Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Tragedii nie ma, przepływ w chwili obecnej przy stanie 22 cm na stacji Warszawa-Bulwary to 204 m3/s. Najniższy dla Warszawy jaki znalazłem w danych historyczny to 143 m3/s.

Racja - trzeba czytać łącznie wskazane parametry.

Ale stan (poziom rzeki) działa jednak bardziej na wyobraźnię, szczególnie brodzącego wędkarza, który widzi coraz to więcej i więcej wystających, mocno wysuszonych kamieni.

P.S. Dziś było przez jakiś czas 21 cm... ????

Tragedii nie ma, przepływ w chwili obecnej przy stanie 22 cm na stacji Warszawa-Bulwary to 204 m3/s. Najniższy dla Warszawy jaki znalazłem w danych historyczny to 143 m3/s.

Racja - trzeba czytać łącznie wskazane parametry.

Ale stan (poziom rzeki) działa jednak bardziej na wyobraźnię, szczególnie brodzącego wędkarza, który widzi coraz to więcej i więcej wystających, mocno wysuszonych kamieni.

P.S. Dziś było przez jakiś czas 21 cm...

Przepływ wody  w metrach na sekundę  oznacza tylko ile tej wody na sekundę przepływa . Czyli przy tej samej ilości wody w rzece podwojenie prędkości nurtu powoduje że tej wody przepływa dwukrotnie więcej na tę samą sekundę .Myśląc  o przepływie z roku 1959 w stosunku do roku 2024 trzeba brać pod uwagę jak w tym czasie zmieniło się koryto rzeki i jak to wpłynęło na prędkość nurtu . Wzmacnianie gorsetu warszawskiego , zasypywanie terenów rozlewnych , starorzeczy , budowa wzmocnionych opasek i główek , obniżenie o 2 metry poziomu dna rzeki w wyniku wydobycia kruszywa ma  ogromny wpływ na  prędkość nurtu i przepływ wody. Jak wyglądała Wisła w 1959 roku i dużo wcześniej wiem tylko z opowieści mojego ojca i dziadka . Ten ostatni zaczynał swoją wędkarską wiślaną przygodę jeszcze w  okresie międzywojennym. Ja swoją przygodę zacząłem w roku 1971 i zapewniam że od roku 1959 wile się zmieniło.

Do niedawna rekordowy niski poziom Wisły wynosił 26 cm , dziś jest 22cm i zapewniam że dla Wisły i jej rybostanu to bardzo źle.

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 7

Dzisiaj tak około 13 podjechałem zobaczyć bez wedki. Zdjęcie słabej jakości, ale tak 300-400 kormoranów spłoszyłem i usiadły po drugiej stronie. Tak od piaskarni do Grota. Masakra.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Tak się zastanawiam i w świetle ciągłych zanieczyszczeń, to już lepiej, żeby sobie czarne ptaki zjadły.

Ja już się niczego dobrego nie spodziewam.

Dzisiaj tak około 13 podjechałem zobaczyć bez wedki. Zdjęcie słabej jakości, ale tak 300-400 kormoranów spłoszyłem i usiadły po drugiej stronie. Tak od piaskarni do Grota. Masakra.

Ptaszki te lubią sobie psznie podejść..tylko myśliwi są w stanie pomóc...

Na szczęście jeszcze wszystkiego nie wyjadły, te większe ryby zostały. W poniedziałek miało być ostatnie brodzenie brodzenie w tym roku, z uwagi na nadchodząca fale wezbraniową. Wisła mnie hojnie obdarzyła najpierw kleniem 50cm na horneta 2,5cm przed zachodem słońca, oraz w ostatnim rzucie kiedy już planowałem schodzić siadł kleń 47 na niezawodnego jak zawsze sieka bzyka.

post-56069-0-01676900-1726732369_thumb.jpgpost-56069-0-50737100-1726732408_thumb.jpg

Podbudowany poniedziałkowymi wynikami i prognozami wskazującymi że we wtorek jeszcze jest szansa na bezpieczny powrót na brzeg powtórzyłem wieczorne łowienie które dało Jazia 50cm, rybę z której się najbardziej cieszę bo poprawiłem życiówkę w tym gatunku. Tu znowu spisał się bzyczek sieka.

post-56069-0-52467200-1726733183_thumb.jpg

• Like 16

Na szczęście jeszcze wszystkiego nie wyjadły, te większe ryby zostały. W poniedziałek miało być ostatnie brodzenie brodzenie w tym roku, z uwagi na nadchodząca fale wezbraniową. Wisła mnie hojnie obdarzyła najpierw kleniem 50cm na horneta 2,5cm przed zachodem słońca, oraz w ostatnim rzucie kiedy już planowałem schodzić siadł kleń 47 na niezawodnego jak zawsze sieka bzyka.

Jeśli łowiłeś na rafie Dewaitis , to wprawdzie z daleka byłem świadkiem twojego wędkarskiego sukcesu bo czas się zgadza . :)  

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr

Ptaszki te lubią sobie psznie podejść..tylko myśliwi są w stanie pomóc...

To nie takie proste, PZW powinno wystąpić do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska z wnioskiem o odstrzał i dogadać się z myśliwymi którzy podjęli by się tej roboty, to teren miejski więc nie jest dzierżawiony przez żadne koło łowieckie.

Mi też ten rekordowy jaź wygląda na niewielkiego bolenia. Mogą mylić czerwone płetwy, ale młode osobniki bolenia często tak mają.

Oj "czysty" aspius to nie jest na 100%, zresztą tak samo jak "czysty" jaź - pojawiały się już takie ryby w wątku, niektóre są bardziej boleniowe inne bardziej jaziowe, ale ewidentnie to hybryda.

• Like 3