Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zbieram od kilku lat, tylko mam wyrwę od stycznia do maja bo pogodynka publikuje od początku roku w PDFie, a dopiero w czerwcu namierzyłem stronę IMGW z danymi w koszernych formatach. Szkoda, że tak późno bo jest tam dużo więcej wód i stacji pomiarowych.

kopsniesz linka?

m. 

Dziś poranny wypad w poszukiwaniu boleni, jednak słabe były oznaki żerowania. W czwartek wytypowana miejscówka - z dala od brzegu, jednak z pozalewanymi trawami, przyniosła trzy forumowe bolki i niewyjętego sumka (pękło kółko łącznikowe w wobku), boleń przed wieczorną burzą żerował bardzo intensywnie, mocno zdradzał swoją obecność, plus dużo drobnicy wkoło skakało.

Dzisiaj nie chciały już współpracować, drobnicy też nie było widać, więc postanowiłem poszukać mętnookich na dedykowanego im woblera, było jedno ładne wyjście z 3-4 m ode mnie, po 5-7 rzutach poprawił (tak mi się wydaje, że to ten sam). W dobrej kondycji odpłynął cieszyć się życiem (szybkie wyhaczenie w podbieraku). Odcinek warszawski...

post-66495-0-54362900-1592738324_thumb.jpg

• Like 13

A tak na marginesie - ładny przyborek nam się szykuje. W Zawichoście idzie 2,5 m, w Puławach ponad 2 m, to i do nas przynajmniej z 1,5 m przyjdzie. Na Bulwarach koło piątku pewnie będzie coś koło 300 cm, czyli jakieś pół metra więcej niż ostatnio.

• Like 2

https://oko.press/elektrownia-kozienice-zabija-nawet-230-mln-mlodych-ryb-rocznie-energetyka-weglowa-pustoszy-rzeki/

Podane liczby dają do myślenia  :( 

Światełkiem w tunelu jest jednak to, że nowe bloki gazowe (też w Kozienicach, Ostrołęce - budowany blok C) nie będą już tak inwazyjne dla środowiska, w tym dla rzek i interesujących nas wszystkich ryb.

Wydaje mi się, że jesteśmy obecnie świadkami początku trwałego zwrotu w polskiej energetyce w kierunku źródeł nisko- lub nawet zeroemisyjnych. Niestety jeszcze trochę wody musi w Wiśle/Narwi spłynąć zanim stare bloki węglowe zostaną trwale wyłączone z eksploatacji...

Pozdrawiam

Adam W.

Ok, przepraszam jeśli niepotrzebnie zaśmiecam wątek, jednak wydaje mi się że przywołane pod wskazanym linkiem opracowanie naukowe pn. Wpływ elektrowni termicznych na ichtiofaunę - a w szczególności rozdział dot. szacunkowych strat w ichtiofaunie, spowodowany np. przez Elektrownię Kozienice (s. 28 i n.) wydaje się ciekawy (jedna z wielu przyczyn zmniejszania pogłowia ryb w Wiśle) i moim zdaniem - w tej części - pasuje do wywodów w naszym wątku.

Pozdrawiam

Adam W.

• Like 1

Wczoraj między deszczami trafiłem chwilę i 2 bolki wyjechały takie 55 max 60 i dziś rano jeden taki 63. Nie mam farta do większych a spora ryba nie trafiła w wobler kilka metrów ode mnie. A szedł za nim jak rekin z płetwą nad powierzchnią. Coś tam się dzieje ale nic innego niż bolenie jeszcze nie padło w tym sezonie.

• Like 1

Panowie szybko się podnosi?

Ktoś ma jakieś bieżące info??

Malcz,

Polecam stronkę pogodynki z bieżacymi info http://monitor.pogodynka.pl/#station/hydro/152210170

Może przyda się przy okazji komuś innemu, kto nie zna.

A organoleptycznie (rano, jak byłem nad wodą) przez dwie godziny prawie niezauważalny przybór

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

400-450 to była kiedyś norma 2-3 razy w roku, teraz wydarzenie. Jak dojdzie do 600 to wtedy bedzie fajnie. Najbardziej szkoda mi gniazd rybitw., mew i sieweczek. Ostatnia fala zalała im pierwszy lęg i miałem nadzieję ze już zacznie sie niżówka i wyprowadzą powtórny leg ale musiało dowalić wodą i zaleje drugi raz. Cała wiślana populacja ptaków gnieżdżacych sie na wyspach nie wyprowadzi w tym roku legów :(.

• Like 10

Wszystkich szkoda....ale do zimorodków mam szczególną słabość...w zeszłym roku przekonywałem Tatę który jest zapalonym kolarzem, że są nad Wisłą i da się swobodnie namierzyć...to jeździł uparcie rowerem na ujście jeziorki aż zobaczył. Przepiękne ptaszki.

Ale wracając do tego co ważne, jak dzisiaj wieczorem, Królowa darzyła? Ja niestety się poddałem...tak po ludzku po cholernym dniu w pracy po prostu odpuściłem...

...mam nadzieję że u Was połowione i mam czego żałować.

Pozdrawiam,

Malcz

Edytowane przez malcz