Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, gdzie miedzy Warszawą a Nowym Dworem, najdalej Wyszogrodem można znaleźć jakiś slip do zrzucenia łódki? Może być płatny.

W Wyszogrodzie na bulwarze jest slip ale czy on jest czynny czy trzeba gdzieś kogoś odnaleźć i zapłacić?

W samej Warszawie, port czerniakowski nie chcę, trochę daleko, głównie interesuje mnie odcinek Wisły poniżej miasta.

Tak przy okazji to największa rzeka w Polsce i praktycznie nie ma slipów a jak ma to przeważnie dzikie albo miejscowy ksiądz zrobił. I to nie gdzies na zadupiu tylko w rejonie stolicy.

Samorządu pewnie nie stać... najbiedniejsi jesteśmy, w PZW też nie ma komu lobbować... wystarczy zaproponować gminie oficjalnie, że się do jakiejś inwestycji czy choćby projektu kolokwialnie "dorzuci" a samorządy od razu wszystko przychylnie rozpatrują natomiast może PZW też za biedne na takie akcje. Slip poważna konstrukcja, prawie jak przekop mierzei...

;)

Nowy Dwór będzie OK dla mnie, sprawdzę ten Wychódźc, bardzo Wam dziękuję. 

Ciekawy to był dzień. Najpierw branie metrowego sumka z powierzchni (ładny, taki zielony...) i błyskawiczny odjazd w zwalone drzewo bez szans na powstrzymanie kleniowym zestawem. Potem, na szybkiej piaszczystej łasze, piękny na oko trzykilogramowy leszcz, niewiele niższy niż długi. Niestety najechany, ale przynajmniej udało się go wyholować i odhaczyć po ludzku. 

Kleni nie zaobserwowano :D

Edytowane przez Dziad Wodny
  • Like 6

W Modlinie slipowanie 40 zł. Bez paragoniku oczywiście. Jezeli masz dużą łódź, uważaj na wyjście z portu - płytka woda

https://maps.app.goo.gl/q85CvyFHu2wsFSiH8

Już 40 ziko chcą ??!!  :o  :blink:  To już jest zdzierstwo, takie jest moje zdanie. 

@Areck - Kolego, Secymin się nie nadaje do wodowania, za duży uskok z płyty a w wodzie gruz, kamole. Tylko Wychódźc (niech to obcokrajowiec wymówi  :lol: ) albo Smoszewo przy kościele. Poniżej dopiero Wyszogród. Powyżej płatny Modlin a później dopiero chyba Łomianki pod linią wysokiego napięcia na lewym brzegu https://maps.app.goo.gl/yXajAhrnrqVVJ4nY8 - ale lepiej  samemu sprawdzić, bo łódka łódce nierówna. 

• Like 2

Nie wiedziałem gdzie dodać, ale chyba tu najszybciej coś się dowiem. Czy ktoś z was wie czy w stawach Mirkowskich obok Alei Wojska Polskiego w Konstancinie można łowić? Może ktoś też wie coś o starorzeczach w miejscowości Góździe/Cieciszew?

CHATGPT minuta roboty..

https://chatgpt.com/share/68094127-4bf8-8008-91dd-00c24d9096bd

• 2 tygodnie później...

Coś się dzieje, ktoś coś połowił ?

Z moich obserwacji niebardzo widać aktywność bolenia, bez wyników na ten moment.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak, boleń, kleń, okoń, szczupak. Kowalczyk i Walicki, też coś tam polowił, więc dzieje się, dzieje.

• 2 tygodnie później...

Tak przy okazji to największa rzeka w Polsce i praktycznie nie ma slipów a jak ma to przeważnie dzikie albo miejscowy ksiądz zrobił. I to nie gdzies na zadupiu tylko w rejonie stolicy.

W przystani "Sum" na Wale Miedzeszyńskim,(przystań PZW)jest slip raczej trzeba mieć auto 4 na 4 lub pogadać z zarządcą Darkiem spoko gość da radę się dogadać. Ewentualnie w porcie czerniakowskim to jest port zarządzany przez miasto. Fakt że brakuje mi takiego portu gdzieś na północy Warszawy np na Bielanach. Cały czas dojrzewa we mnie myśl żeby wziąć udział i zaproponować taki port z budżetu obywatelskiego ale to jeszcze nie teraz. Czasem z tego budżetu robią takie pierdoły. A taki port by się przydał bo na całą warszawską Wisłę jest w sumie tylko czerniakowski port miejski w którym na miejsce przy keji czekam z kumplem już ze trzy lata. Pismo złożone lecz jest zbyt dużo chętnych a mało miejsc na łódke.

Edytowane przez Piotrek 1984
  • Like 1