Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

A tu moje 3 "trofea" (tudzież "przyłowy ????) wyjęte podczas przedwczorajszego nocnego brodzenia... i zabrane do domu. Nie pozdrawiam tego kogoś kto stracił tą na dole.

Do wyjścia nad Królową nakłonił mnie dużo bardziej doświadczony Wędkarz ????

Próbowałem skonfrontować się z sumem i sandaczem, co prawda nic nie złowiłem (ale "śmierdziało mocno rybą") - dwa razy tylko najechałem na sporą rybę pod samą powierzchnią, podejrzewam karpia lub inny duży białoryb (łuska dla zobrazowania - położona na dolnej przynęcie - wyschnięta straciła dużo na wielkości).

Tak jak pisze @Night_Walker - ryby biorą (info od innych łowiących) ????

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

post-66495-0-39118200-1749904963_thumb.jpg

• Like 2

A tu moje 3 "trofea" (tudzież "przyłowy ????) wyjęte podczas przedwczorajszego nocnego brodzenia... i zabrane do domu. Nie pozdrawiam tego kogoś kto stracił tą na dole.

Do wyjścia nad Królową nakłonił mnie dużo bardziej doświadczony Wędkarz ????

Próbowałem skonfrontować się z sumem i sandaczem, co prawda nic nie złowiłem (ale "śmierdziało mocno rybą") - dwa razy tylko najechałem na sporą rybę pod samą powierzchnią, podejrzewam karpia lub inny duży białoryb (łuska dla zobrazowania - położona na dolnej przynęcie - wyschnięta straciła dużo na wielkości).

Tak jak pisze @Night_Walker - ryby biorą (info od innych łowiących) ????

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

Przynęta jak każda,tylko kotwice robią z niej przedmiot do celów które z góry wiadomo jakie są.I z takimi takimi ludźmi powinniśmy walczyć a nie między sobą,że ryba źle trzymana, podbierak z żyłki itp.A jak powinna być traktowana ryba którą zamierzamy wypuścić to już każdy powinien wiedzieć, a że emocje czasem nas ponoszą to inna sprawa.

Edytowane przez maniek44

Przynęta jak każda,tylko kotwice robią z niej przedmiot do celów które z góry wiadomo jakie są.I z takimi takimi ludźmi powinniśmy walczyć a nie między sobą,że ryba źle trzymana, podbierak z żyłki itp.A jak powinna być traktowana ryba którą zamierzamy wypuścić to już każdy powinien wiedzieć, a że emocje czasem nas ponoszą to inna sprawa.

Ogólnie z patologia trzeba walczyć, nawet z takim żyłkowym podbierakiem i że ryba źle trzymana albo siatka w wodzie, reklamówka w krzakach..

Zmuszony jestem dokonać koniecznej autokorekty poprzedniego wpisu w zakresie fragmentu: "Próbowałem skonfrontować się z sumem i sandaczem:doh:  :doh:  :doh:

Otóż wyruszając na ryby (w pośpiechu), metodą mocno na lenia, postanowiłem sprawdzić jedynie w internetach (zamiast u źródła - np. w kwitach od zezwolenia przy wpisywaniu danych do rejestru) - czy okres ochronny sandacza na OM PZW kończy się 31.05 czy 15.06 (jak to było w poprzednich latach). Do założenia przynęty typowo sandaczowej skłoniły mnie również piękne ryby zaprezentowane w tegorocznym wątku sandaczowym.

AI podpowiedziała mi, że już można (jak na poniższym screenie). Zatem "w przekonaniu legalności" spróbowałem skusić mętnookiego kilka dni za wcześnie (choć wiemy, że na naszym odcinku Królowej rybę tą można traktować obecnie bardziej jako dość rzadki "przyłów" - nawet przy próbach łowienia z premedytacją - ze względu na bardzo ubogą jej populację  :( ).

Mea culpa - bo walnąłem babola - ale to nauczka, że nie można polegać wyłącznie na tym co podpowiadają nam Internety :)

Pozdrawiam, dobrej niedzieli :)

Adam W. (Wacha)

post-66495-0-46517300-1749977646_thumb.jpg

post-66495-0-53941400-1749978360_thumb.jpg

Ogólnie z patologia trzeba walczyć, nawet z takim żyłkowym podbierakiem i że ryba źle trzymana albo siatka w wodzie, reklamówka w krzakach..

A czym jest PATOLOGIA. Wypuszczanie ryb które nie mają szans przeżyć, bo zostały zamęczone długim holem i super sesją zdjęciową, ale ją jej zwróciłem wolność. Gość zabiera kilowego leszcza na patelnie to mięsiarz a drugi co zakłada tego leszcza jako przynęta na suma i zamęcza go na śmierć na spławiku podwodnym jest super wszyscy biją mu brawo, bo wypuścił suma, ale że zamęczył na śmieć parę kilo ryb na śmierć na jednej stacji, co tam. Znany wędkarz na swoim filmiku trzyma sandacza zawiniętego w ręcznik i wrzuca go do wody i jest super wędkarzem. bo go wypuścił. W Dani jak można łososia  zabrać , wędkarze z muchówkami podbierają często ryby osęką i nikt ich nie nazywa patologią. Więc co to jest patologia, bo mam wrażenie , że  kłócimy się od drobiazgi a prawdziwa patologia śmieje się z nas.

Ogólnie z patologia trzeba walczy..

Serdecznie polecam i zalecam wyczepianie ryby nie spełniającej kryteriów okazu od razu w wodzie, bez lądowania. Nauczyłem się tego od Szweda dawno temu i jakoś żyją. Nie wszystko trzeba [emoji991]

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Serdecznie polecam i zalecam wyczepianie ryby nie spełniającej kryteriów okazu od razu w wodzie, bez lądowania. Nauczyłem się tego od Szweda dawno temu i jakoś żyją. Nie wszystko trzeba [emoji991]

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Robię tak od lat, nie fotografuję się również z rybą(osobiscie kompletnie nie rozumiem umieszczania swojej skromnej osoby z uśmiechem i rybą..), co najwyzej cykam jej fotkę w podbieraku z gumowaną siatką.

• Like 2

UWAGA!!!

Wróciłem dzisiaj z Wisełki i płyną setki zdechłych małży, pływałem w Płocku, kumpel był w Wyszogrodzie i jest to samo, obawiam się, że to początek czegoś grubszego, pływam po Wiśle od 99r i nigdy czegoś takiego nie widziałem. Jak w Warszawie czy jest to samo? Bo w Wyszogrodzie dzieje się to od tygodnia!!!

Czy to były pływające wnętrzności małży może? Bo byłem na górnym Zegrzu wczoraj (Pogorzelec) i też to pływało. 5-6 zwłok.. sądziłem że sumiarze nęcą albo z haków im pospadały ale może to coś gorszego?! Brak brań zwaliłem na Lampę...

• 2 tygodnie później...

Fajna rybka @minkof - gratulacje ????.

Ja dwa dni temu tuż przed zmierzchem też próbowałem zapolować na sandacza, ale wyjąłem tylko takiego "oszukanego" ???? a dosłownie za chwilę i tak zmuszony byłem uciekać, bo wiatr się zerwał i zaczęło błyskać (finalnie burza poszła bokiem, ale jakoś tak bardzo niebezpiecznie się zrobiło, zwłaszcza w trakcie brodzenia).

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

post-66495-0-53167500-1750843195_thumb.jpg

• Like 8