Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam ostrza nr 15 i 23 ;) ...obyście nie musieli stosować :D

Kiedyś jeszcze w podstawówce wbiła mi się kotwica przy wyhaczaniu szczupaka. W mięsień dłoni koło kciuka. Wyrywałem z pół godziny i w końcu wyszarpałem na siłę ale rzeczywiście myślałem że zemdleję. Od tego czasu bardzo uważam, a ostatnio zacząłem zaginać zadziory. Z innego powodu wprawdzie ale...

Jak już ktoś wcześniej napisał wystarczy zaginać zadziory lub stosować kotwice bezzadziorowe. Wszak to forum promujące C&R.

Podobnie jak kolega od kilku lat przyginam zadziory. Zazwyczaj ryba wypina się w podbieraku. Wbicie kotwicy w ubranie, czy skórę nie generuje problemów z wyjęciem. W sumie dziwię się, że popierając C&R stosuję się kotwice z zadziorami, bo w wielu przypadkach i wydłuża to czas wyczepiania i nie sprawia że ryba odpływa w dobrej kondycji. Tak więc do gięcia, zamiast cięcia ;)

• Like 3

Koledzy pytanko trochę z innej beczki, jakiej plecionki (firma/grubość) używacie na wisełce tak by komfortowo wędkować ale również w miare możliwosci odzyskiwać przynęty z zaczepów? Moja Octa 0.12 fajnie się spisuje do momentu zaczepu..

Spora ta beczka;) Ja od 0.12 przy kleniowanu do 0.35 przy sumowaniu. Tyle, że to niezupełnie ten wątek.

Edytowane przez fonix

nie wiem jak specjaliści ale ja łowiąc w stołecznej Wiśle bolenie i sandacze łowię na 0,15 mm SpiderWire Dura Silk Berkley. Jeden z kolegów czasem sprzedaje je na naszej giełdzie i biorę zawsze od niego.

Edytowane przez wojciech1919
  • Like 1

Gość DAWIDspinn

Temat ... rzeka. Tak naprawdę kazda wiślana rybę oprócz suma da się wyholowac na plecionkę 0,10 czy 0,12. Dobieram linkę raczej pod miejsce w którym będę łowił i pod wabik którym będę lowil, a nie pod rybę. U mnie wygląda to tak bolenie z racji łowienia na cykadowe woblery o drobnej pracy, jak i nocne sandacze łowię na plecionke 0,12. Niestety straty są duże (przynęty), ale na grubszej plecionce nie czuje już łowienia boleni, wyjątkiem są jesienne rapy przy których stosuje 0,14, z racji innych miejscówek. Sandacze na gume z dna używam 0,16, brzany 0,10 z racji używanej przynęty choć jak by się dało komfortowo rzucic i łowić nie zawahał bym się założyć 0,16. Szczupaki 0,20 albo grubiej, tutaj szkoda przynęt, a i tak grubość linki przy tych rybach nie ma znaczenia ;) Na suma na spinning 0,28, a to i czasem jest za mało ;) Trolling sumowy 0,36. Jeśli chodzi o firmę to używam mikadowskiej OctaBraid.

Edytowane przez DAWIDspinn
  • Like 2

Klasyka zawsze dobra - Power pro i zlego slowa nie powiem na nia, ale to jako mocny zestaw 0.24.

Do sredniego aktualnie Sufix Pro 8 0.24 (porownywalna z 0.16/0.18 innymi markami) a do lekkiego sufix Pro 8 0.10 i mam mieszane uczucia... niby idealna i wytrzymala, ale do czasu, bywa, ze strzela przy lekkim zaczepie. Mysle, ze to charakterystyczne dla 8 splotowych plecionek, sa jedwabiste i wytrzymałe, ale latwo sie przecieraja i traca wytrzymalosc na wezle.

Mialem tez Braidera Kongera, przegrubiony 2x a wytrzymalosc slabsza o polowe... masakra, dwa tyg sie meczylem i lezy na szpuli zapasowej. Takie moje spostrzeżenia.

• Like 1

Jesli na lekko/srednio to ja używam berkley whiplash crystal 0.08 tyle że ZAWSZE ściągam ją z ułesa i nie wiem co to nie trzymanie grubości czy wytrzymałości..plecionka przy węźle zderzakowym wytrzymuje realnie 10,2kg - robiłem testy..podstawa do regularnego uzywania cienkich plecionek to dobre przelotki i rolka w kręciole gdzie praktycznie zawsze wymieniam łożysko na japonskie ..jestem z tych szaleńców którzy przed pierwszym użyciem wszystko rozbierają w drobny mak i składają od nowa..

• Like 1

Jesli na lekko/srednio to ja używam berkley whiplash crystal 0.08 tyle że ZAWSZE ściągam ją z ułesa i nie wiem co to nie trzymanie grubości czy wytrzymałości..plecionka przy węźle zderzakowym wytrzymuje realnie 10,2kg - robiłem testy..podstawa do regularnego uzywania cienkich plecionek to dobre przelotki i rolka w kręciole gdzie praktycznie zawsze wymieniam łożysko na japonskie ..jestem z tych szaleńców którzy przed pierwszym użyciem wszystko rozbierają w drobny mak i składają od nowa..

Mam pytanie o zrodlo tych lozysk, bo musze dwa wymienic :)