Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Świder nr 1.

Wraca pod PZW?

Obwód rybacki obejmuje wody:

a) rzeki Świder od jej źródeł do mostu w m. Dłużew,

B) rzeki Świder od mostu w m. Świdry Wielkie do jej ujścia do rzeki Wisły,

c)rzeki Mienia od źródeł do m. Wiązowna oraz staw Łazienki na rz. Srebrna w m. Mińsk Mazowiecki.

Uwaga:Rezerwat przyrody „Świder” – zakaz połowu ryb na rzece Świder od m. Dłużew do mostu w Świdrach Wielkich oraz rzeki Mienia od m.Wiązowna do jej ujścia.

• 2 tygodnie później...

Czy starorzecza Wisły to wody PZW? Potrzebuję potestować kilka dużych przynęt z kotwicami 5/0 więc złamał bym normalnie kilka przepisów, a nie chce ryzykować tym bardziej że jeszcze karty nie wykupiłem.

Te w tzw. międzywalu raczej PZW. Za wałem mogą być na prywatnych gruntach. Ale macie przechlapane w tej stolicy. Jedni muszą już siaty wozić pod Zamość (https://www.dziennikwschodni.pl/zamosc/pogrom-leszczy-w-nieliszu-to-wina-klusownikow,n,1000257936.html ), drudzy ubotów z 5/0 nie mogą sobie legalnie potestować. Można tylko współczuć.

• Like 2

Nie ma znaczenia czy to wody PZW. Na wszystkich wodach śródlądowych w Polsce nie można używać kotwic, które nie zmieszczą się w kole o średnicy 3 cm. W praktyce jest to Owner 1\0 bo 2/0 już jest za duży.

Testuj przynęty bez uzbrojenia, bo wtedy zgodnie z przepisami nie wędkujesz i nie musisz mieć zezwolenia. Sam jeszcze nie opłaciłem, ale zamierzam poćwiczyć rzuty dwuręczną muchówką zakończoną samym przyponem- bez muchy, czyli bez haka. Nie ma haka - nie ma łowienia.

• Like 1

Nie ma znaczenia czy to wody PZW. Na wszystkich wodach śródlądowych w Polsce nie można używać kotwic, które nie zmieszczą się w kole o średnicy 3 cm. W praktyce jest to Owner 1\0 bo 2/0 już jest za duży.

Testuj przynęty bez uzbrojenia, bo wtedy zgodnie z przepisami nie wędkujesz i nie musisz mieć zezwolenia. Sam jeszcze nie opłaciłem, ale zamierzam poćwiczyć rzuty dwuręczną muchówką zakończoną samym przyponem- bez muchy, czyli bez haka. Nie ma haka - nie ma łowienia.

To już dużo, dzięki :)