Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Takiego jegomościa wczoraj w nocy spotkałem. Amerykanin.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Zajebiste spotkanie, ja spotkałem Szopa nad Bzurą chyba 8 lat temu, stałem jak zaczarowany ze 20minut żeby gościa nie spłoszyć...wizualnie kapitalne zwierzaki, ale podobno chodzące siedlisko pasożytów i chorób wszelakich...

Chyba nikt nie lubi jak mu się przeszkadza w sypialni. Nie wiem jaki debil wymyślił żeby je łowić w tym okresie. To samo w listopadzie i grudniu, ale za to mamy zakaz trollingu i dryfu, brawo!!!

Wiesz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Mi absolutnie nie przeszkadza zakaz trola i dryfu:) Sum z brzegu na spinn dla mnie to największa frajda, najbardziej sportowa. Według mnie ryby są już wytarte.

• Like 1

Wiesz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Mi absolutnie nie przeszkadza zakaz trola i dryfu:) Sum z brzegu na spinn dla mnie to największa frajda, najbardziej sportowa. Według mnie ryby są już wytarte.

Zgoda, tylko fajnie jak by był wybór a tak mamy tylko ciężki spinn i sumowy grunt z żywcem.

• Like 1

Powiem Wam, że słabo z tym przesunięciem okresu. Trzeci rok z rzędu mają w czerwcu tarło. Chyba cztery sezony temu jak pierwszy rok było to wprowadzone, to zdążyły się wytrzeć bo na 1 czerwca łowiłem już pogryzione ryby i dobrze żarły.

Mogłeś złowić dwa samce.
W normalnym roku o tej porze sumy nie mają jeszcze skończonego tarła, a tym razem było zimniej.

W zeszłym roku w pierwszym tygodniu czerwca miałem sumy na typowych żerowiskach bez żadnych oznak, a potem nagle w połowie miesiąca samicę z ikrą.
Oczywiście, że się teraz trą, nawet wiem gdzie..

Edytowane przez korol

To też nie jest tak, że idą wszystkie na raz. Nie jest również tak, że wszystkie podchodzą do tarła. Teraz mają tarło na 100%. Oczywiście jeśli mówimy o środkowym odcinku Wisły. Może to być też przesunięte o tydzień czy dwa zależenie od obszaru. Ale ogólnie rzecz biorąc teraz jest TARŁO. Naprawdę sporo lat już łowię sumy i kilka setek ich złowiłem. Monitoruje to na bieżąco każdego roku. Niedługo będę się trafiać ryby pogryzione które właśnie skończyły. Jeżeli mają ślady to łowisz wytarte ryby. Jeżeli nie, to pasą się ciut przed chwilą tarła. Natury się nie oszuka.

Edytowane przez Lucas
  • Like 3

Mogłeś złowić dwa samce.

W normalnym roku o tej porze sumy nie mają jeszcze skończonego tarła, a tym razem było zimniej.

W zeszłym roku w pierwszym tygodniu czerwca miałem sumy na typowych żerowiskach bez żadnych oznak, a potem nagle w połowie miesiąca samicę z ikrą.

Oczywiście, że się teraz trą, nawet wiem gdzie..

Piotrek, w ubiegłym roku tarły się na dwie tury. Część zdążyła jeszcze w maju, a reszta w czerwcu. Załamanie pogody i nagłe ochodzenie ostudziły emocje.

Edytowane przez Lucas
  • Like 2