Maciej W. Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Ongiś mówiło się "białe jazie". Takie antykoncepcyjne. Na Dewajtis pływały całe stada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem1987 Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Chyba jednak nie jest to manipulacja mediów:https://www.youtube.com/watch?v=bKxPWNtIS-4 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Hehe pamiętam jak w Bydgoszczy nie było oczyszczalni i całe szambo leciało kilkoma rurami prosto do rzeki. Na drzewach po powodzi wisiały zawieszki do kibla, podpaski, patyczki do uszu i wszystko inne co ląduje w klopie. Ryb było ze 100 razy więcej niż dzisiaj, więc również mam wrażenie że z tym śnięciem ryb to jakaś ściema i po prostu jakiś truciciel się podpina pod awarie i leje chemikalia do rzeki. Po prostu nie chce mi się wierzyć że ścieki puszczane latami nie powodowały jakichś gigantycznych katastrof, a tu nagle tydzień leci szambo i ryby zaczynają padać masowo.Pamiętajmy jednak, że kiedyś głównym składnikiem ścieków bytowych (pomijam te z zakładów przemysłowych) był papier toaletowy oraz to, czego usuwaniu służył. Teraz sytuacja się zmieniła. Zerknijmy na to co mamy w szafce w kuchni i co wrzucamy do zmywarki, pralki, toalety, kuchenki itp., itd. Jeśli coś czyści bez czyszczenia i rozpuszcza bez szorowania, to w wodzie również zrobi pogrom wszelkiego życia. To tylko kwestia stężenia. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikryb Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 Pamiętajmy jednak, że kiedyś głównym składnikiem ścieków bytowych (pomijam te z zakładów przemysłowych) był papier toaletowy oraz to, czego usuwaniu służył. Teraz sytuacja się zmieniła. Zerknijmy na to co mamy w szafce w kuchni i co wrzucamy do zmywarki, pralki, toalety, kuchenki itp., itd. Jeśli coś czyści bez czyszczenia i rozpuszcza bez szorowania, to w wodzie również zrobi pogrom wszelkiego życia. To tylko kwestia stężenia.To jest właśnie ta tragedia.A na co dzień mamy nawozy, opryski, ... I to wszystko spływa do rzek. Jeszcze niedawno pamiętam stada chrabąszczy majowych w czerwcu ;-) a od kilku lat jak zobaczę chrabąszcza to szok.Ciekawe czy u Was podobnie czy jednak lepiej?Pamiętam też jak kupowałem Muggę w tamtym roku a wszyscy w kolejce kupowali oprysk, który na 2 miesiące zabija wszystkie owady na działce. Przecież to musi być mocarna trucizna. :-( 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sener1986 Opublikowano 8 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2020 (edytowane) To jest właśnie ta tragedia.A na co dzień mamy nawozy, opryski, ... I to wszystko spływa do rzek. Jeszcze niedawno pamiętam stada chrabąszczy majowych w czerwcu ;-) a od kilku lat jak zobaczę chrabąszcza to szok.Ciekawe czy u Was podobnie czy jednak lepiej?Pamiętam też jak kupowałem Muggę w tamtym roku a wszyscy w kolejce kupowali oprysk, który na 2 miesiące zabija wszystkie owady na działce. Przecież to musi być mocarna trucizna. :-(W zeszlym roku chrabaszczy na zoliborzu bylo od cholery Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Września 2020 przez sener1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Chyba jednak nie jest to manipulacja mediów:(…)Odnoszę wrażenie, że "ktoś" wykorzystał awarię kolektora i pozbył się toksycznych ścieków. Zrzut ścieków komunalnych, choćby nawet uwzględniać proszki do prania, kapsułki do zmywarek i inne domowe ustrojstwa, nie byłby w stanie spowodować takiego armagedonu i to aż 20km od miejsca awarii. Dla czego nie ma takich cmentarzysk wcześniej, tylko dopiero w Łomiankach? Edytowane 9 Września 2020 przez Alexspin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 https://www.facebook.com/100003019006968/posts/3080080575435879/?app=fblNowy Dwór Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ostry Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 https://www.facebook.com/100003019006968/posts/3080080575435879/?app=fblNowy Dwór Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Syf za ta główką krąży zawsze, czy płyną ścieki czy nie. Poza tym byłem kilka dni temu na tej miejscówce i nie widziałem żadnych śniętych ryb. