Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Szykujcie grube bety. Idzie do Was spora woda z Krakowa

W prognozach raptem +2m, jeśli rzeczywiście tak będzie, to nawet się nie zbliży do stanu wysokiego. Oczywiście sytuacja może się zmienić - kilka tygodni temu prognoza mówiła o ponad trzymetrowym przyborze, a ostatecznie był jakiś metr. Może tym razem będzie w drugą stronę.

Edytowane przez Dziad Wodny
  • Like 1

Na Rożnowie miał być taki przybór że zagłówki i łódki do tej pory stoją na mule. Zjebane wody polskie w ogóle nie umieją gospodarować wodą co za dzbany tam muszą siedzieć i traktować stan hydrologiczny Naszych wód jak grę komputerową.

• Like 1

No cóż.... Walczył jak metrowiec, nie chciał się pokazać przez kilka minut, co chwila trzepał łbem, w wodzie wyglądał na sporo większego, a na koniec przy podebraniu przynęta sama wypadła mu z pyska.. także ten. Na dodatek było to na pigalaku i chciałem możliwie szybko zrobić foto i szybko bez świadków wypuścić rybę by miał jakąkolwiek szansę do tego metra dorosnąć

Nawet nie wyobrażasz sobie jak akrobacje trzeba było zrobić by strzelić to foto trzymając jedną ręką telefon...... 

post-59093-0-60388300-1754165434_thumb.jpg

post-59093-0-58202800-1754165455_thumb.jpg

post-59093-0-78874700-1754165468_thumb.jpg

• Like 13

Na środkowej Wiśle szczupak nie jest rzadkością, z tym że jest to ryba sezonowa, głównie poławiana prze zemnie jesienią na przykosach. Jak dla mnie najlepszy czas na nie, to od połowy października do końca grudnia. Ryb do 70cm jest trochę i jest to w miarę stabilna populacja, z tym że jesienią, zimą oraz wiosną mocno nękana przez migrujące kormorany. Osobniki 80+ są rzadkie, ryby 90+ trafiają się raz na kilka/kilkanaście lat. Ryby 100+ w Wiśle póki co nie złowiłem(a już trochę żyję) ale z 5-6 razy miałem takie na kiju. Zdarza się też, że ryby można obficie połowić i latem na dość specyficznych przykosach, gdzie woda często ma niej niż 1m głębokości.

Dodam jeszcze, że najczęsciej łowię w klasyczny sposób z brzegu lub brodząc. 

Edytowane przez vako
  • Like 2

Powyżej Warszawy łowię sporo drobnych szczupaczków przy okazji szukania okoni. Raz na kilka lat jesienią znajdę jakiś dołek, gdzie siedzi sporo takich po 60-70 cm, poza tym zdarzają mi się tylko w charakterze niespodzianki. 

Edytowane przez Dziad Wodny

Wisła jak Wisła. Są duże ryby każdego gatunku, tylko jest ich mało i trudno je znaleźć (na Mazowszu to dobrze...). Wiadomo, że chciałbym łowić więcej, ale ostatecznie lubię ten klimat. Niektórzy koledzy wymagają częstszego bodźcowania i na mój odcinek już nie jeżdżą. Mój wiślany największy miał koło 70 cm, nawet nie mierzyłem, ale do 80 to mu jeszcze sporo brakowało. 

• Like 1

W zeszłym roku podczas okoniowania wyjąłem jednego dnia więcej niż 35 szczupaków... Ryby 20-70cm, głównie 30-35cm.

Nie było tam żadnych zarybień.

Chodząc za pasiakami bez stalki bywa ciężko.

Wiec chyba nie ma tragedii...

35 jednego dnia, na Wiśle...? :ph34r:  :o

Zdarzają się dni konia

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

Szczupaków najwięcej u nas złowiłem w ciągu dnia 5, boleni 13. 35 ryb wszystkich możliwych gatunków łącznie, to nie złowiłem jednego dnia od kiedy nie łowię na bacik z białym robakiem :D 

• Like 1

Ja raz miałem akcję, że burza przechodziła bokiem i czego byś nie wrzucił do wody, to siedział. Trwało to z 15-20 minut, pięć czy sześć ryb. Czasami można się zdziwić, ile w wodzie siedzi.

Kilka dni temu, dzień przed przyborem byłem w dwóch miejscówkach i w każdej łowiłem sumki jak ze szkółki, wszystkie w jednym rozmiarze. W pierwszej miejscówce brały takie wymiarowe siedemdziesiątki, w drugiej knypki 50 cm. Po dwie, trzy sztuki w ciągu godzinki.

Stabilizacja dna koryta rzeki Wisły w rejonie ujęcia wody chłodzącej dla Elektrociepłowni Siekierki w km 504+600 na działkach ewid. nr 1 obręb 3-13-29 oraz 6/3, 6/10, 6/11 i 6/12 obręb 1-06-05 w Dzielnicach Wawer i Wilanów m.st. Warszawy. OŚ-IV-UII.6220.85.2021.UPR (125)

https://eto.um.warszawa.pl/category/178/announcement/131686

Konsultacje spoleczne. Chyba Wam w Sikierkach tame stawiaja na potrzeby budowy i chlodzenia nowego bloku gazowego Elektrowni Siekierki technologią pochodzącą sprzed wojny.

Lepiej sie zainteresowac za wczasu. Ruszaja konsultacje spoleczne. Narazie mam szczątkowe info. Dam wiecej jak sie dowiem.

• Like 4