Wacha Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Cześć, jesienią jest to bardzo prawopodobne albo wiosną chwilę przed tarłem. Ale mówimy o dużym leszczu. Było o tym pisane we wcześniejszych wątkach. P.S. Biorą (szczegolnie jesienią) nawet na duże przynęty. Np. wczoraj na Narwii trafiłem takiego jegomościa na 9 cm wobka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Ja ze 2-3 lata temu trafiłem leszcza takiego około 50 cm na opasce, zaatakował boleniowego woblera, ale to raczej było latem. Wczoraj też trafiłem podobnej wielkości lecha, ale podczepiłem go za grzbiet. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczupakos Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Mój do małych nie należał ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczupakos Opublikowano 26 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2022 Niesamowita frajda podczas holu. Myślałem początkowo ze to jakis sumek sie uwiesil bo mocno szedł w kierunku dna. A jak udało mi sie go podholowac do tafli wody to zrobiłem tylko ogromne oczy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieczywko Opublikowano 29 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2022 Leszcze biorą na całkiem spore woby, na szczęście biorą też bolenie. Od czasu do czasu 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 6 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2022 (edytowane) ... Jakby dalej marzyc to gruby potok, glowatka i hmm miecznik lub inny bill fish:)Zlowilem swordfisha To byl cel nr1 na ten rok. Musialem sie pochwalic PSCalkiem gruby potok tez po drodze byl.. Edytowane 6 Października 2022 przez korol 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Cześć Wreszcie kleń nad Wisłą Całe 30 cm Był jeszcze boleń, ale tak zabierałem się do miarki i fotki, że uciekł przed wykonaniem zdjęcia. Też miał ok. 30 cm. Był jeszcze okoń i szczupak, ale to na jeziorze obok Wisły. Kilka brań okoni też było, ale ich nie liczyłem. Wszystkie rybki, o dziwo, na woblery własnej produkcji Dziś postanowiłem łowić tylko na "swojaki", nawet jakby nic nie brało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Na moje oko to nie jest kleń... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Kolego jeszcze za tym kleniem to sobie musisz pochodzić, bo to co przedstawiłeś na foto kleniem nie jest!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Czyżby jaź? Patrzyłem na fotki, ale dużych różnic nie widzę między nimi ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Jaź 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 To jest boleń... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Boleń to chyba nie, bo później zlapalem jeszcze jedną rybę i ona bardziej wyglądała na bolenia. Miała wszystkie płetwy szare, kształt też miała boleniowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Panowie, najpierw atlas ryb i egzamin, a później nad wodę 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkof Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Ta ryba to nie jest oczywisty przypadek. To hybryda. Były już takie na j.pl prezentowane. W tym roku też coś takiego trafiłem na Wiśle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Z calym szacunkiem do mojego imiennika ale gdzie tu w tej rybie widać klenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Nie jest to ani kleń ani ten "jaź na 100%". Wystarczy spojrzeć na łuskę... kolory płetw mają drugorzędne znaczenie. To młody leuciscus aspius, było już wcześniej o tego typu przypadkach... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosny.miloslaw Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 Apropo jazi [emoji41] trafiła mi się taka ślicznota. Zupełnie się nie spodziewałem [emoji16]Udało się też coś nagrać [emoji6]Spininguje od niedawna więc pewnie popełniłem masę błędów w prowadzeniu przynęty/holu itd... Ale każdą poradę chętnie przyjmę [emoji106] https://youtu.be/w_yT4FdaJvI Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryboman Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 To boluś. W młodym wieku bolenie mają czerwone zabarwienie płetw dolnych.. powyżej 35 cm zanikają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 To boluś. W młodym wieku bolenie mają czerwone zabarwienie płetw dolnych.. powyżej 35 cm zanikają.Dokładnie, choć nie każdy młody egzemplarz, ale dużo boleniowej młodzieży nawet z tej samej wody różni się od siebie m.in. kolorami płetw...ale jest wiele innych ewidentnych cech, pozwalających rozróżnić te karpiowate - bądź co bądź - gatunki ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 9 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2022 (edytowane) Moim zdaniem nie boleń. Prędzej właśnie jaź. Chociażby wcięcie pyska - u bolenia jest do oka, tu wyraźnie przed. U bolenia na środku szczęki jest taka jakby kufa, tu nie widzę. Czarna/szara obwódka płetw też mi pasuje do jazia. Ale ja jestem ichtiolog-amator. Edytowane 9 Października 2022 przez psulek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacenty75 Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 to mała rapka może deczko trącona genetycznie jaziem ale z klenia to nic tam nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Mam dokładnie takie same spostrzeżenia jak Jacek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 W Wiśle najczęściej spotyka się hybrydy jazia i bolenia z racji na tarło przypadające w podobnym okresie. Klenie trą się przy znacznie wyższej temperaturze wody i prędzej im się jakaś świnka napatoczy, ale z tego dzieci raczej nie będzie Dokładne ustalenie rodowodu hybryd jest raczej ciężkie tak z oka, co nie zmienia faktu że obie prezentowane tu ryby to raczej mieszańce 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiazay Opublikowano 10 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2022 Bolenie na gody mają czerwone płetwy. Może ten miał burzę hormonów przed miesiączką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi