minkof Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2024 Z ciekawości, to 143 m3/s to w którym roku?30.11.1954 i 11.12.1959 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2024 Tragedii nie ma, przepływ w chwili obecnej przy stanie 22 cm na stacji Warszawa-Bulwary to 204 m3/s. Najniższy dla Warszawy jaki znalazłem w danych historyczny to 143 m3/s.Racja - trzeba czytać łącznie wskazane parametry. Ale stan (poziom rzeki) działa jednak bardziej na wyobraźnię, szczególnie brodzącego wędkarza, który widzi coraz to więcej i więcej wystających, mocno wysuszonych kamieni. P.S. Dziś było przez jakiś czas 21 cm... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2024 (edytowane) Tragedii nie ma, przepływ w chwili obecnej przy stanie 22 cm na stacji Warszawa-Bulwary to 204 m3/s. Najniższy dla Warszawy jaki znalazłem w danych historyczny to 143 m3/s. Racja - trzeba czytać łącznie wskazane parametry. Ale stan (poziom rzeki) działa jednak bardziej na wyobraźnię, szczególnie brodzącego wędkarza, który widzi coraz to więcej i więcej wystających, mocno wysuszonych kamieni. P.S. Dziś było przez jakiś czas 21 cm...Przepływ wody w metrach na sekundę oznacza tylko ile tej wody na sekundę przepływa . Czyli przy tej samej ilości wody w rzece podwojenie prędkości nurtu powoduje że tej wody przepływa dwukrotnie więcej na tę samą sekundę .Myśląc o przepływie z roku 1959 w stosunku do roku 2024 trzeba brać pod uwagę jak w tym czasie zmieniło się koryto rzeki i jak to wpłynęło na prędkość nurtu . Wzmacnianie gorsetu warszawskiego , zasypywanie terenów rozlewnych , starorzeczy , budowa wzmocnionych opasek i główek , obniżenie o 2 metry poziomu dna rzeki w wyniku wydobycia kruszywa ma ogromny wpływ na prędkość nurtu i przepływ wody. Jak wyglądała Wisła w 1959 roku i dużo wcześniej wiem tylko z opowieści mojego ojca i dziadka . Ten ostatni zaczynał swoją wędkarską wiślaną przygodę jeszcze w okresie międzywojennym. Ja swoją przygodę zacząłem w roku 1971 i zapewniam że od roku 1959 wile się zmieniło.Do niedawna rekordowy niski poziom Wisły wynosił 26 cm , dziś jest 22cm i zapewniam że dla Wisły i jej rybostanu to bardzo źle. Edytowane 9 Września 2024 przez Pisarz.......ewski Piotr 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkof Opublikowano 9 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2024 Jednak minimum przepływu to 112 m3/s (czyli jeszcze mniej). Jeśli chodzi o przepływ poniżej 200 m3/s to na szybko znalazłem 761 takich takich pozycji na przestrzeni lat 1951-2019 (dysponuję danymi do 2020 roku). Nie podejmuję się interpretacji, przedstawiam jako ciekawostkę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ide52 Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2024 Spokojnie, jak modele numeryczne nie zaliczą mocnej wtopy to w Wiśle niebawem będzie dużo wody. Bardzo dużo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2024 Spokojnie, jak modele numeryczne nie zaliczą mocnej wtopy to w Wiśle niebawem będzie dużo wody. Bardzo dużo.Prorok! Oby się sprawdziło! Niby w weekend ma coś dolać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 10 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2024 https://youtu.be/cCbuI2yT7ow?si=6t8ghrjPSofIgFhW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 11 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2024 U mnie fajny nocny boleń 75+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 11 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2024 https://youtu.be/8-uGaG-jU7k?si=m4cD6n4g7xOEGLa_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minkof Opublikowano 12 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2024 Wczorajszy ładny kleń. Pomimo bardzo niskiej wody ryby są aktywne (te dużo większe też). 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 14 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2024 Kolejny nocny boleń, podobnych gabarytów jak poprzednio.Do tego jeszcze brzana i dwa klenie. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 17 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2024 Jeszcze jeden fajny nocny boleń, większy od poprzednich.Poza tym 2 sandacze, 3 klenie, najechana brzana i nierówna walka z sumem. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 17 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2024 Widzę że się przekonałeś do nocnych łowów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 17 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2024 Od zawsze lubiłem Na oceanie i morzu też łowiłem w nocy. Tutaj powód jest prozaiczny, jedyny czas, jaki posiadam, to ten przed wschodem slonca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 17 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2024 Dzisiaj tak około 13 podjechałem zobaczyć bez wedki. Zdjęcie słabej jakości, ale tak 300-400 kormoranów spłoszyłem i usiadły po drugiej stronie. Tak od piaskarni do Grota. Masakra. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 17 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2024 Niestety czarne paskudztwo nadciągnęło nad Wislę. Wyżej podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 18 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2024 Dzisiaj tak około 13 podjechałem zobaczyć bez wedki. Zdjęcie słabej jakości, ale tak 300-400 kormoranów spłoszyłem i usiadły po drugiej stronie. Tak od piaskarni do Grota. Masakra. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu TapatalkaTak się zastanawiam i w świetle ciągłych zanieczyszczeń, to już lepiej, żeby sobie czarne ptaki zjadły.Ja już się niczego dobrego nie spodziewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 18 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2024 Dzisiaj tak około 13 podjechałem zobaczyć bez wedki. Zdjęcie słabej jakości, ale tak 300-400 kormoranów spłoszyłem i usiadły po drugiej stronie. Tak od piaskarni do Grota. Masakra.Ptaszki te lubią sobie psznie podejść..tylko myśliwi są w stanie pomóc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 19 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2024 Na szczęście jeszcze wszystkiego nie wyjadły, te większe ryby zostały. W poniedziałek miało być ostatnie brodzenie brodzenie w tym roku, z uwagi na nadchodząca fale wezbraniową. Wisła mnie hojnie obdarzyła najpierw kleniem 50cm na horneta 2,5cm przed zachodem słońca, oraz w ostatnim rzucie kiedy już planowałem schodzić siadł kleń 47 na niezawodnego jak zawsze sieka bzyka.Podbudowany poniedziałkowymi wynikami i prognozami wskazującymi że we wtorek jeszcze jest szansa na bezpieczny powrót na brzeg powtórzyłem wieczorne łowienie które dało Jazia 50cm, rybę z której się najbardziej cieszę bo poprawiłem życiówkę w tym gatunku. Tu znowu spisał się bzyczek sieka. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 19 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2024 (edytowane) Na szczęście jeszcze wszystkiego nie wyjadły, te większe ryby zostały. W poniedziałek miało być ostatnie brodzenie brodzenie w tym roku, z uwagi na nadchodząca fale wezbraniową. Wisła mnie hojnie obdarzyła najpierw kleniem 50cm na horneta 2,5cm przed zachodem słońca, oraz w ostatnim rzucie kiedy już planowałem schodzić siadł kleń 47 na niezawodnego jak zawsze sieka bzyka. Jeśli łowiłeś na rafie Dewaitis , to wprawdzie z daleka byłem świadkiem twojego wędkarskiego sukcesu bo czas się zgadza . Edytowane 19 Września 2024 przez Pisarz.......ewski Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miko89 Opublikowano 19 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2024 Ten jaź to książkowy jabol. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek St. Opublikowano 20 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2024 Mi też ten rekordowy jaź wygląda na niewielkiego bolenia. Mogą mylić czerwone płetwy, ale młode osobniki bolenia często tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
schepke Opublikowano 20 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2024 Dzisiaj tak około 13 podjechałem zobaczyć bez wedki. Zdjęcie słabej jakości, ale tak 300-400 kormoranów spłoszyłem i usiadły po drugiej stronie. Tak od piaskarni do Grota. Masakra.Ptaszki te lubią sobie psznie podejść..tylko myśliwi są w stanie pomóc...To nie takie proste, PZW powinno wystąpić do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska z wnioskiem o odstrzał i dogadać się z myśliwymi którzy podjęli by się tej roboty, to teren miejski więc nie jest dzierżawiony przez żadne koło łowieckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 20 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2024 Mi też ten rekordowy jaź wygląda na niewielkiego bolenia. Mogą mylić czerwone płetwy, ale młode osobniki bolenia często tak mają.Oj "czysty" aspius to nie jest na 100%, zresztą tak samo jak "czysty" jaź - pojawiały się już takie ryby w wątku, niektóre są bardziej boleniowe inne bardziej jaziowe, ale ewidentnie to hybryda. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz79 Opublikowano 20 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2024 Mi wyglądał na typowego jazia, zdjęcie go trochę zniekształca bo środek ryby jest w zagłębieniu a ramka podbieraka opiera się o kamienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi