Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma znaczenia czy to wody PZW. Na wszystkich wodach śródlądowych w Polsce nie można używać kotwic, które nie zmieszczą się w kole o średnicy 3 cm. W praktyce jest to Owner 1\0 bo 2/0 już jest za duży.

Testuj przynęty bez uzbrojenia, bo wtedy zgodnie z przepisami nie wędkujesz i nie musisz mieć zezwolenia. Sam jeszcze nie opłaciłem, ale zamierzam poćwiczyć rzuty dwuręczną muchówką zakończoną samym przyponem- bez muchy, czyli bez haka. Nie ma haka - nie ma łowienia.

Na wodach niepublicznych zasady uprawiania amatorskiego połowu ryb określa właściciel wody. Pana Ministra Rolnictwa nie powinno obchodzić, co ja tam sobie testuję w bajorze na czyimś prywatnym gruncie i z jak dużymi kotwiczkami, bo to już nie jego broszka. 

Uprzedzając odpowiedź znalazłem że nie jest to woda PZW, można łowić bez zezwolenia ale trzeba mieć kartę, więc myślę że można testować.

Wrzucisz zapis? :) W zezwoleniu jest zapis, że "...wszystkie wody obejmują również nie wymienione wyżej: dopływy, wody starorzeczy i inne zbiorniki wodne połączone ciągłym bądź okresowym maturalnym dopływem lub odpływem do wód tego odcinka rzeki, cieku". :)

Wrzucisz zapis? :) W zezwoleniu jest zapis, że "...wszystkie wody obejmują również nie wymienione wyżej: dopływy, wody starorzeczy i inne zbiorniki wodne połączone ciągłym bądź okresowym maturalnym dopływem lub odpływem do wód tego odcinka rzeki, cieku". :)

Nie wrzucę bo takiego nie znajdę :). To w takim razie nie jest PZW bo w żaden sposób to starorzecze nie jest połaczone z Wisłą, nawet okresowo. Nie wiem czy wiesz o jakim miejscu piszemy. Ten kanałek jest za Wisłostradą na terenie Parku, ponoć odcięło starorzecze w latach 30-stych. Wisłostrada musi przebiegać przez dawną wiślaną kępę. Swoją drogą fajnie musiała kiedyś Wisła wyglądać. W weekend będę płoszył kaczki :).

Edytowane przez wujek
  • Like 1

wujek

Ktoś wie czy starorzecze w Parku Kępa Potocka jest wodą PZW? Jest poza międzywalem więc wydaje mi się że nie powinno podlegać.

Nie wiem jak to wygláda w miejscu ,o którym piszesz,ale mam niedaleko wodę,która nie należy do PZW tylko do gminy.

Kartę trzeba mieć. Wiem o tym od wójta. Nie uwierzyłem mu i pytałem o to strażników. Potwierdzili.

Wg mnie ustal do kogo należy woda,nieważne czy łączy się z rzeką okresowo czy nie,to może nie mieć znaczenia. Znajomy jest jednym z trzech właścicieli bużańskiego starorzecza,przez które przepływa strumyk i wpada 2 km dalej do Bugu.

Albo zadzwoń do PSR i tam zapytaj.

Edytowane przez trolinka666
  • Like 1

Chyba trochę mylisz fakty i nie bardzo jesteś w temacie mimo iż zmiany nastąpiły daaaawno temu.

Karty sie nie opłaca - karta wędkarska jest dokumentem takim jak choćby prawo jazdy i jest wydawana przez urzędników. Czym innym jest legitymacja PZW...

Na wodzie jeśli nie jest pod zarządem PZW obowiązuje nie RAPR, a Ustawa o Rybactwie Śródlądowym wraz z właściwymi rozporządzeniami Ministra. Owo rozporządzenie ustala wymiar ochronny Wzdręgi na 15cm... MAndat dostał więc za złamanie zapisów ustawy.

Wujek jak chcesz bezpiecznie i bez zbędnego obciachu, za niewielką opłatą, potestować swoje przynęty, udaj się na łowisko prywatne typu np. Okoń koło NDM. Poinformuj właściciela co zamierzasz zrobić i tam bez stresu zrób co będziesz chciał.

• Like 1

Wujek jak chcesz bezpiecznie i bez zbędnego obciachu, za niewielką opłatą, potestować swoje przynęty, udaj się na łowisko prywatne typu np. Okoń koło NDM. Poinformuj właściciela co zamierzasz zrobić i tam bez stresu zrób co będziesz chciał.

Też o tym myślałem, ale jednak to już jakąś wyprawa a zależy mi żeby było blisko bo nie jadę na ryby. Poza tym jak będę walil przynętami od 150g w górę i robił zamieszanie morskimi popperami to zaraz właściciel przyleci i nie chce sensacji robić. Już widziałem reakcje kajakarzy na Zeranskim :).

Edytowane przez wujek

W dobie gdy każdy uruchomiając swój telefon może zostać reżyserem i sędzią jednocześnie, bądź będąc zaniepokojonym dziwnym nieprzystającym do okoliczności zachowaniem delikwenta, poinformuje niezwłocznie właściwe służby. Wizyta na prywatnym łowisku wydaje się być najrozsądniejszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem.

Najnowsza informacja odnośnie wymiaru przynęty do 1.05 uzyskana telefonicznie od PZW Mazowsze:

Długość przynęty (guma) liczymy od początku główki/czeburaszki do końca przynęty, a woblera, wahadłówki czy obrotówki BEZ haczyka/kotwicy.

Edytowane przez Rolerfer
  • Like 4

Najnowsza informacja odnośnie wymiaru przynęty do 1.05 uzyskana telefonicznie od PZW Mazowsze:

Długość przynęty (guma) liczymy od początku główki/czeburaszki do końca przynęty, wahadłówki czy obrotówki i woblery BEZ haczyka/kotwicy. Długość woblera liczymy od oczka do wiązania przynęty do oczka mocującego tylną kotwicę - informacja również potwierdzona telefonicznie. Niebawem wrzucą oficjalnie szczegółowe informacje na stronę PZW Mazowsze.

• Like 1

Oby wyrzucili rysunki. Bo z inżynierskiego doświadczenia wiem, że lepszy dobry rysunek niż strona tekstu.

Napisałeś od oczka.. do oczka... ale czy z oczkami? Co jak ster jest dłuższy i wychodzi poza oczko do wiązania przynęty?

Edytowane przez ASAPfishing