Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem obecna sytuacja spowoduje, że własnie kwietniowych boleniarzy będzie na pęczki.

Nie przesadzajcie ze wedkarze tak ograniczaja kłusownictwo. Kłusownik dobrze wie gdzie, jak i o jakiej porze kłusowac zeby nikt mu nie przeszkadzał. Kwietniowi boleniarze byli zawsze tylko teraz ten boleń moze kosztowac 5000 i o to mi chodzi.

• Like 5

Tu masz rację....tylko przez tych pseudowędkarzy mamy już zakaz wędkowania z łodzi do maja i tegoroczny zakaz wędkowania z łodzi w nocy...oczywiście teraz jest wyjątkowa sytuacja...inna sytuacja...ciężko się cieszyć w domu samemu nie mogąc łowić że pseudo nie połowi...

• Like 1

Nie przesadzajcie ze wedkarze tak ograniczaja kłusownictwo. Kłusownik dobrze wie gdzie, jak i o jakiej porze kłusowac zeby nikt mu nie przeszkadzał. Kwietniowi boleniarze byli zawsze tylko teraz ten boleń moze kosztowac 5000 i o to mi chodzi.

Masz rację że kłusole wiedzą co i jak,ale teraz gdy służby są zajęte innymi sprawami a w okolicy brak potencjalnych sygnalistów to będą cedzić wodę jak na swoim.

• Like 2

Czy spinningowe, muchowe czy spławikowe to sobie odpoczna i narzekanie tego faktu nie zmieni i raczej bym sobie odpuścił bo wlasnie słuzby moga byc bardziej aktywne z tego powodu ze lepiej sie wlepia mandat za 5000 niz 500. Zakaz jest z tego co wiem na razie do 11.04. To chyba nie jest jakas tragedia zeby sie powstrzymac od łowienia te kilka dni.

• Like 2

Obecne zakazy są do 11.04, a myślę, że ewentualne nowe ograniczenia (pytanie w jakim zakresie) będą od wtorku 14.04.

Święta siłą rzeczy w obecnej sytuacji raczej będą w węższym gronie, pewnie przy skype'ie albo zoom'ie z rodziną, więc w poniedziałek można wykorzystać "okienko kwarantannowe" i na parę godzin nad wodę wyskoczyć

Edytowane przez womar

Przed Warszawą(od wsi Glinki poniżej G. Kalwarii) i w samej nie ma(między mostami). Poniżej są ale dopiero od 01 czerwca do 31 grudnia. Prawdopodobną granicą jest most Północny.

Plan jest taki aby w ciągu 4 lat ci delikwenci zniknęli z rzek w OM. Pozostaną tylko narzędzia pułapkowe na duzych zalewach(zbiornikach wody pitnej) takie jak w tej chwili działające w Wierzbicy i Nieporęcie.

Edytowane przez vako
  • Like 2

Z tego co wiem w zeszłym roku Wisłę od ujścia Pilicy do wsi Glinki dzierżawiło dwóch albo trzech rybaków. Od wsi Glinki do mostu Grota-Roweckiego nie było rybaków i legalnych siat. Co nie oznacza, że siat tam nie ma. Jak są to kłusownicze. Poniżej Warszawy słabo znam Wisłę. W tym roku wprowadzono zasadę złów i wypuść dla wędkarzy miedzy mostami Siekierkowskim a Północnym. Zatem należy się spodziewać, że tu również nie będzie rybaków(odcinek miedzy mostami Siekierkowskim a Grota-Roweckiego a Północnym.) Poniżej w zeszłym roku byli.

Od początku nowego tysiąclecia przyjęto w OM zasadę wydawania zezwoleń dla rybaków od 01 czerwca do 31 grudnia, tak by chronić tarło ryb. Wobec tego wszelkie siatki w tym okresie to kłusownicze. Nie dotyczy to dużych zalewów(zbiorników wody pitnej), gdzie odłowy są wymuszone przez marszałka województwa.

Poniżej stara karta podziału mazowieckiej Wisły na odcinki rybackie.

post-59093-0-41988700-1586285682_thumb.jpg

Edytowane przez vako

Na temat rybaków i siat już było. Dla wędkarzy zakaz jak sam napisałeś od mostu do mostu, ale dla rybaków ... Życie pokaże jak będzie w rzeczywistości, ale z tego co wcześniej w tym wątku było prorokowane to jednak rybacy będą łowić. Jak już napisałem niedługo się przekonamy.

Rybacy często łowią w nocy i dużo rzeczy nie widzimy. Na jednym odcinku chcieli puścić siatki gdzie nie mogą, ryba była w rynnie i czekali aż wędkarze spłyną z wody żeby łowić w niedozwolonym miejscu tyle, że miejscowi nam powiedzieli że jak zostajemy to żeby ich przypilnować i nie wpłynęli.

• Like 3

23.Na odcinku rzeki Wisły w Warszawie od mostu Siekierkowskiego do mostu Marii Curie Skłodowskiej obowiązuje zakaz zabierania drapieżników: szczupaka, sandacza i bolenia. (Indeks 23 w zezwoleniu)

To mocno ograniczony zakaz, a szkoda. Wydaje mi się, że taki zapis nie wyłącza odcinka z łowienia siatami. 

• Like 1