Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Echh, czego my - ludzie - się nie dotkniemy to spier**limy. Powietrze spier**lilismy, glebę spier**lilismy i wodę tez spier**limy :( Szczerze to nie sądziłem że dożyję czasów kiedy zacznie brakować wody. W dodatku naiwnie myslałem ze przy letnim poziomie ryby będą stać na letnich miejscówkach i się srogo zawiodłem. Pierwszy wypad, obskoczenie letnich bankówek i pusto, drugi wypad jeden mały jazik i drugi (oczywiście ten większy) spięty. Poziom wody wiadomo jaki, chyba lada chwila będzie można przejść Wisłę suchą nogą. A w telewizjii tylko wybory i wybory, bo to jedyne co interesuje tych zas*anych polityków. Sorry za lekki OT, ale szlag mnie trafia...

• Like 4

To z programu, który sobie napisałem. Zbierał codziennie dane z serwisu Pogodynki i zapisywał do bazy SQL Server no i rysuje takie wykresy dla wybranej rzeki i miejsca pomiaru. Niestety Pogodynka od kilku miesięcy publikuje dane w pliku PDF (piszą że z powodu problemów technicznych) i zbieranie danych upadło. Program niestety chodzi lokalnie i nie ma instalatora. Może w przyszłości przepiszę to na coś internetowego to wtedy udostępnię ogółowi.

• Like 10

W sumie to tego brakowało mi na stronie IMGW. Ponoć można uzyskać takie info ze strony instytutu ale jest to płatne. Być może sporo osób/instytucji wpadło na podobny sposób pozyskiwania danych i to jest powód dla którego teraz podają to w pliku PDF. Informacja nadal jest dostępna dla wybranego wodowskazu.

http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/152210170

Z wielu lat masz opracowane tak dane? Mógłbyś wkleić wykresy z lat poprzednich?

Ja dzisiaj 2h.

Plan był pojechać nad Wkrę, ale za późno wyszedłem z roboty, nie opłacało się jechać 1,5h żeby drugie 1,5h połowić. Trafiłem nad Wisłę, opaska po lewej stronie.

Szybko jeden przedszkolny klenik, a jak udawałem się na upatrzone miejsce 30m przede mną wyszli z krzaków ratownicy medyczni w eskorcie policji. Trup między kamieniami na opasce, szybko stwierdzili zgon i zadzwonili "po wsparcie"

Gdybym dotarł nad wodę 10min wcześniej to idealnie pewnie bym wlazł w to miejsce. Generalnie łowiło się już potem słabo, wpadł jeszcze jeden klenik pod wymiar. Trochę pustych trącek. Wieczorem ładnie klenie reagowały na smużaki PVB, ale dwa trochę lepsze spadły....pokazują się już bolki...

Pozdrawiam,

malcz

Edytowane przez malcz
  • Like 2

Moja pierwsza samotna nocka nad wodą była w miejscu gdzie tego samego dnia utopił się jakiś chłopak. Ja przychodzę wieczorem na ryby, rozkładam wędki a Tu zapłakana rodzina. Matka tego nieszczęśnika chciała że mną zostać na nockę...

Miałem wtedy jakieś 15 lat.

Oczywiście duzo się od tego czasu nie zmieniło, wtedy też nic nie złapałem;D

jak udawałem się na upatrzone miejsce 30m przede mną wyszli z krzaków ratownicy medyczni w eskorcie policji. Trup między kamieniami na opasce, szybko stwierdzili zgon i zadzwonili "po wsparcie"

Gdybym dotarł nad wodę 10min wcześniej to idealnie pewnie bym wlazł w to miejsce. Generalnie łowiło się już potem słabo, wpadł jeszcze jeden klenik pod wymiar. Trochę pustych trącek. Wieczorem ładnie klenie reagowały na smużaki PVB, ale dwa trochę lepsze spadły....pokazują się już bolki...

Pozdrawiam,

malcz

https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/warszawa-w-piatek-i-w-sobote-policja-wylowila-z-wisly-dwa-ciala-4566286

• Like 1