Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj popołudniu udało mi się wybrać na 3 godzinki w okolice portu w Górze Kalwarii. Pogoda niespecjalna, zimno i wiało, ale woda dość fajna, niezbyt trącona, jednak ryba w ogóle nieaktywna. Po pewnym czasie postanowiłem przenieść się za wał, na odnogę Wisły a tam jakby inny świat: dużo drzew więc nie wiało, woda lekko płynąca, aktywny zarówno białoryb jak i drapieżniki, niestety nie za wielkie. Jeden ok. 50 cm bolek dał się skusić na obrotówkę.

Newsy w necie też czytałem, ale gdzie Romantyczna a gdzie Bronowska :) Myślałem, że ktoś był i się przebijał bo chciałem wyskoczyć jutro po pracy.

To po prostu wyskocz ???? ja na pewno będę w sobotę bez względu na niułsy.

• Like 1

Newsy w necie też czytałem, ale gdzie Romantyczna a gdzie Bronowska :) Myślałem, że ktoś był i się przebijał bo chciałem wyskoczyć jutro po pracy.

Ja akurat na rowerku byłem. Jak porównasz sobie wysokość brzegu ze stoliczkami przy plaży i wysokośc główek przy Bronowskiej to Ci wyjdzie. :) Ja pojechałem nad Łachę.

Jak wczoraj zapowiadałem tak i dziś zrobiłem :) Dzisiejszy wypadzik uważam za udany chociaż w ogólnym rozrachunku dwa do jednego dla Wisły  :) Nawet 3 do 1 bo pochłonęła mi 1 widła, ale mam nadzieję, że go odzyskam bo wiem gdzie prawdopodobnie będzie na mnie czekał :)

Szybka relacja dla niezdecydowanych. I tak po kolei. Woda jeszcze dość wysoka, ale rzeka wraca do koryta i łowić się już da.

post-65395-0-18481100-1559420031_thumb.jpg

Przy odrobinie uwagi bez większego problemu można wejść (oczywiście w kaloszach takich do kolan) na praktycznie wszystkie główki od Mostu Świętokrzyskiego w kierunku Pragi. Aktualny stan wody na Bulwarach według serwisu pogodynka to 290 cm. Warto zapamiętać.

post-65395-0-68110100-1559420157_thumb.jpg

Idąc w kierunku mostu Poniatowskiego natrafiłem na linkę ;) Nie mam pojęcia skąd się wzięła. Na pewno przed wielką wodą jej tam nie było.

post-65395-0-57901700-1559420208_thumb.jpg

Jeszcze dalej na ścieżce zobaczyłem kolejne ślady po dużej wodzie.

post-65395-0-51636700-1559420528_thumb.jpg

Niestety jak napisałem wyżej dwa do zera dla Wisły. Miałem jedynie dwa na dodatek nie zacięte brania na wspomnianego widła.

Za to aktualnie w wodzie największą aktywność widać wśród tych jegomości :) Chyba mają tarło :D

post-65395-0-30514100-1559420638_thumb.jpg

A w drodze powrotnej na do widzenia takie fajne widoczki.

post-65395-0-27809400-1559420767_thumb.jpg

Cóż, niby nie samymi rybkami człowiek żyje, ale po takim zachodzie niedosyt pozostał ... I dlatego jutro rewanż :D

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 9

Ja tradycyjnie już  od 48 lat w dzień dziecka choć na chwilę zaglądam nad warszawską Wisłę . 1 czerwca 1971 roku tata i dziadek zabrali mnie pierwszy raz w życiu na ryby . Łowiliśmy na tak zwanych wysokich lądach w tajnej miejscówce mojego dziadka. Na tej wyprawie ostro połowiłem tak zwanych płoci gruntowych (bardzo duże) i leszczy , no i wpadłem w szpony nałogu  . ;) 

Dziś udało się złowić jednego bolenia ,  był krótki czyli niefotogeniczny .Ale i tak jestem zadowolony. :)

• Like 14

Ryby dziś dość aktywne. Widać było, że po dużej wodzie zaczynają uzupełniać kalorie. Niestety nic godnego foto nie chciało zapozować... aczkolwiek miejscówki naprawdę żyły. We wtorek i środę dogrywka.

U mnie wręcz przeciwnie, byłem dzisiaj 3h ,tylko 2 ataki bolenia zauważyłem i to tyle . Jedno pstryknięcie w fanatica :) 

Uważajcie na to błoto, bo dzisiaj 2 razy jechałem na dupie ! :)

1 czerwca 1971 roku tata i dziadek zabrali mnie pierwszy raz w życiu na ryby .

Piotrek, czasem wpędzasz mnie w kompleksy swoją znajomością Wisły, ale właśnie sobie uświadomiłem, że ryby łowisz 10 lat dłużej, niż ja chodzę po tym świecie :D

A poniżej kontynuacja wątku o "ślepej kurze i ziarnku" - pękła kolejna granica, tym razem 50cm :)

<...> zdjęcie usunąłem, dumę łowcy rozumiem, jednak mocno razi ryba "wypanierowana" w piachu

Edytowane przez Jano
  • Like 8