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Odnoszę wrażenie, że "ktoś" wykorzystał awarię kolektora i pozbył się toksycznych ścieków. Zrzut ścieków komunalnych, choćby nawet uwzględniać proszki do prania, kapsułki do zmywarek i inne domowe ustrojstwa, nie byłby w stanie spowodować takiego armagedonu i to aż 20km od miejsca awarii. Dla czego nie ma takich cmentarzysk wcześniej, tylko dopiero w Łomiankach?Dokladnie!!!! Awaria jest sabotażem, czyim chyba wiadomo. Śnięte ryby pochodzą z nagrań archiwalnych albo je ktos na potrzeby nakręcenia filmiku propagandowego rozrzucił a zanieczyszczenia są dolewane z beczkowozów przez n/n sprawców nocą. BRAWO 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 I po co ten sarkazm? Nie polemizuję z nikim, nie bronię nikogo! Mam wątpliwości co do skali zatrucia w stosunku do skutków awarii. To tyle. Tylko krowa nie miewa wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 I po co ten sarkazm? Nie polemizuję z nikim, nie bronię nikogo! Mam wątpliwości co do skali zatrucia w stosunku do skutków awarii. To tyle. Tylko krowa nie miewa wątpliwości.Chłopie Ty tak na poważnie? Skoro masz "wątpliwości" to może wypowiadaj się mniej stanowczo w temacie a najlepiej przejedz się pod Czajke i zobacz co się tam dzieje od paru dni. Żołnierze to pewnie stawiają most pontonowy z nudów albo w ramach ćwiczeń. Bzdura poczytaj sobie wątek http://jerkbait.pl/t...-wisła/page-518. Nie ma nic gorszego jak rozpowiadanie plotek i nie sprawdzonych wymysłów i prasowych "doniesień". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mohave Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Ależ oczywiście, tam się nic nie stało. Woda kryształ, ryb śniętych nie ma. Niektóre telewizornie nawet namawiają na spędzenie tam "wczasów z rabiejem" 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
womar Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 W dyskusji tego typu najbardziej nie lubię podejścia ortodoksyjnego, gdy ludzie zamykają się na argumenty bo "to jest oczywiste co lub kto jest winny" Fakty, które są raczej bezdyskusyjne:1. Obecna (druga) awaria kolektora jest katastrofą ekologiczną2. Technologia i/lub realizacja projektu przesyłu ścieków pod Wisłą były niedostosowane do wielotniego wykorzystania przy obciążeniu jakie mamy w Warszawie3. Przez wiele lat ścieki leciały do rzeki nie powodując masowego śnięcia ryb4. Po awarii w 2019 (niemal identycznej w skutkach) nie było masowego śnięcia ryb. Były natomiast reportarze wprowadzające w błąd (omawianie szkód ekologicznych było ilustrowane zdjęcia z przyduchy m.in z jezior mazurskich i płynących martwych ryb w Bugu w czasie przyduchy 2009)5. Nielegalne zrzuty do rzeki wszelkiej masy świństwa - realizowane przez różne podmioty, zdarzają się. Osobiście w tym roku zgłaszałem niewielki zrzut ścieków do Wisły na wysokości Łomianek6. Co jest rzeczywistą przyczyną śnięcia ryb na wysokości Pieńkowa i NDM - bez badań nie da się określić. Moja subiektywna opinia jest taka, że to jednak nie Czajka, a jakiś dodatkowy syf w rzece (co wcale nie oznacza, że uważam, że nic się nie stało i wszystko jest ok jezeli chodzi o Czajkę) Na koniec dnia, kompletnie pomijając tematy polityczne - obecna awaria kolektora nie ma jednej osoby winnej, którą można wskazać - każdy dołożył swoją cegiełkę, a przede wszystkim z założenia mieliśmy / mamy (teraz jest nieznacznie, ale jednak nieco lepiej) chory system zamówień publicznych, który wspiera najtańszego dostawcę oferującego najtańszą technologię spełniająca zdefiniowane kryteria, niemalże niezależnie od jakości. