Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też wczoraj jeb**** na plecy, łokieć cały zdarty bo to na pochyłym betonie. Do wody 40cm brakowało. Ślisko po tej dużej wodzie więc radzę podwójnie się zastanowić zanim się gdzieś chce stanąć.

A co do ryb to wczoraj sandacz z opaski się trafił, taki +-70cm.

Wolno prowadzony Fantom wzdłuż opaski na 2m wodzie.

Głodny zagryzł całego, a ja miałem nanofil 0.10 bez żadnego przyponu, całe szczęście że nie szczupak.

Pozdro

Edytowane przez Patryk022
  • Like 3

Wybaczcie że takie ale życie uczy że nie można się wszystkim dzielić :D

Patryk - na prawdę fajny, należało się za te wszystkie przebyte kilometry o których opowiadałeś.....szkoda, że aż tyle trzeba ich przebyć aby taką rybę wychodzić, ale nie ma co narzekać - dobra robota !!

Do zobaczenia nad wodą !

Pozdrawiam,

malcz

• Like 1

Polecam trzecią nogę, do kupienia za około 90 zł, a pomoc nieoceniona. Przetestowałem na ostatnim wyjeździe do Rosji, uratował mi dupę.

http://www.jaxon.pl/Katalog/257_183_sprzet-muchowy/5058_sprzet-muchowy/Produkt/55635_kij-do-brodzenia-ak-wsa01.aspx

Ja niedawno kupiłem coś podobnego za 19.99 w Decathlonie. Jak na razie super, ale używałem raz.

Bodaj dwa lata temu gruchnąłem na śliskiej nawierzchni na rękę, w której trzymałem wędkę. Szczęśliwie ręka cała, ale rączka w Zauberze zgięta i największa przelotka w wędce do wymiany. Parę złotych to poślizgnięcie mnie kosztowało. Tak więc uważać Panowie na siebie i na sprzęt:-)

• Like 1

Smakosz Rapida

attachicon.gif na jerka.jpg

Piekny

Mam kilka pytań do znawców :) 

Czy obławiacie potencjalne miejscówki mimo że nie widać oznak żerowania Rap ??

Czy  stosujecie zasadę duża przynęta duża ryba ??

Czy po spadku ryby dalej obławiacie miejscówkę ?? Czy rapy to ryby żerujące terytorialnie i pojedyńczo , czy może łowiliście po kilka sztuk z jednego miejsca w krótkim odstępie czasu  ??

Edytowane przez lukasz1982

Czy obławiacie potencjalne miejscówki mimo że nie widać oznak żerowania Rap ??

Czy stosujecie zasadę duża przynęta duża ryba ??

Nie ma reguły. Jeśli chodzi o Lipiec małe przynęty tj. 4-5cm też wchodzą w grę.

Czy po spadku ryby dalej obławiacie miejscówkę ??

Śmiało machaj dalej wędką. Chyba że była to jedyna żerujące rapa na miejscówce. Jeśli ją zapioles i kilka metrów walczyła to nie weźmie drugi raz ta sama.

Czy rapy to ryby żerujące terytorialnie i pojedyńczo ,(teren jednej rapy to kilkaset metrów biegu rzeki) czy może łowiliście po kilka sztuk z jednego miejsca w krótkim odstępie czasu ??

Są miejsca że rapy żerują w kilka osobników o tej samej porze. Sprawny hol i możesz liczyć na kolejną.

Kilka razy w roku, jeśli będziesz systematycznie nad Wisłą trafisz na dzień KONIA.. Nie ważne co wrzucisz..każdy rzut ryba. Tego Ci życzę. Pozdrowiam

• Like 2

Gość DAWIDspinn

Zawsze oblawiam miejsca mimo braku oznak zerowowania, po prostu typuje miejsce jako boleniowe i tam nacieram. Gdybym łowił tylko tam gdzie się pokazuja, pewnie złowił bym 1/10 wszystkich ryb.

Jeśli chodzi o przynętę dostosowuje ja do warunkow, zwracam uwagę na wielkość i kolor uklei pływających w danej miejscowce. Może to dziwne ale na różnych odcinkach pływają różne ukleje, i pod to typuje wabik.

Są dwa typy miejscowek , ta na jedną rybę i dobra meta ktora jest stołówka kilku ryb, w drugim przypadku kiedy ryba spadnie można spokojnie kontynuować łowienie, w pierwszym wiadomo, nie.