Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj popołudniu wyskoczyłem na chwilę typowo za kleniem. Jak to przy takim łowieniu: duża ilość brań, podsubań, ale na brzegu tylko kilka kleników w rozmiarze przedszkolnym. Na koniec trafił się jeden poważniejszy kleń 40 cm.

Tomek, jakaś opaska była grana czy jakieś inne kamulce?

Byłem wczoraj 2h wieczorem, bolenie pokazały się po 21, tak na 20min potem cisza, zszedłem na zero. Zaobserwowałem natomiast po raz kolejny dziwne zachowanie drobnicy, mianowicie drobne ryby wyskakiwały nad wodę na obszarze o średnicy ok. 5m tak jakby je coś spłoszyło ( czasami tak wyskakują jak jest jakiś wystrzał w pobliżu), nie było przy tym żadnego wiru, uderzenia ogonem, fali na wodzie itp. Czy to mogło być żerowanie dużego suma lub innej dużej ryby?

Edytowane przez mariusz79

... Zaobserwowałem natomiast po raz kolejny dziwne zachowanie drobnicy, mianowicie drobne ryby wyskakiwały nad wodę na obszarze o średnicy ok. 5m tak jakby je coś spłoszyło ( czasami tak wyskakują jak jest jakiś wystrzał w pobliżu), nie było przy tym żadnego wiru, uderzenia ogonem, fali na wodzie itp. Czy to mogło być żerowanie dużego suma lub innej dużej ryby?

Jest kilka mniej lub bardziej prawdopodobnych przyczyn takiego zachowania drobnicy. Sum mieści się w tych bardziej prawdopodobnych:) Edytowane przez minkof

Miało być więcej czasu, a jest jak jest. Chyba będzie to rok w plecy.

Miałem taki śmieszny wypad. Znalazłem chwilę w okienku. Pierwszy rzut, telefon od kuriera. Musiałem odebrać. Ściąganą przez nurt gumę wziął sum. Taki średni plus, na oko pod 150-160.
Nie wiem czemu, ale nie dociąłem, tylko zacząłem holować. Spiął się przy drugim odjeździe spod nóg.

W domu 1:1.
Jednego dnia przechytrzyła mnie żona. Kolejnego wziąłem rewanż udanie wymykając się nad ranem z mieszkania.
Jegomość zamanifestował swoją obecność niewielką falką na wodzie. Wziął na wypłyceniu na płytką pancernie uzbrojoną Adamową 15stkę.
Żaden okaz, około 125cm, ale chwilę już poszalał w nurcie.
post-57267-0-49436300-1627288764_thumb.jpg post-57267-0-53455000-1627288804_thumb.jpg

Edytowane przez korol
  • Like 20

U mnie dzisiaj też był sum, na szczęście dla mojego wędkarskiego budżetu ( świeżo nawinięty Varivas) w  miarę szybko się wypiął , na wędce do 28 gr  i  braku miejsca do biegu po brzegu nie było szans go zatrzymać. Na pocieszenie taki pan  sie zameldował :).

post-49363-0-39435800-1627589138_thumb.jpg

• Like 13

Karol - mam pytanie Twoja Żona nie akceptuje wędkarstwa czy co? Często piszesz o wymykaniu się itp. po za tym gratulacje ryb na tak szybkich wypadach.

Panie Ciekawski - zostań może tylko przy gratulacjach. Żon które bezwarunkowo akceptują wędkarstwo jest naprawdę niewiele...

Przed ślubem wiadomo, nie będę ingerowała w pasję, każdy musi mieć coś dla siebie :D
Po ślubie, znowu te cholerne ryby, a żeby wszystkie wyginęły.

Wydaje mi się, że mało która młoda żona będzie zadowolona, gdy mąż wychodzi o 2.00 z domu, zwłaszcza tak często, jak byśmy chcieli. W dodatku mając małe dzieci.

W takim razie mam szczęście… Nie jestem ciekawski - ale współczuje jak trzeba się wymykać żeby chwile połowić. Po prostu po ludzku, po męsku i po wedkarsku bardzo współczuje takiej sytuacji. Nie wyobrażam sobie swojego związku, żebym musiał tak robić.

pozdrawiam Olgierd

• Like 3