Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie dzisiaj taki na oko 55-60cm. I jeden fajny namierzony na kolejnym miejscu. Dałem mu już dzisiaj spokój postanowiłem tylko obserwować. I odwiedzę go przy najbliższej okazji. Ataków jak na lekarstwo.

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka

• Like 1

@zator

Spadek jest już od dawna, niestety.

Nie są to moje obserwacje i odczucia, bo nie łowię już kilka lat na Wiśle, ale dobrych kolegów z którymi mam kontakt.

Presja coraz większa, dobrych miejsc coraz mniej, te lepsze "przełowione" do bólu.

I pewnie jeszcze inne czynniki które wpływają na taki a nie inny stan.

Pozdrawiam

Mariusz

• Like 2

2 sezony wstecz na jednej z miejscówek łowiłem regularnie fajne ryby...pokazywały się często gęsto ale tylko w określonych porach. Rok później na tym samym miejscu ryby jakby się wyniosły....pewnie naiwnie sobie wmawiałem, że się przeniosły...

Ja w Wiśle łowię od jakiegoś 13 roku życia i niestety z przykrością muszę stwierdzić, że pogłowie ryb jest w mojej opinii coraz mniejsze. I nic się nie poprawia. Nie ma już tyłu widowiskowych ataków Bolka, nie ma setek oczkujacychbukleibi innego drobiazgu. Żerowanie suma raz zaobserwowałem w zeszłym roku.... Ech aż mi się nie chce pisać bo bym mógł się żalić i żalić.....

U mnie dzisiaj taki na oko 55-60cm. I jeden fajny namierzony na kolejnym miejscu. Dałem mu już dzisiaj spokój postanowiłem tylko obserwować. I odwiedzę go przy najbliższej okazji. Ataków jak na lekarstwo.

Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka

Daniel byłeś tam gdzie ostatnio się spotkaliśmy czy na "wioskach" powyżej miasta?

Ja dziś sobie spacer prawym brzegiem z żoną zrobiłem od S8 do Śląsko-Dąbrowskigo. Żona robiła zdjęcia a ja się przyglądałem miejscówkom. Jednego Muszkarza widziałem. Spacerując powyżej Gdańskiego zastanawiałem sie czy 4 gruntówki na osobę to jeszcze grzech czy już śmiech w żywe oczy?

U mnie w tamtym tyg też rozpiórki brały , jeden nawet ponad 30cm

To rozpiór? Lowie tylko na spinning i poza krwiożerczymi leszczami nie mam doświadczenia w tego typu 'drapieżcach'...;) Myślałem że to wyjątkowo przystojny krąp...;p

Ten miał 33cm więc rozumiem że to już okaz ;D

@zator no niestety te nasze warszawskie brzegi powoli zamieniają się w jedno wielkie wysypisko...nie pomagają nawet złowieszcze ogłoszenia jak na fotce poniżej...;)

Wiem że ten smieć psuje estetykę zdjęcia ale wolałem tego żarłoka położyć na namoczonej folii niz na rozgrzanych kamieniach albo piachu..7f8645353dc97d22c943df7f26fa20c7.jpg

Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka

• Like 4

Widzę, że posypało boleniami w tegoroczne rozpoczęcie... :) Ja sezon odpaliłem na Narwi 02.05 jednak rozmiarówka ryb pozostawiła niedosyt, więc wyskoczyłem nad Wisłę wieczorem na 2 godzinki i... pusto :/

Na drugi dzień żona wygoniła mnie jeszcze na 2 godzinki widząc jak cierpię :) i udało się zdjąć jednego zbuja. Nad wodą byłem m8edzy 15.00 a 17.00, ryba zeżarła spirita 7cm prowadzonego zmiennym tempem wzdłuż opaski, stukającego co i raz o kamienie. Nie mierzony, przykładany do wędki +-70cm. Poniżej fotka bo @Pisarz mi kazał wstawić :)

post-53384-0-87313400-1525694884_thumb.jpg

Edytowane przez Kamil G
  • Like 12

Poniżej fotka bo @Pisarz mi kazał wstawić :)

Kazał :( !  Prosił , błagał , molestował,............ no może troszku się zagalopowałem :D ;) 

Wreszcie ryba :o ,  która jeszcze nie tak dawno na warszawskiej Wiśle dominowała :) i była  niemal wszędzie i niemal zawsze. 

A dziś "niemal" zamieniło się w "nie ma".