elmo Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Na kanale Żerańskim, w Kobiałce jest doplyw cieku Długa i tam jako ostatni kanał zamarza, i sa okonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Jedźcie na Czajkę, nie ma sensu bić spod lodu. Tutaj wcale nie jest cieplej poza sezonem. Kobiałka to też dobra meta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Na kanale Żerańskim, w Kobiałce jest doplyw cieku Długa i tam jako ostatni kanał zamarza, i sa okonie Czy to prawda, że od jakiegoś czasu można tam dostać kwit za łowienie przy ujściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczepek2 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Tak można dostać kwit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmo Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Wystarczy stanac na drugim brzegu i przesunac sie nieco w prawo lub w lewo odnujscia - 50 m zachowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 I bardzo dobrze, tam było walone wszystko w łeb. Raz przyjechałem po przymrozkach, to typy wrzucały w przerębel zestawy na sandacze, żeby jeszcze coś wyżreć do końca sezonu. No bez kitu, Kanał zamarznięty, dziura od tego zrzutu i typy tam wrzucają gruntówki z trupkami. PS. Polecam przeliczyć ile to jest 50m, bo jak myślicie, że rzucacie na 100, to źle myślicie do oszacowania odległości jest potrzebny punkt odniesienia. Są mapy google, to sobie policzcie te metry, zanim Was policzą mundurowi. Na innym forum kiedyś tam czytałem o rzutach 150m. Jeśli dojdziecie do 40m to już sukces. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Podziwiam regularnie wędkujących w takich warunkach. Byłem dziś nad Wisłą, porzucałem i po kilku minutach plecionka przymarzała do przelotek. Nie pomagał nawet moczenie szczytówki w wodzie, gdyż przymarzała już na 2-3 przelotce. Nie wspomnę o dłoniach. Splątała mi się plecionka i musiałem uciąć spory kawałek i przywiązać krętlik i ledwo mogłem przewlec plecionkę przez oczko W aucie pokazywało mi tylko -2*C Przy niżej temperaturze musi być jeszcze lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2023 Podobno trzeba przejść na mono przy mrozku, tj. żyłkę. Piszę podobno, bo od czasu jak używam plecionek żyłki nie nawijałem. Trochę pomaga pryśnięcie (tylko takie solidne) plecionki smarem silikonowym, ale tylko trochę pomaga, szału ni ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorider Opublikowano 5 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2023 Viking, udało się połowić w sobotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robisum1 Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 Viking, udało się połowić w sobotę?Jasne że tak mina młodego mówi sama za siebie jedyne co utrudniało łowienie to był wiatr Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 6 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2023 (edytowane) Dz Jasne że tak mina młodego mówi sama za siebie jedyne co utrudniało łowienie to był wiatrWysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu TapatalkaNo warunki byly znośne po południu juz przelotki obmarzały ale poza tym wypad udany i sobota spedzna sktywnie ,polowione okazy nie forumowe aleeeee ,,,,,dzięki kolego za pomoc i towarzystwo musimy to powtórzyć bo Krystian juz pyta kiedy jedziemy na okonki Edytowane 6 Lutego 2023 przez Viking 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 26 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) Ostatnimi czasy praktycznie każde weekendowe przedpołudnie, jeśli tylko pogoda pozwala, spędzam z Rodziną na spacerowaniu.Wczorajsza paskudna pogoda, skutecznie uniemożliwiła nam jakiekolwiek wyjście. Dzisiejsze przejaśnienia spowodowały więc podwójną chęć wyruszenia na świeże powietrze.Z 5-letnim synem i 6-miesieczną córką w wózku ruszyliśmy na spacerek, tradycyjnie na pobliskie wiślane wały, z chęcią podejścia pod samą wodę (syn lubi porzucać kamykami, spróbować zrobić kaczki itp.,).Dodatkowo naszym planem było poszukiwanie pierwszych oznak wiosny. Żona została dziś w domu, żeby nieco odpocząć, bo w nocy córka robiła niemal wszystko poza spaniem.Jeden z celów wędrówki zrealizowaliśmy bardzo szybko - bystre oko syna wypatrzyło jedne z najbardziej charakterystycznych kwiatów dla tej pory roku - przebiśniegi Powstałe po wczorajszych deszczach duże kałuże i masy błota w niektórych miejscach, wpłynęły na lekką zmianę naszej trasy. Kiedy spacerowaliśmy sobie nieopodal ujścia Kanału Żerańśkiego do Królowej, zauważyliśmy grupę kilkunastu mężczyzn ... za jakiś czas okazało się, że to członkowie wędkarskiej akcji zbierania śmieci.Pomyślałem sobie - fajny i szczytny cel, szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałem, bo bym się odpowiednio przygotował i z chęcią dołączył... Opowiedziałem synowi, że wielokrotnie uczestniczyłem w podobnych akcjach, organizowanych przez wędkarzy, co zawsze świetnie wspominałem. Syn na to, że też by tak chciał, bo... "to bardzo nieładnie śmiecić" a po chwili dodał, że śmieci trzeba nie tylko wyrzucać do kosza, ale i segregować (ostatnio miał w przedszkolu cykl zajęć o segregowaniu śmieci i ogólnie dużo o ekologii. Poza tym za ojca ma przecież miłośnika przyrody ;p )."Tata, szkoda że nie mamy worka, bo też bym pozbierał z Panami" - usłyszałem od mojego młodzieńca. Mówię sobie, zapytam tych Panów, czy nie mają jednego więcej (w sumie na zbieranie przydrożnych śmieci nie trzeba jakoś szczególnie się przygotowywać, rękawiczki mieliśmy ze sobą). Panowie podzielili się z nami z uśmiechem na twarzy, a syn z miejsca zaczął zbierać. Wchodził głęboko w krzaki, pędem zbiegał z górki, gdy tylko zobaczył szklaną lub plastikową butelkę lub inny rodzaj niechcianych nad wodą czy w lesie odpadów. Nawet podrapał się po twarzy w dzikich krzewinach, ale stwierdził, że nic się nie stało. W szybkim czasie uzbierał tyle, że worek stał się prawie wypełniony.Mnie najbardziej podobało się jego zaangażowanie oraz sama inicjatywa Przy składaniu worka w miejscu zbiórki, inni uczestnicy tej akcji zagadali do mojego młodzieńca, zbili po "żółwiu", syn zapewne poczuł, że zrobił coś dobrego.Niby to tylko drobny, prosty i chwilowy czyn małego człowieka, ale jakże wielka, ojcowska duma mnie ogarnęła, gdyż zrobił to sam z siebie, zupełnie nieprzymuszenie. Czasami tak niewiele potrzeba do (obopólnego) szczęścia... Dzisiaj mi zaimponował P.S. Jako wędkarze (mam na myśli w szczególności udzielających się na tym forum) zapewne w wielu kwestiach się różnimy, jednak w aspekcie dbania o wizualną czystość nad naszymi wodami i lasami z pewnością w niemal 100% mamy jednakowe podejście.Pozdrawiam,Adam W. (Wacha) Edytowane 26 Lutego 2023 przez Wacha 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2023 Świetny pomysł wychowawczy.Też tak robię. Dzieci mają frajdę, a przy okazji nabywają słusznych postaw na całe życie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulter Opublikowano 28 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 Szacunek dla Piotra Rapy za inicjatywę.Brawo. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 4 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2023 Szacunek dla Piotra Rapy za inicjatywę.Brawo. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaMega szacunek dla Niego, Uczestników tej akcji i Wszystkich innych biorących udział w tego typu przedsięwzięciach na swoich odcinakach... a wiem, że to spore Grono Swoją drogą w relatywnie "ogórkowym okresie wędkarskim" na mazowieckiej Wiśle - może każdy kto wie o podobnej akcji (sprzątania brzegów naszych wód) niech da znać ze stosownym wyprzedzeniem o tego typu akcji... jestem przekonany że znajdzie się wielu chętnych do uczestnictwa Pozdrawiam,Adam W. (Wacha) 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Wczoraj zaliczyłem debiut nad wodą, półtorej godzinki bez kontaktu, ale pierwsze koty za płoty, kolejnym razem będą już jakieś ryby, tak czuję :-) Ps. przy okazji nie pozdrawiam Pana z białego Mercedesa na WB, który podczas kontroli na agrafce miał 10 cm wobka imitującego szczupaka. Pewnych zachowań nigdy nie zrozumiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamiglas Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Tomku on sprawdzal jak pracuje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo27 Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 Ja dziś też dwa miejsca, trzy godzinki bez kontaktu. Swoją drogą znalazłem ostatnio dość wydeptane jak na tę porę roku miejsce, a nad brzegiem +\-4cm łuskę (!!) chyba leszcza? Wracając chwile po zachodzie mijałem dwóch panów (wedki mieli jakby sumowe…) idących prawdopodobnie w to właśnie miejsce. Na tarło leszcza jeszcze za wcześnie ale ewidentnie jest tam jakieś zgrupowanie bo widać rzuty na wodzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Wracając chwile po zachodzie mijałem dwóch panów (wedki mieli jakby sumowe…) To nie byli panowie to były mendy społeczne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczynumer1 Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Napisz mi proszę na pw co to za miejsce, dam znać chłopakom z SSR żeby je sprawdzali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karuzo27 Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 (edytowane) Napisze.Miałem te same podejrzenie (kiedyś byłem w SSR przez chwile i zaliczyłem kilka patroli zimowych za szarpakowcami) ale auta tych panów były hmmm.. No nie wskazywały na szarpanie - ale to może być złudne. Nawet wczoraj sprawdziłem miejsce parkingowe czy tam nie ma łusek. Nie było. Jakoś naiwnie uwierzyłem, ze znaleźli dobre miejsce i sposób na marcowego leszcza z feederkiem.Widziałem ich tam dwa razy (sam byłem tam trzy razy w ciagu ostatnich dwóch tygodni). Za kazdym razem zjeżdżali się tuż przed zmrokiem.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 28 Marca 2023 przez karuzo27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 W marcu leszcze lepiej łowi się w dzień.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Byłem tam dziś przed zachodem, nad wodą spokój. Będę tam częściej zaglądać. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 28 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2023 Dał by ktoś znać o które miejsce chodzi? Znam kogoś kto może coś zaradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Dziś powtórka z patrolu, no i trafiliśmy tych "Panów Wędkarzy", niestety zdążyli pozbyć się zestawów. Wieczór zakończył się długim czekaniem na patrol policji i tyle z tego, choć myślę że na chwilę będzie tam spokój. 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi