Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj jeden wymiarowy klenik. Przez 4,5h ledwo dwa brania w miejscach, zdawałoby się, książkowych. Ale co narwałem to narwałem, ostatnio się cieszyłem że prawie nie zrywam a dzisiaj nadrobiłem hehe. No cóż, nie zawsze jest dzień dziecka :) pozdro!

Dzisiaj wypad z kolegą na prawie 6h.

Miejsca książkowe, ale rezultaty standardowe.

Jeden jasiek 25cm i jedno ładne kleniowe branie.

Aktywności praktycznie 0. Jeszcze klonki jako tako zbierały, ale Bolków nie widać w ogóle. Przeszliśmy z 400m opaski i ani razu się nie chlapnął.

Dzisiaj jeden wymiarowy klenik. Przez 4,5h ledwo dwa brania w miejscach, zdawałoby się, książkowych. Ale co narwałem to narwałem, ostatnio się cieszyłem że prawie nie zrywam a dzisiaj nadrobiłem hehe. No cóż, nie zawsze jest dzień dziecka :) pozdro!

Ale za to ile nauki płynie z tych narwanych przynęt ;)

W Karczewie Promem przeplynelismy na drugą stronę, z buta doszlismy na przeciwko tamy w Nabrzeżu i od tamtego miejsca zaczęliśmy obławiać w stronę Gassow.

Naprzeciwko tamy w Nadbrzeżu to jest Dębówka, dawno tam nie łowiłem ale z tego co pamiętam to zawsze tam fajna woda była.

Ja wczoraj łowiłem od 18 do 20 na prawym brzegu w okolicach mostu drogowego w GK, bez kontaktu z rybą i bez ani jednego zaobserwowanego powierzchniowego ataku jakiegokolwiek drapieżnika. Miałem zostać do nocy, ale zawinąłem wcześniej do domu, szkoda czasu i nadgarstka.

Zastanawia kompletny brak aktywności warszawskich boleni. Dziś spędziłem pięć godzin nad Wisłą i spławił się jeden szczyl. Być może spece się wypowiedzą, ale to chyba troszkę dziwne. Żeby nawet dla zabawy nie trzasnąć od czasu do czasu ogonem? Rozumiem, że pewnie siedzą w głębszych rynnach, ale jeść coś trzeba. Z przyjemniejszych rzeczy przydarzył się klenik i nie rozmiar mnie ucieszył, ale fakt złowienia pierwszej wiślanej ryby na swojego wobka. Jedynie słuszna koncepcja i jej owoc.

Moim skromnym zdaniem ryb jest niewiele a presją masakryczna . I będzie tylko gorzej. Oczywiście na tyłu łowiących i to kotów [emoji6] . Ktoś coś trafi , ale to zaczyna być zniechęcające . [emoji53]

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Z wąsami jest problem, ostatnio przyłowiłem takiego około metra. Po 20min zabawy na zestawie kleniowym poległem przy podbieraniu, zabrakło parę centymetrów. Na Narwi, gdzie wiem że jest spora populacja bolenia też ich teraz nie widać, ale na pewno są. Więcej było je widać w kwietniu niż teraz.

Zapewne jest to efektem albo późnego tarła, albo przedłużonego przebywania ryb na tarliskach lub w ich pobliżu. Przyczyny mogą być dwojakie. Wynikające z warunków fizycznych takich jak: poziom wód, termika, dostępność tarlisk oraz biologicznych takich jak: dostępność pokarmu, odpowiednia liczba ryb mających odbyć tarło.
Z moich obserwacji wynika, że duże ryby jeszcze nie wróciły z tarlisk i przebywają w ich pobliżu. Co do aktywności to małe ryby są łowienie dość regularnie (do 50cm). Większe pokazują się dość sporadycznie.

Edytowane przez vako

Przypadkiem to nie Ty byłeś w piątek około 15 na tej rafie? Jeśli tak to widzialem Cie po drugiej stronie brzegu ;)

Byłem wczoraj przelotnie w okienku, właśnie po 15.00. Ale nie wiem, czy to mnie widziałeś, bo było jeszcze 2 kolegów z tego forum.