Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj byłem nad radomską Wisłą i klenie się tarły.

Najpierw złowiłem klenia mocno poobcieranego, a potem na przelewie zauważyłem duże ryby obcierające się o siebie. Nie podchodziłem żeby nie płoszyć i udałem się na starorzecze łowić okonie. No i dobrze bo 8 udało się złowić. Był też atak szczupaka ale szczęśliwie nie trafił dobrze i się nie zapiął.

Klenia jest mało, poza tym woda jest jeszcze zimna i trzeba troche poszukać ryby. Z tym tarłem to moim zdaniem bzdura, kleń sie trze w czerwcu. Wczoraj złowiłem dwa i poza tym ze były w dobrej formie nie zdradzały oznak że sa wjakimś tarle. Typowe wiosenne ryby ktore robia formę na czerwiec.

Edytowane przez wujek
  • Like 2

Dlatego nie twierdze, że poszły na 100 % na tarło, a zapytałem się o odczucia innych kolegów :) Tam gdzie były jeszcze tydzień temu nagle zrobiło się pusto, wiec przyszło mi to do głowy. To, że książkowo powinny się trzeć w czerwcu to wiem, co nie oznacza, że tak jest i teraz. Doskonale wiesz, ze każdy rok jest inny :) a ten pod względem pogody jest wyjątkowy :)

Edytowane przez Mr.Happy

Gdyby była ciepła woda to bym miał wątpliwości ale noce sa zimne i woda taka sama. Nie sadze zeby były dobre warunki a to ze jest niżówka to obojętne. Ryby w Wiśle czesto zmieniaja miejsca wiec to nic dziwnego że ich nie było, albo były tylko nie chciały brać akurat na sztuczne.

Edytowane przez wujek
  • Like 1

Gdyby była ciepła woda to bym miał wątpliwości ale noce sa zimne i woda taka sama. Nie sadze zeby były dobre warunki a to ze jest niżówka to obojętne. Ryby w Wiśle czesto zmieniaja miejsca wiec to nic dziwnego że ich nie było, albo były tylko nie chciały brać akurat na sztuczne.

Jako wyjątkowy rok chodzilo mi o temperaturę, a nie poziom rzeki :)

Zmiana stanowiska ryby w rzece to temat rzeka... skoro nie poszły na przedwczesne tarło to widocznie ja coś źle zrobiłem :) życie...

Z Wkipedii: "Kleń jest rybą litofilną, trze się w kwietniu i maju w temperaturze powyżej 18 °C. Tarło odbywa się w samo południe."

W innych źródłach jest podobnie.

Temperatury wody nie mierzyłem ale w niedzielę na radomskiej Wiśle widziałem klasyczne tarło kleni na przelewie. Wcześniej złowiłem niedaleko jednego bardzo poobcieranego osobnika.

• Like 1

Ja dzisiaj zlowilem sredniego klenia ktory byl ewidentnie ryba potarłową.

Kilka lat wstecz mialem miejscowkę w okolicach warszawy, gdzie klenie zaczynaly rokrocznie tarło w pierwszych dniach maja, więc nie do końca się zgadzam z tym czerwcem

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Ja dzisiaj zlowilem sredniego klenia ktory byl ewidentnie ryba potarłową.

Kilka lat wstecz mialem miejscowkę w okolicach warszawy, gdzie klenie zaczynaly rokrocznie tarło w pierwszych dniach maja, więc nie do końca się zgadzam z tym czerwcem

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Na Jeziorce kleń jest w tarle. Wczoraj najechałem woblerem na charakterystyczną cytrynową ikrę. Zszedłem z łowiska, samochód nad Wisłe, ryba złowiona ewidentnie przed tarłem. Wszystko zależy od wielkości rzeki i temperatury wody.

• Like 1

Dzisiaj byłem nad Wisłą bez wędki i od listopada sporo się zmieniło [emoji6] Ciężko będzie się odnaleźć. Ale można dostrzec też plusy. Dobry czas na odwiedzenie nowych miejsc i obserwację co, gdzie i jak.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Qcyk

Ja w kwietniu tarła kleni nigdy nie widziałem ale w koncu maja i czerwcu często, ale niech bedzie ze brak wyników jest efektem wczesnego tarła. Zawsze to jakies pocieszenie że nie biorą.

Jest to możliwe . Kleń będzie się tarł pewnie etapowo Tak niskiej wody w kwietniu też nie widziałeś. Niestety słabo ten rok wygląda . Będzie rzeźnia w rzekach . Może być bardzo słabo jeśli nie będziemy reagować . Niestety Polska[emoji3525]

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Populacje klenia w mazowieckiej Wiśle wykończyły nieudane tarła przez skoki wody. Pisał o tym juz dawno M.Szymański a ja tez niejednokrotnie widziałem jak przybór aktywował klenie do tarła które wchodziły trzeć się na zalane główki. Niestety opadająca woda odsłaniała cała ikre i tarło było zmarnowane. Powtarzało sie to regularnie, wiec juz nie wiem co lepsze dla tego gatunku. W tym roku mimo nizowki przynajmniej tarlo bedzie udane. W Wiśle jeszcze zostało troche wody, a rybom wbrew pozorom dużo jej nie trzeba. Gorzej ze bedzie bardziej dostepna dla wedkarzy i kłusoli. Bardziej niz Wisła dostana małe i średnie rzeki. Sytuacja jest nieciekawa, jak nie zostaną wprowadzone sensowne rozwiazania jak zatrzymac wodę to bedzie tylko gorzej.

• Like 5

Problem w tym, że nie ma czego zatrzymywać obecnie. Jeśli nie popada(najlepiej niż znad Morza Czarnego), to sama Janówka przemknie niczym pendolino na początku czerwca(tak było w zeszłym roku). Wielu nie dostrzega też, że to problem złożony. Zapotrzebowanie w kraju na wodę wzrasta z każdym rokiem. Przemysł, rolnictwo i sami ludzie ciągle potrzebują więcej.

W związku z suszą na mazowieckiej Wiśle spodziewane są dość radykalne posunięcia. Czy wejdą w życie? Czas pokaże pod koniec maja.