Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DAWIDspinn

Dzisiaj był u mnie kolega z Mazur. Jego dziewczyna byla na targach kosmetycznych więc przy okazji mógł połowic pierwszy raz w życiu na Wisle. Co najśmieszniejsze w pierwszym rzucie złowil dużego bolenia. Prawo poczatkujacego działa ????

Edytowane przez DAWIDspinn
  • Like 4

Dzisiejszy, podwarszawski. Skusił go  krąpik Oleixa  prowadzony z prądem.

Gratulację Wojtek fajna rapa i jak zwykle, fajna fota z uśmiechniętą paszczą. Ja wczoraj też grasowałem na podwarszawskich rejonach, sądząc po "oświetleniu" w podobnych porach - szkoda że się nie spotkaliśmy.

U mnie 3h, niestety bez kontaktu - nawet bez powąchania wobka....:(

Pozdrawiam,

malcz

Super, gratuluję konsekwencji i wytrwałości, podziwiam jak wy znajdujecie te ryby na jesieni. Ja byłem w niedzielę i nawet nie miałem dotknięcia. Odwiedziłem też swoj rewir, ale szybko się stamtąd zawinąłem ze względu pozostałości po "kontrolowanym zrzucie". Aż Smutno było patrzeć.

Gość DAWIDspinn

Coś dziś braly za klamoty to nie mam pytań. Pięcio metrowa rynna, ciężki 25 gramowy wobler na plecionce 0,20 i szturchanie o dno. Nie przypomina to "normalnego" lowienia rap, ale co zrobić, jesień rządzi się swoimi prawami :)

Ps: Kolega newbie90 zaliczył prawdziwego potwora, zycioweczka wpadła;)

post-49243-0-02055300-1569348611_thumb.jpeg

• Like 27

Zyciowke faktycznie udalo sie poprawic, z wrazenia az mi telefon wpadl do wody, no coz, mowi sie trudno  :lol:  Ryba mega dopasiona i strasznie silna, ledwo udalo sie wprowadzic ja do podbieraka ;)

Ale klamot wygląda jak prechistoryczna Latimeria :)

Gratki, jaka miara?

Edytowane przez malcz
  • Like 1

wiele bym dał by choć na chwilę przenieść się w czasy sprzed zapory, kiedy pływały w Wiśle jesiotry, łososie, trocie itd itd. Rzeka musiał być wtedy mega zajebista.

Mega zajebista była 25 lat temu tylko

możliwości , oraz sprzęt był trochę na bakier . Ale w porównaniu z dniem dzisiejszym to kosmos[emoji3525][emoji3525]

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez jacekp29
  • Like 2

Wczoraj jak plywalem natknąłem się na stado ok 200 kormoranow co o tej por, e roku nie jest czymś niezwykłym na Wisle. Ptaszki miały pecha bo akurat zerowaly na mojej trasie i kilka razy przypadkowo bo ploszenie chronionych gatunków jest zakazane, przerwalem im polowanie. Jeden poderwal się dopiero jak wyplul brzane z 40cm, znalazłem też takiego samego leszcza. Nastaje czas jak ta plaga będzie codziennie dojeżdżać tony ryb z Wisły.

Nie wiem dlaczego człowiek zawsze szuka i musi znaleźć winnego, tylko nie siebie. Nie on jest zawsze krystalicznie czysty.

Przyczyn jest wiele chemizacja, regulacja, budowanie tam, zanieczyszczenia, przełowienie, mięsiarstwo itp.  

Można wyliczać dalej i tego nie zrobiły kormorany tylko ludzie.

Kormorany były od zawsze i ryb było w bród tak jak na łowiskach Islandzkich, norweskich i arktycznych, gdzie łowiska ryb są najbogatsze na świecie i ptaków żywiących się rybami są miliony.

To właśnie dzięki nim, tylko trochę wiedzy trzeba, a nie powtarzać farmazony.

I nie jest to żadne dobijanie konającego. 

Edytowane przez silurus
  • Like 4