednego słusznego rozwiązania. Dokładnie każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety i każdy łowiący ma swoje preferencje i przyzwyczajenia . Przypon z FC ma sens kiedy jest dużo grubszy od plecionki (wytrzymałość) , a wtedy trudniej małego woblera sprowadzić do dna . Przy łowieniu okoni na mikro-główki z opadu samą cieniutką plecionką i tą samą plecionką ale z przyponem FC , różnica jest mocno zauważalna. A to znowu czasami dobrze ,a czasami nie . 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Newbie90 Opublikowano 21 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2019 Wczoraj zaliczyliśmy wspólnie z Dawidem (@Dawidspinn) sesję od 22 do około 2. Warunki sprzyjały, około 10 stopni, brak wiatru i deszczu. Udało mi się zlowic pierwszego sandacza w życiu, żaden rekordowy okaz, ale mnie bardzo ucieszyl. Dzięki Dawid za wspólny wypad i porady, pod okiem takiego fachowca można się naprawdę wiele nauczyć Łukaszu, gratulujemy serdecznie pierwszego sandacza, ale przed opublikowaniem zdjęcia sugeruję lekturę - http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/ 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi