Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

A ja zapytam się Kolegów pamiętających zimy z dawnych lat czy taki lód jak w tym roku mógł przemodelować główki i opaski (nie chodzi o dno w okół tylko same budowle)?

Zawsze jakieś zmiany może spowodować (lód+przybór), przynajmniej w tych główkach/opaskach już mocno naruszonych. Ale większych rewolucji bym się nie spodziewał.

A ja zapytam się Kolegów pamiętających zimy z dawnych lat czy taki lód jak w tym roku mógł przemodelować główki i opaski (nie chodzi o dno w okół tylko same budowle)?

Może. Zwłaszcza jeśli w okolicy utworzył się zator lodowy i doszło do nagromadzenia i podpiętrzenia lodu.

Poniżej co z lodem potrafi zrobić wiatr:

https://www.facebook.com/KataklizmyPLWR/videos/929415367867049

Edytowane przez vako
  • Like 1

W Warszawie oczywiście nic nie zrobi woda i to normalne wiosenne zjawisko tylko co będzie jak nie zdąży spłynąć a dojda górskie rozropy gdzie śniegu jest od groma...Tama we Włoclawku nie jest z gumy a po drugie Rydzyka przecież nie zaleją...

W Warszawi trochę przemelduje ale glazów w wodzie nie poprzesuwa ale u mnie na Zalewie Włoclawskim to będzie grubo bo znowu drzewa poukłada gdzie popadnie i trzeba uczyć sie plywać od nowa....duża woda jest oczywiście bardzo dobra bo oczyści koryto ale ciekawe jak połączy sie z górskimi roztopami to znowu szczupaki i okonie będziemy lowili na łąkach a po zejściu wiekszej wody oglądali wysuszona ikrę...wszystko ma swoje plusy i minusy...Wisła to piekna i nieprzewidywalna rzeka...mi chodzi tylko że wszyscy odpuścili i znowu będzie halo dopiero przy fali...a te kilka lat co niżówka była poszło na marne a miały być wały i zbiorniki retencyjne...to troche boli...zamiast tego na terenach przy wałach budują sie nowe osiedla jak w Warszawie a ludzi mami się, że wał zatrzyma wodę ...tylko że po kilkunastu dniach nasiąka i puszcza i mamy tragedię...

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Pytanie do miejscowych w Warszawie. Idzie trochę porzucać teraz na bulwarach w okolicy centrum nauki Kopernik czy nie ma sensu wędki brać? Będę miał z 3h przy okazji. Chodzi mi o stan wody.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez RedJin

Pytanie do miejscowych w Warszawie. Idzie trochę porzucać teraz na bulwarach w okolicy centrum nauki Kopernik czy nie ma sensu wędki brać? Będę miał z 3h przy okazji. Chodzi mi o stan wody.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Jeszcze za wysoki poziom

Szczerze pisząc to są ważniejsze wydatki.

• Like 1

Niech najpierw ba...ny naprawią oczyszczalnię, a później biorą się za mosty.

Edytowane przez vako
  • Like 2