Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

W ostatniej edycji tego problemu słyszałem, że zmienili koncepcję z wersji z progiem spiętrzającym przegradzającym rzekę z wąskim pasem do żeglugi przy wschodnim brzegu na próg denny (w całości zanurzony) mający rzeczywiście tylko trzymać dno, żeby nie spływało. Nie wiem tylko jak w tej sytuacji mieliby poprawić sytuację na zimnym kanale, gdzie podobno trzeba podnieść poziom wody. 

Oczywiście nie wiem, co jest prawdą. Postaram się dowiedzieć. 

Edytowane przez Dziad Wodny
  • Like 2

Chyba podobny próg jest kolo elektrowni w Kozienicach, moim zdaniem nic dobrego. Ma to wpływ na cały odcinek rzeki poniżej zapory. Zmienia sie cały układ wody. A przez to przejście do "żeglugi" przepłynąć to nie lada wyzwanie. Bardzo niebezpieczne miejsce, juz kilka wywrotek tam było.

Miał być tymczasowy, a stoi juz kilka lat.

W pierwotnej koncepcji miał być taki jak w Kozienicach, teraz jakoby ma być głębiej - nie ma piętrzyć wody, ale ma ustalać dno.

Ale nie wiem co jest prawdą, a co nie. Nie pierwszy raz z resztą, więc nie chcę siać dezinformacji.

Może tak być. Ponoc cwaniaki udostępniają wgląd dopiero na miejscu.

Warto zebrać bandę i się tam przejść.

Wędkarze do tej pory przez ignorancję i fatalne zarządzanie w pzw ktore wszystko klepie , spotykają się właśnie z takimi bublami. Byle budowa mostku na jakimś ciurku i masz całe dno betonem wyłożone , a te jełopy wszystko klepią.

W Krakowie udało się odkręcić raz takie coś bo zauważył to kumaty wędkarz i interweniował.

Ja teraz walcze tez z taka inwestycją przy budowie obwodnicy Zabierzowa przez GDKIA. Te gamonie zatrudniają tam inżynierów tak słabych , że szkoda w ogóle mówić co te gamonie planują.

System chłodzenia powinien być ZAMKNIETY.

• Like 1

Tommy jak czytam gdzieś info że to opinia eksperta albo jakiś inżynier maczał w tym palce to już wiem jakie to mądre i słuszne  :D

teraz mamy takich inżynierów że byle chłop ze wsi w czapce z daszkiem ma większe pojęcie o różnych rzeczach niż te jełopy przy laptopie  ;)  

• Like 2

W obu przypadkach  jak sie nie myle w okolicy jest czerpany piach z koryta co powoduje duze zmiany w ukladzie nurtu i przemieszczanie sie luznego piachu .Niestety w okolicy Pulaw tez pojawila sie taka kopalnia i caly czas koryto  i wyzej i nizej tego ustrojstwa sie zmienia i to raczej na gorsze 

W Warszawie piaskarni jest 4 albo 5. Koło jednej łowię i zawsze mnie urzeka tablica mówiąca mniej więcej "Prace utrzymaniowe - przeciwpowodziowe. Wstęp wzbroniony."

Tyle im zawdzięczamy :)

Nawet jeśli postawią ten próg w wersji dennej, jeżeli nie zatrzymają wydobycia poniżej, za jakiś czas będzie on już na powierzchni. Wtedy powiedzą, że nie dało się tego przewidzieć i widocznie trzeba było SCT wprowadzić znacznie wcześniej :)

Cała Warszawa oczywiście pełna jest ekologów, tylko jakimś cudem nie mają oni pojęcia o niczym.

Edytowane przez Dziad Wodny
  • Like 3

Kij tam z ekologami. Gorsze są Józki i Waldki co krzyczą pogłebiać ! Regulować ! Wykosić rowy ! Oczyścić. I przy okazji pole zaorać 7 cm od brzegu.

Oni są dużo gorsi. Bo ich wola jest wypełniana. Czego efektem są notoryczne zalania, susze , fatalna jakość wody , brak ryb i całej reszty.

Dawniej chlop rozumiał że rzeka wylewa ba wiosne i w lecie i na polach stoi woda.

Dzis nie pada 6 miesiecy , cham sie domaga dessczu a jak juz deszcz spadnie to płacze.

• Like 5

• 2 tygodnie później...

"Jaki tu spokój, na, na, na

Nic się nie dzieje, na, na, na, na (...)."

Wody ekstremalnie mało (stacja Bulwary wskazywała jedynie 6 cm), żar lał się z nieba, pot leciał wiadomo gdzie... a taka aura z reguły sprzyja braniom wąsów.

Nie inaczej było dzisiaj, zero aktywności bolenia, gryzły jedynie sumki. Podczas godzinnej zasiadki jednego udało się doholować, drugiego niestety już nie... ????

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

post-66495-0-51731000-1756415710_thumb.jpg

• Like 12

Dwa wieczorne brania: jeden spad, jedna sztuka melduje się w podbieraku.

Ale taka dość nietypowa - pysk typowo jaziowy, płetwy piersiowe zaokrąglone, niewykształcona płetwa grzbietowa, reszta ciała bardziej przypominała bolenia... ????

Zawsze jakieś urozmaicenie ????

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

post-66495-0-81281100-1756754011_thumb.jpg

Edytowane przez Wacha
  • Like 11

Byłem wczoraj na jednej z warszawskich raf. Zawsze była tam bardzo duża kolonia Szczeżui(w tym  Szczeżui Wielkich - wpisanych na czerwaną listę gatunków zagrożonych wyginięciem). To co zobaczyłem, to dramat - 99% małży martwych, pozostały pojedyncze sztuki. 
Ptaki i dziki - miały wspaniałe żerowisko.
Nie wiem jak jest w innych miejscach, ale podejrzewam, że podobnie.
Efekt będzie taki, że jeszcze bardziej spadnie zdolność samooczyszczania Wisły :(

• Like 2

Dwa wieczorne brania: jeden spad, jedna sztuka melduje się w podbieraku.

Ale taka dość nietypowa - pysk typowo jaziowy, płetwy piersiowe zaokrąglone, niewykształcona płetwa grzbietowa, reszta ciała bardziej przypominała bolenia...

Zawsze jakieś urozmaicenie

Pozdrawiam

Adam W. (Wacha)

Klasyczny Wiślany Jabol  B)

• Like 2

• 2 tygodnie później...

o kurde ale lipa....to jednak był folklor ale był i dodawał kolorytu. Smutna sprawa że jednak nie dbamy o takie mikroklimaty...

Edytowane przez malcz
  • Like 1