Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Po długiej nieobecności nad Wisłą w końcu i ja znalazłem czas na wędkowanie. Mając w głowie to co się działo w kwietniu na miejskim odcinku oraz wpis @Skorio postanowiłem również dać z siebie coś więcej. Wystarczy wygodnych miejscówek z parkingiem nad samą wodą. Kończe pracę, wsiadam w samochód, odpalam mapę satelitarną i szukam sensownej miejscówki z utrudnionym dojściem. Po chwili znajduję coś pasującego, szybka decyzja i ogień nad wodę bo już 18, a jeszcze trzeba się przebić przez miasto. Na miejscu okazało się, że chaszcze są 3 razy większe niż myślałem, ale mówi się trudno...mugga na ryj i dzida w krzaki. 10 min przez pokrzywy, trawy, krzaki i dochodzę do mety... no i lipa. Nie tak sobie ją wyobrażałem,do tego wiatr w twarz...no maskara. Szybkie spojrzenie na wodę i ide jeszcze 5 min w dół. Dochodzę do pięknej dzikiej, miejscóweczki... byłem tam jedynym człowiekiem od dłuższego czasu. Byłem ja,dwa bobry i zimorodek... mistrzostwo świata. Kilka rzutów kontrolnych i wyjeżdza mały klenik.. dobry znak. Za chwilę łowię jeszcze dwa maluchy z tego samego rocznika. Schodzę kawałek w dół, przerzucam woblerem małe odbicie nurtu i siedzi...czuje ten opór, którego mi brakowało ostatnio. W końcu na wędce mam całkiem fajnego klenia. Hol szybki, sprawny i baaardzo przyjemny. Szybka fota, kleń do wody, a ja kierunek samochód bo robi się już szaro, a drogę średnio pamiętam :) Jutro przerwa, ale w środę atakuję jeszcze raz :)

post-53213-0-55261700-1591051463_thumb.jpg

post-53213-0-66489500-1591051730_thumb.jpg

• Like 18

No to się stało!!

Ze strony OM więc już oficjalnie:

,,Informujemy również, że w wyniku uzyskanej opinii i przeprowadzonych konsultacji z instytucjami nadzorującymi zostały zawieszone odłowy rybackie w obwodzie Wisła nr 3. W Zbiorniku Zegrzyńskim przeprowadzono natomiast reorganizację sposobu ich realizacji. Sześć dotychczas poławiających brygad licencyjnych zostało zlikwidowanych, a w ich miejsce powołano dodatkową brygadę zawodową. W związku z powyższym odłowy rybackie na tym łowisku od dnia 01.06 prowadzone będą od poniedziałku do piątku przez 2 brygady zawodowe. Wzmożono nadzór nad tymi działaniami. Wszystkie złowione ryby będą zdawane do Magazynu w Ośrodku Rybackim w Wierzbicy, który będzie na bieżąco monitorował pracę w/w brygad rybackich."

• Like 1

Butla jedno a znaleźne to po drugie, kij gubiony na tarchominie a odnaleziony na wysokości Jabłonnej, pływał przy brzegu korkiem na powierzchni, więc sobie popłyną i dlatego go na dnie nie znalazłem, zestaw miał być na dożywocie i tak będzie bo  chyba będę go miał przypiętego na jakiejś smyczy do nadgarstka jak będę brodził :).

Wróciła mi wiara w ludzi.

• Like 3