Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Nowe PB sandacza, do tego z naszego warszawskiego odcinka. Sandaczy z reguły nie łowie, dla mnie to
trochę enigmatyczna ryba do tego w malejącej populacji, ale co roku trafiał się jakis przypadkowy, który lądował w podbieraku - dotychczasowe PB 73cm.
Wieczorne wyjście, z nieśmiałym planem na jakiegoś metrowego sumka z brzegu. Tuż przed transferem na inne miejsce wpadam na genialny pomysł, że może oddam jeszcze kilka rzutów 15cm „kotletem” w warkocz. Pierwszy raz w życiu zakładam Realistic Roach’a - mam jedną sztukę kupioną dzień wcześniej trochę przypadkiem, nawet nie wiem jak pracuje. Kiedy wpada do wody widzę, że dobrze lusterkuje, puszczam ją zatem lekko w poprzek warkocza dając jej swobodnie się przez niego przetoczyć. W pierwszym rzucie czuję lekki opór, chyba zaczepiłem jakąś szmatę na dnie - podciągam do góry i nie wierzę, na powierzchni pokazuje się wielki łeb sandacza a ja widzę jak hak wypada ze skórki w kąciku i ryba znika. Szok, piszę szybko do znajomych z niedowierzaniem „panowie, miałem sandacza 80-90…!” Chwila na ochłonięcie bo jak to mówią „brania nie usmażysz” ;)
Co mi zostaje… ostatnie kilka rzutów dla
zasady bo przecież ta ryba już nie powtórzy. A jednak, w trzecim rzucie ryba powtarza. Branie identyczne, jakby leniwe „haps” na dnie, żeby nie generować niepotrzebnych ruchów i nie marnować energii.
Tym razem wiem, docinam i ES86HF2 wbija hak w rybę. Krotki hol i ryba ląduje na brzegu. Ciężko uwierzyć jak gruby ma kark przy głowie. Wędkarz łowiący obok przybiega pomóc zrobić zdjęcie i spojrzeć na miarkę bo w takich emocjach wszystko staje się trudne.
Miarka pokazuje 86cm!
Nie pomyliłem się widząc ją po pierwszym braniu. Piękna, stara ryba wraca do wody i pokazuje się jeszcze kotłując ogonem w warkoczu. Na zdjęciach widać że nie była w pełni zdrowa, upasiona ryba - raczej lekko schorowana czekająca aż ofiara wpadnie jej sama do pyska - to tłumaczyło brania. Oby dała radę i urosła do magicznego metra :) a05458249d46a3a8cf346e377014e5dc.jpg
Sprzetowo: ES86HF2 / TP 4000pg / Fluo 0,56 / XPlasma 2.5PE

NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA"                                                                               :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 23

No cóż w ciągu 2-3 dni woda pójdzie do góry ze dwa metry. Za chwilę wielkie żarcie....

PS. U mnie po staremu, trzeci wypad z rzędu i trzecia obcinka woblera................ niech to c....trzaśnie. Jak zakładam przypon to nic nie bierze.

• Like 1

No cóż w ciągu 2-3 dni woda pójdzie do góry ze dwa metry. Za chwilę wielkie żarcie....

PS. U mnie po staremu, trzeci wypad z rzędu i trzecia obcinka woblera................ niech to c....trzaśnie. Jak zakładam przypon to nic nie bierze.

Mariusz :)  chyba trochę Cię poniosło z tymi dwoma metrami. Na bulwarach prognozują 112 cm , czyli przyjdzie metr wody.

https://hydro.imgw.pl/#/station/hydro/152210170?h=73

A tak przy okazji

post-52308-0-48665200-1752235125_thumb.jpg

post-52308-0-27475600-1752235181_thumb.jpg

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 9

Uszanowanie, czy będzie ktoś uprzejmy polecić miejsce na ok 5-7 godzin łowienia na feeder na Waszej Wisełce? Brzany, leszcze itp. Może być na priv. Będę na jeden dzień w sierpniu i potrzebuję spędzić czasnad wodą

Mariusz :)  chyba trochę Cię poniosło z tymi dwoma metrami. Na bulwarach prognozują 112 cm , czyli przyjdzie metr wody.

https://hydro.imgw.pl/#/station/hydro/152210170?h=73

A tak przy okazji

Masz rację, zasugerowałem się przyrostami na początku biegu rzeki i nie uwzględniłem spłaszczenia fali....choć ma padać cały tydzień, to raczej tych 2m nie będzie, a tylko falka utrzyma się dłużej.

PS. Co do innych rzeczy, to jak widać nie myliłem się.

Edytowane przez vako

Panowie, potrzebuję pomocy, w poniedziałek tj 14.07.2025 koło godziny 16:40 - 17 centralnie pod mostem północnym im. Marii Curie Skłodowskiej zostawiłem pudełko z woblerami , głównie boleniowymi, były też cykady i wirówki i chyba 2 gumki. Pudełko dwustronne pomarańczowe z przeźroczystymi dymionymi pokrywami, dostalem telefon że syn miał wypadek i w chwili ferworu zostawiłem boxa.... Uczciwego znalazcę proszę o kontakt, może być na priv lub telefon 505 862 673. Pozdrawiam brać wedkarską -Tomek. PS. Znalazca może sobie wybrać set przynet z boxa????

Panowie, potrzebuję pomocy, w poniedziałek tj 14.07.2025 koło godziny 16:40 - 17 centralnie pod mostem północnym im. Marii Curie Skłodowskiej zostawiłem pudełko z woblerami , głównie boleniowymi, były też cykady i wirówki i chyba 2 gumki. Pudełko dwustronne pomarańczowe z przeźroczystymi dymionymi pokrywami, dostalem telefon że syn miał wypadek i w chwili ferworu zostawiłem boxa.... Uczciwego znalazcę proszę o kontakt, może być na priv lub telefon 505 862 673. Pozdrawiam brać wedkarską -Tomek. PS. Znalazca może sobie wybrać set przynet z boxa????

Uczciwego znalazcę, czytającego to forum, ew. przegladajacego ten wątek. Czyli szanse są bliskie 0. Kto wie, może trafią na giełdę tutaj????

Uczciwego znalazcę, czytającego to forum, ew. przegladajacego ten wątek. Czyli szanse są bliskie 0. Kto wie, może trafią na giełdę tutaj

Dlaczego tak uważasz?

Osoby, które udzielają się w niniejszym wątku - i które znam osobiście - to nie tylko znakomici łowcy, ale też wspaniali i porządni ludzie  :) .

Zakładam, że w przypadku prośby kol. Tomasza (@soyerek) - jeśli zgubę odnalazł któryś z ww. - jest wielka szansa na odzew.

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

• Like 5

:good:

Dlaczego tak uważasz?

Osoby, które udzielają się w niniejszym wątku - i które znam osobiście - to nie tylko znakomici łowcy, ale też wspaniali i porządni ludzie  :) .

Zakładam, że w przypadku prośby kol. Tomasza (@soyerek) - jeśli zgubę odnalazł któryś z ww. - jest wielka szansa na odzew.

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

Autorowi tego postu też bym dziecko pod opiekę zostawił . :)

Uczciwego znalazcę, czytającego to forum, ew. przegladajacego ten wątek. Czyli szanse są bliskie 0. Kto wie, może trafią na giełdę tutaj

Tak się składa że parę osób znam osobiście i wiem że "znalezione nie kradzione " , to nie jest ich motto życiowe.

Bardziej byłbym skłonny pomyśleć , że nawet jakby nie znaleźli to i tak by oddali. :D

• Like 2

Dlaczego tak uważasz?

Osoby, które udzielają się w niniejszym wątku - i które znam osobiście - to nie tylko znakomici łowcy, ale też wspaniali i porządni ludzie :) .

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

Ponieważ, jest multum osób, wędkarzy, nie wędkarzy pojawiających się nad wislą, a Udzielający się w tym wątku, to jakiś odsetek tej liczby. To miałem na myśli.
  • Like 1

Witam, Poniekąd mam pewne informację od kolegów wędkarzy, jak wygląda tak postać, mało tego, nawet wiem czym jeździ chodzi o auto, staram się tam być dość często może uda się dotrzeć do tej osoby bezpośrednio, a może czyta forum, albo się pochwalił jakimś kumplą którzy sa zalogowani na tym forum i dadzą mu cynę. Sam jestem uczciwy, i liczę na uczciwość innych, myślę że ta osoba się nie zawiedzie na uczciwości

• Like 1

Tak się składa że parę osób znam osobiście i wiem że "znalezione nie kradzione " , to nie jest ich motto życiowe.

Bardziej byłbym skłonny pomyśleć , że nawet jakby nie znaleźli to i tak by oddali. :D

A pamiętacie człowieka (cieszę się, że to mój serdeczny przyjaciel), który wyłowił Avida z Rarenium i natychmiast zgłosił na forum, no i sprzęt trafił do właściciela? Oczywiście pewnie różnie bywa... 

• Like 7

Pierwsze łowienie z młodym po zachodzie i udało się zapunktować metruskiem.

2d356fad61ce7fcb250771a9bb834ffa.jpg

Natomiast miałem ostatnio akcję, którą muszę się tu podzielić. Złowiłem suma… ofiletowanego. Ryba około 140cm. Człowiek? Wydra? Wrzucam link, żeby nie złamać regulaminu ;) mam nadzieję że będą się wyświetlać jako link a nie fota.

https://zapodaj.net/plik-Z6zCyqjfnj

https://zapodaj.net/plik-uPv5KeFfhc

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2