Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Oj Romku jak ty coś napiszesz to ,,rynce,, opadają.

Ograniczenie długości przynęty wzięło się z wniosków wędkarzy, które przegłosowano podczas WZCK. Okręg jedynie usankcjonował(po wieloletnich bojach) wolę suwerena. Pisanie że to góra, to w czystej postaci wodolejstwo i pomówienia ;) .

To skąd te wszystkie uwagi wyżej? Rozumiem, że wszystkich się nie zadowoli, ale wyżej było, że na małe przynęty tez można wszystko łowić...

To żeby wszystko do końca wyjaśnić - gdzie znajdę te wnioski wędkarzy?

Oj Romku jak ty coś napiszesz to ,,rynce,, opadają.

Ograniczenie długości przynęty wzięło się z wniosków wędkarzy, które przegłosowano podczas WZCK. Okręg jedynie usankcjonował(po wieloletnich bojach) wolę suwerena. Pisanie że to góra, to w czystej postaci wodolejstwo i pomówienia ;)

Wielu z nas głosowało za górnymi wymiarami ale póki co nie możemy się z tym przebić wyżej. W ZO jest w tym temacie mniejszość za. Za przynętami 5cm boje trwały z 8 lat.

Zatem pozostaje mi przeprosić wojowników którzy sami sobie pętle na szyje zakładają.

Gdy znikoma ilość przynęt spełnia zakładane kryteria, pójdźcie za ciosem i zakaz wędkowania - styczeń - maj. I to nie sarkazm, ale powtórzony wniosek(ktoś wyżej o tym pisał). Maj ze względu na sandacze. A po maju to już chyba wszystkie ryby są po godach.

Edytowane przez eRKa
  • Like 1

Ale dlaczego pętle?
Na klenie, jazie, leszcze, krąpie wystarczą małe woblerki, microjigi, małe cykady.
Na kanale można łowić na dropa z haczykiem ukrytym w przynęcie. Wtedy mamy 5cm gumę na okonie.
Może być też boczny trok z długim opadem i powolnym wleczeniem po dnie - okoń, białoryb.

Nie rozumiem, czy na prawdę trzeba przyprawiać te bolenie i sandacze już w kwietniu?

PS
Zakaz wędkowania w tych miesiącach bym zaakceptował.

• Like 5

....

Nie rozumiem, czy na prawdę trzeba przyprawiać te bolenie i sandacze już w kwietniu?

PS

Zakaz wędkowania w tych miesiącach bym zaakceptował.

To jest przepis na antagonizowanie środowiska wędkarskiego. Ochronie ryb służy tak sobie. Bo jak widać nawet Ty dzielisz te ryby na lepsze i gorsze. Klenik gorszy?, bolenik lepszy? A podobno obydw mało jadalne?. Albo dla innych bardzo smaczne? W formie przypuszczającej bo sam nie mam doświadczeń. Można tak się przekomarzać długo, ale jak wcześniej napisałem - zdrowy rozsadek powinien wystarczyć. I stanowczo egzekwowane przez odpowiednie służby już istniejące przepisy.

Czy dużo przyławialiście, albo byliście świadkami złowienia na spinning ryb będących w okresie ochronnym? U mnie z tym krucho: bolka nigdy, szczupaka nigdy, sandacza 1 raz w maju na thrilla, też na thrilla i też w maju jeden raz duży wąs, no i na bzyka w maju 2 razy wąs. Nie wydaje mi się by był to jakiś duży problem... Osobiście uwielbiam wiosną spinningować, te 5 cm może być:) Jeszcze jedno, jestem przeciw wyłączaniu jakichkolwiek miesięcy z wędkowania:)

Edytowane przez minkof
  • Like 1

To jest przepis na antagonizowanie środowiska wędkarskiego. Ochronie ryb służy tak sobie. Bo jak widać nawet Ty dzielisz te ryby na lepsze i gorsze. Klenik gorszy?, bolenik lepszy? A podobno obydw mało jadalne?. Albo dla innych bardzo smaczne? W formie przypuszczającej bo sam nie mam doświadczeń. Można tak się przekomarzać długo, ale jak wcześniej napisałem - zdrowy rozsadek powinien wystarczyć. I stanowczo egzekwowane przez odpowiednie służby już istniejące przepisy.

Po prostu odnoszę się do obowiązujących przepisów. Respektuje zakazy.

Co do mnie, to akurat na przedwiośniu z przyczyn etycznych nie mam za dużego ciśnienia na łowienie.

Nawet, jak już wyskoczę, to bardziej by posiedzieć nad wodą i zbytnio się nie przykładam.

W tym momencie ze względu na plagę nie mogę, ale w przyszłości to będzie czas wyjazdów zagranicznych nad ciepłe wody i kolorowe ryby z zębami.

Podsumowując, spokojnie mógłbym u nas poczekać do maja.

Ryby dzielę na te które łowić lubię oraz pozostałe, które traktuje jako mniej pożądane przyłowy.

Edytowane przez korol
  • Like 4

...z przyczyn etycznych...

Etyka w hobby nierozerwalnie związanym z zadawaniem cierpienia to dość grząski grunt... A może ktoś powołując się na to samo hasło postulował będzie zakaz brodzenia w Wiśle? Byłoby to dla mnie całkowicie głupie, jednak wykluczyć się tego nie da...:)

Dodatkowo, postrzeganie wszystkiego uwzględniając

przede wszystkim swój koniuszek noska jest nieładne;)

Edytowane przez minkof
  • Like 1

OM to nie tylko Wisła, przejdź si na starorzecza to zobaczysz co się przyławia w kwietniu. Dla mnie ograniczenie dł. przynęt do 5cm jest ok, ale interpretacja już jest do idiotyczna, cytat z zasad wędkowania OM:

W metodzie spinningowej obowiązuje przynęta sztuczna, uzbrojona jednym lub dwoma haczykami o rozstawie ostrzy nie większym niż szerokość przynęty (z tolerancją do 2 mm).

wynika z tego że haczyk to nie przynęta tylko jej uzbrojenie, sami sobie przeczą. Czy ktoś próbował spinngować samą kotwiczką, gołą główką jigową albo sterem z poliwęglanu, lub kotwiczka przymocowana do kawałka drucika z oczkiem? Interpretacja wymiaru przynęty ( wabika) jest debilizmem.

Etyka w hobby nierozerwalnie związanym z zadawaniem cierpienia to dość grząski grunt... A może ktoś powołując się na to samo hasło postulował będzie zakaz brodzenia w Wiśle? Byłoby to dla mnie całkowicie głupie, jednak wykluczyć się tego nie da... :)

Dodatkowo, postrzeganie wszystkiego uwzględniając

przede wszystkim swój koniuszek noska jest nieładne;)

Zwróć uwagę, że stosuję samoograniczenie. Nie prowadzę krucjaty przeciw łowieniu wiosennych okoni, kleni, czy jazi. Nikogo nie zamierzam przekonywać.

Po prostu kieruję się swoją własną interpretacją wędkarskiej etyki. Zawsze tak robiłem, nawet jak za gówniarza zabierałem ryby, to miałem swoje własne okresy, wymiary, limity ilościowe itd. Oczywiście bardziej restrykcyjne od tych z kodeksu.

• Like 1

...

Interpretacja wymiaru przynęty ( wabika) jest debilizmem.

Mi też się nie podoba...

Mała dygresja do tematu małych przynęt. Gorące lato, noc, woda jak zupa, mały woblerek na końcu zestawu. W takich warunkach lubi na płytkim przykotłować zdrowa rapa. Ten drobiazg zazwyczaj więźnie głęboko. Ciężko się rybie z tego wylizać...

• Like 1

Czy Wy na prawdę myślicie, że chodzi o woblery? No ja pier... (sorry, Admin). Jedni szarpią gumami 15cm (z dozbrojoną kotwicą #1) sandacze na gniazdach pod mostem i głupą rżną, że okonie łapią. A Wy tu płaczecie, że Bzyki się w limicie nie mieszczą. Zdejmij dwie kotwice i załóż "double 22" pod brzuszek w odpowiednim rozmiarze i grotami do korpusu (numer konta do przelewu za podpowiedź mogę podać na priv)

Przyłowy zawsze mogą się trafić jak wrzucasz przynętę do wody. To Ty powinieneś mieć choć trochę świadomości i etyki gdzie, czym, jak łowić.

Wedkarstwo to nie hobby. Siedzenie nad wodą to hobby. Przecież My polujemy na ryby, tylko przez C&R "należy" je wypuszczać. Z tą zamianą Etyki na c&r to "zawróciliśmy kijem Wisłe" to się nam udało. Nie musisz myśleć etycznie, przecież masz c&r.

Spławikowcy jak łowią "selektywnie" duże ryby to zakładają wieksze przynety (np. groch). Spinningiści selektywnie chcą łowić duże drapieżniki ale na małe przynety i delikatny sprzęt (by zestaw ladnie pracował, męczył rybę).

Zamiast narzekać na PZW to zacznijmy się zmieniać sami. Pilnujmy się nawzajem i wody. Piętnujmy publicznie postawy nieetyczne, zachowania kłusownicze.

• Like 13

Jak zapewne zauważyłeś ani jedna osoba nie kwestionowała celowości tego ograniczenia. Nie zauważyłem też, by ktokolwiek płakał nad bzykiem ;) A jeśli już o nim mowa, to dużo lepszym sposobem na jego dostosowanie do przepisów jest ten przytoczony przez kolegę Korol, stosowanym zresztą...

Cytat: To Ty powinieneś mieć choć trochę świadomości i etyki gdzie, czym, jak łowić.

Zgadzam się.
Napiszę wyraźnie, bo ktoś poddający się emocjom, przez które coś tam można "niedoczytać", może mieć problem z odczytaniem intencji... :) Jestem przeciw ułatwianiu życia szarpakowcom! Nie lubię ich! Jestem za ograniczeniem rozmiaru przynęt przez pierwsze 4 miesiące roku! :) Wolałbym jednak mniej restrykcyjną, spójną z innymi przepisami interpretację.

Cytat: Wedkarstwo to nie hobby. Siedzenie nad wodą to hobby.

Wędkarstwo to dla mnie jest jednak hobby. Siedzieć nad wodą lubię, no ale ile można siedzieć... :)

Cytat: Z tą zamianą Etyki na c&r to "zawróciliśmy kijem Wisłe" to się nam udało.

Zamiana etyki na C&R? Paradne :)

Cytat: Nie musisz myśleć etycznie, przecież masz c&r.

Tutaj według mnie kompletnie nie masz racji.

Cytat: Spinningiści selektywnie chcą łowić duże drapieżniki ale na małe przynety i delikatny sprzęt (by zestaw ladnie pracował, męczył rybę)

Ja zawsze łowię najmocniej jak się da. Polecam, to dobre dla Ciebie i dla ryby :)

Cytat: Pilnujmy się nawzajem i wody

No tak, należy się pilnować... Wody też, to oczywiste. Jednak ta mentalność szpiegowania z wykorzystaniem super narzędzi... No, to nie moja bajka, o gustach jednak nie wypada dyskutować :) Marzę o tym by było w nas więcej zaufania...

Cytat: Piętnujmy publicznie postawy nieetyczne, zachowania kłusownicze.

Bywały takie na tym forum piętnowane... Jednak, gdy dotyczyło osób znanych to szybciutko zaczęto to relatywizować, usuwać... Przykre.

Edytowane przez minkof

Ktos wie co dalej z zimowiskami w portach? Uchwala chyba wygasa 30.06.2021

(Uchwała 1759/196/16 Zarządu Województwa Mazowieckiego z dnia 08 listopada 2016 r)

Podbijam. Czy ktos cos wie o dalszych losach całkowitego zakazu uprawiania amatorskiego połowu ryb w wybranych akwenach portów mazowieckich?

Przedłużą, czy wygaśnie?

(...)

Cytat: Nie musisz myśleć etycznie, przecież masz c&r.

Tutaj według mnie kompletnie nie masz racji.

(...)

A ja pozwole sobie zgodzić sie z kolega którego cytujesz i to dokładnie z treścią jego wypowiedzi.

Dlaczego?? Ano dlatego że nagminnym tlumaczeniem na CELOWE łowienie ryb będących w okresach i wymiarach ochronny - tłumaczenie jest jedno: "no przeciez wypuszczam a nie zabieram".

Nawet sa bardziej karkołomne tłumaczenia, że przeciez łowienie i wypuszczanie to nie połów więc nie podlega przepisom o zakazie...

• Like 6

Podbijam. Czy ktoś coś wie o dalszych losach całkowitego zakazu uprawiania amatorskiego połowu ryb w wybranych akwenach portów mazowieckich?

Przedłużą, czy wygaśnie?

To była decyzja urzędnicza i taka będzie nadal jeśli zostanie przedłużona. Trzeba by pytać u ustawodawcy(i być może przypominać wywołując wilka z lasu). To nie była decyzja PZW.

• Like 1

To była decyzja urzędnicza i taka będzie nadal jeśli zostanie przedłużona. Trzeba by pytać u ustawodawcy(i być może przypominać wywołując wilka z lasu). To nie była decyzja PZW.

W tych przypadkach (Warszawa, Modlin) decydował Marszałek, ale rozumiem, że nie trzeba go angażować aby wprowadzić tego typu zakaz i powinno wystarczyć PZW? Ewentualnie Okręg Mazowiecki może oficjalnie wystąpić o przedłużenie..

Edytowane przez korol
  • Like 1

Decyzja była urzędnicza ale o ile dobrze pamiętam uzasadnienie wprowadzenia zakazu połowu ryb w portach był argument, że to sam związek zgłaszał taką potrzebę bo płynęły wnioski z kół. Mogę się mylić ale pamiętam takie wypowiedzi urzędników.

Ja w tej chwili na miejscu OM usiadłbym z urzędnikami do rozmów aby te porty na nowo otworzyć pod pewnymi ograniczeniami.

A ja pozwole sobie zgodzić sie z kolega którego cytujesz i to dokładnie z treścią jego wypowiedzi.

Dlaczego?? Ano dlatego że nagminnym tlumaczeniem na CELOWE łowienie ryb będących w okresach i wymiarach ochronny - tłumaczenie jest jedno: "no przeciez wypuszczam a nie zabieram".

Nawet sa bardziej karkołomne tłumaczenia, że przeciez łowienie i wypuszczanie to nie połów więc nie podlega przepisom o zakazie...

Ponieważ nie od dziś wiadomo, że szczupaki najlepiej biorą w kwietniu, podobnie jak bolenie. Oczywiście przy polowaniu na okonia z czterdziestogramowym jerkiem. A skubane sandacze, walą jak głupie w gumę, albo koguta "podbijane" w okolicy podwodnej górki w maju, oczywiście z zamiarem połowu szczupaka, który mógłby wyżerać sandaczową ikrę. Zresztą i tak się je wypuszcza, więc ... nie ma problemu ☹

Pojęcie etyki wędkarskiej stało się w dzisiejszych czasach abstrakcją. Czasem, gdy spotykam "łowcę", który w październiku wyciąga z jednego miejsca piętnastego pstrążka o długości 20 cm, i na nieśmiałą próbę zwrócenia uwagi w stylu "fajne miejsce, ale chyba sama drobnica tu stoi" odpowiada, że on za lipieniem chodzi, a pstrągi i tak wypuszcza (Bohater przez duże B , szczególnie w październiku ) mam ochotę poddusić go jego własną, klasową linką muchową, nalać wody w dopasowane do sylwetki simmsy i puścić z nurtem Sanu. Ale z reguły powstrzymuje mnie widok nieodłącznej kamerki, bo nie wiem, czy transmisja z "łowów" nie idzie "na żywo" na jakiegoś insta, fejsa czy jutuba i moja próba przegonienia intelektu z ... do głowy nie zostanie uwieczniona ku uciesze miejscowej prokuratury i adwokata wyżej wymienionego

• Like 5