Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Wabików nie ma ale miejsca już tak.

Jak Ci w "miejscówce" bierze sum, zaraz potem drugi to dalej próbujesz łowić tam sandacze ?

Naturalnie.

Jak Wabik trąca białoryb to świadczy o atrakcyjności dołka, a co w nim weźmie? no właśnie z tym bywa różnie:

raz bolo, drugi sandał, trzeci wąs, potem krokodyl, a w końcu latawiec 60+...

Wszyscy lubią białoryb jesienią,a bierze to co się w wodzie uchowało:koguta,gumę,cykadowobka.

Nie warto tylko pisać o efektach czy miejscu połowu.

• Like 3

No właśnie, jeśli już mowa o sumach, bo jestem właśnie na rybach, dzisiaj do zachodu słońca i jutro do popołudnia. Nigdy mnie nic podobnego nie spotkało, w jednym z ostatnich rzutów dnia- zaczep. Próbuję odstrzelić-nic, szarpię, luzuję-nic, a miejsce znane, nie czepiało złośliwie do tej pory, niegłębokie miejsce upstrzone okrągłymi kamieniami, sąsiadujące bezpośrednio z dużym dołem. Postanawiam urwać linkę i płynąć na slip, napinam...i w tym momencie następuje spokojne, płynne pociągnięcie, powidujące urwanie plecionki 0,16mm. A w miejscu gdzie przynęta " ugrzęzła", podnosi się woda dużym garbem i zaczyna wirować na polu o powierzchni paru mt2. Jestem przekonany że ten sum nie zaatakował przynęty, więc podhaczony, ale że nie chciał ruszyć przy odstrzeliwaniu przynęty, szarpaniu i kilku próbach odhaczenia? Toż to jakiś potwór musiał być, z dotychczasowych na kiju tylko jeden módł się z nim równać, ale tamten normalnie wziął, a tu- nawet chęci ucieczki, żadnego zaniepokojenia.

Spotkało kogoś coś takiego?

• Like 1

Klenie na smużaki jeszcze coś dziubią?

Możesz próbować, Ryba jeszcze jest przy brzegu i jest dość aktywna. Spławy kleni są zauważalne, a czasami masowe. Wczoraj mocno zaskoczyły mnie drapieżne "krumpie", które były zainteresowane gumowym robactwem. 

post-61939-0-98224400-1633675459_thumb.jpg

Edytowane przez pointman
  • Like 2

Byłem ostatnio kilka razy nad Wisłą i za dnia i wieczorami. W dzień skupiałem się na okolicach główek, wieczorami opaska oraz płytsze i wolniejsze miejsca przy burtach. Raz zaliczyłem jedno branie na sandaczowego woblera około godz. 21. W dzień zaliczyłem kilka małych sandaczy i drapieżne leszcze na małe przynęty. Dziś jeden mały boleń.

• Like 1

Czołem,

wczoraj 3h nad wodą 12-15, wiało niemiłosiernie ale 2 rybki udało się wyskubać, jeden czterdziestak i już na prawdę gruba jesienna ryba - 74cm.

@Pieczywko wreszcie udał mi się mały plagiat B)

post-53156-0-14575600-1634372838_thumb.jpg

post-53156-0-44261400-1634372862_thumb.jpg

Pozdrawiam,

malcz

• Like 11

Stylowa fota i dobry bolo @malczu, gratuluje :). U mnie dzisiaj podobny baleron.

attachicon.gif 1710.jpg

Dobry baleron Wojtek - również gratuluję.

Ja zachęcony dobrą rybą w piątek, w sobotę pojechałem na dogrywkę....i niestety miło nie było. Jeśli chodzi o ryby, bez dotyku - ale to część naszej pasji.

Natomiast byłem uczestnikiem małego incydentu...zwróciłem grunciarzowi uwagę, że ma 3 wędki i jedną ma zwinąć...byłem dosyć uparty, może za bardzo...w końcu za grunciarzem wstawił się drugi....poleciały dość grube groźby w moją stronę, łącznie z tekstem że "upie...li mi łeb i żebym zamknął pi..ę i wypie...lał bo mnie połamie", koleś był wyjątkowo nerwowy, pewnie po paru browarach....odpuściłem jak się podniósł i zaczął iść w moim kierunku....niestety obok dwóch innych spiningistów nawet nie zareagowało...Panowie są w życiu dużo ważniejsze sprawy niż spokój....

Jak widać grunciarze są ze sobą bardziej solidarni...

Edytowane przez malcz
  • Like 1