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 a przede wszystkim z założenia mieliśmy / mamy (teraz jest nieznacznie, ale jednak nieco lepiej) chory system zamówień publicznych, który wspiera najtańszego dostawcę oferującego najtańszą technologię spełniająca zdefiniowane kryteria, niemalże niezależnie od jakości. Widzisz publiczne zamówienia w Wawie przełamują te standardy. Macie nic nie wartą oczyszczalnię za kwotę 4x większą niż normalnie zbudowane 2 niezależne od siebie wybrano możliwie najdroższą technologię nie spełniającą kryteriów Kompletnie abstrahując od polityki 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Co niektórzy juz chyba zapomnieli że wybory są za nami i można sobie odpuścić zaklinanie rzeczywistosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flame Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Sami fachowcy od ścieków, tuneli, przetargów itp. Bez urazy Panowie, ale nie macie pojęcia jakie były uwarunkowania przy projektowaniu i budowie (rozbudowie) oczyszczalni ścieków oraz kanałów doprowadzających, a wiedzę czerpiecie z artykułów w sieci i z obrazków w TV. Uważacie, że banda partaczy przy wódeczce zaprojektowała i wykonała ten "przesył". Tak duża inwestycja jak rozbudowa oczyszczalni "Czajka" oraz kolektora przesyłowego pod dnem Wisły została zaprojektowana i zrealizowana na podstawie konkretnych i przemyślanych wyliczeń więc pisanie o czyjejkolwiek winie to zwykłe bicie piany aby kogoś zwyczajnie pojechać bo przecież winni muszą się znaleźć. Temat kosztów rozbudowy w/w oczyszczalni to już inna bajka, ale nie tak oczywista jak piszesz Michał. ... i sorki za offa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarson Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Zamiast się mieszać w politykę nauczcie ludzi co ma lądować w kiblu !! Nie podpaski, kondomy czy inne pampersy, bo to robi więcej szkód niż gówno, proszek do prania czy tabletka ze zmywarki... 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Chłopie Ty tak na poważnie? Skoro masz "wątpliwości" to może wypowiadaj się mniej stanowczo w temacie a najlepiej przejedz się pod Czajke i zobacz co się tam dzieje od paru dni. Żołnierze to pewnie stawiają most pontonowy z nudów albo w ramach ćwiczeń. Porady:- spróbuj czytać ze zrozumieniem,- spróbuj czytać globalnie nie wyrywkowo,- spróbuj odróżniać stanowczość od poglądów,- spróbuj odróżniać politykowanie od dyskusji.Ogólnie biorąc kein Kommentar… Przepraszam za nicht über, już wychodzę z tego wątku, ostatecznie ja do Wisły mam daleko i jest mi ganz egal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszche Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Fakt, pojęcia nie mam ale te przemyślane wyliczenia poznałem po owocach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Zachowaj te porady dla siebie bo ewidentnie masz z nimi problem. Swoją drogą dawno takich głupot nie czytałem, nawet w komentarzach na wp. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek245 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Sami fachowcy od ścieków, tuneli, przetargów itp. Bez urazy Panowie, ale nie macie pojęcia jakie były uwarunkowania przy projektowaniu i budowie (rozbudowie) oczyszczalni ścieków oraz kanałów doprowadzających, a wiedzę czerpiecie z artykułów w sieci i z obrazków w TV. Uważacie, że banda partaczy przy wódeczce zaprojektowała i wykonała ten "przesył". Tak duża inwestycja jak rozbudowa oczyszczalni "Czajka" oraz kolektora przesyłowego pod dnem Wisły została zaprojektowana i zrealizowana na podstawie konkretnych i przemyślanych wyliczeń więc pisanie o czyjejkolwiek winie to zwykłe bicie piany aby kogoś zwyczajnie pojechać bo przecież winni muszą się znaleźć. Temat kosztów rozbudowy w/w oczyszczalni to już inna bajka, ale nie tak oczywista jak piszesz Michał. ... i sorki za offa Ale chyba coś im te obliczenia nie wyszły sądząc po efektach....... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Sami fachowcy od ścieków, tuneli, przetargów itp. Bez urazy Panowie, ale nie macie pojęcia jakie były uwarunkowania przy projektowaniu i budowie (rozbudowie) oczyszczalni ścieków oraz kanałów doprowadzających, a wiedzę czerpiecie z artykułów w sieci i z obrazków w TV. Uważacie, że banda partaczy przy wódeczce zaprojektowała i wykonała ten "przesył". Tak duża inwestycja jak rozbudowa oczyszczalni "Czajka" oraz kolektora przesyłowego pod dnem Wisły została zaprojektowana i zrealizowana na podstawie konkretnych i przemyślanych wyliczeń więc pisanie o czyjejkolwiek winie to zwykłe bicie piany aby kogoś zwyczajnie pojechać bo przecież winni muszą się znaleźć. Temat kosztów rozbudowy w/w oczyszczalni to już inna bajka, ale nie tak oczywista jak piszesz Michał. ... i sorki za offa Nie trzeba być piekarzem, by ocenić, że chleba nie da się jeść.To powinno działać 50 lat, a sypie się po kilku. Co więcej można powiedzieć. Moce przesyłowe kanalizacji widzimy po każdym gwałtowniejszym deszczu. Tunel wypiętrzony. Gorzej niż w zeszłym roku.Po owocach ich poznacie. A dokładniej. Specyfikacja w zamówieniu. Skład Zespołu do Zamówień. Projekt. Umowa. GW. Odbiory. Ktoś tam się podpisywał i odpowiadał za konkretne parametry/wyliczenia. Akurat rozliczyć, to można dokładnie.No chyba, że archiwum się spali i dokumenty ulegną zniszczeniu. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Sami fachowcy od ścieków, tuneli, przetargów itp. Bez urazy Panowie, ale nie macie pojęcia jakie były uwarunkowania przy projektowaniu i budowie (rozbudowie) oczyszczalni ścieków oraz kanałów doprowadzających, a wiedzę czerpiecie z artykułów w sieci i z obrazków w TV. Uważacie, że banda partaczy przy wódeczce zaprojektowała i wykonała ten "przesył". Tak duża inwestycja jak rozbudowa oczyszczalni "Czajka" oraz kolektora przesyłowego pod dnem Wisły została zaprojektowana i zrealizowana na podstawie konkretnych i przemyślanych wyliczeń więc pisanie o czyjejkolwiek winie to zwykłe bicie piany aby kogoś zwyczajnie pojechać bo przecież winni muszą się znaleźć. Temat kosztów rozbudowy w/w oczyszczalni to już inna bajka, ale nie tak oczywista jak piszesz Michał. ... i sorki za offa Ci sami specjaliści od konkretnych i przemyślanych obliczeń, w artykułach w sieci i obrazkach w TV, obecnie obrzucają się wzajemnie gównem kto jest winny. I to o dziwo nie tym gównem z rury tylko tym znacznie bardziej śmierdzącym bo politycznym. Oczywiście że nie mam pojęcia jakie były uwarunkowania i założenia projektowe. Podsumowując, "po efektach ich poznacie" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 (edytowane) Panowie to że politycy obrzucają się gównem jest normą nie od dziś. Mnie natomiast zastanawiają wędkarze dzielący włos na cztery umniejszając szkodliwość wycieku zanieczyszczeń do Wisły. Edytowane 9 Września 2020 przez Pickerel 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Ale chyba coś im te obliczenia nie wyszły sądząc po efektach.......Za dużo emitujesz po prostu. Nawet na spłuczce masz napisaną nośność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi