Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Wodą jak wodą, ale budując ten kolektor na Żoliborzu/Bielanach pozamykali miejscówki. Dzis rano Wisłostradę w koło objeździłem.

Jak dotarłem na miejscówkę to trafił sie ładny okoń, spadł kleń oraz wykonałem telefon na komisariat rzeczy bo "zdziwìła" mnie łódka bez wędkarza zakotwiczona przy rafach :) Pan się obudził jak rzeczna podpływała.

Trochę brudu dalej plywa, plus szczury.

Nie kładę się spać, żeby nie zaspać. Szukam miejsc, młócę rzekę, przewalam pudełka pełne najłowniejszych przynęt. Nie uczę się i nie robię choć kroku naprzód, bo ryby mnie olewają. Wysnuwam najprzeróżniejsze teorie, usprawiedliwiające niumiejętność przechytrzenia boleni. A Piotruś bestrosko pisze "dodatkowo". Ja ostatnio dodatkowo zmokłem.

• Like 5

Byłem w niedzielę z rana, machałem od 3.30 do 7. Na brzegu wylądowały 2 okonie (obydwa wzięły na 6-7 cm woblery), ten większy już taki przyzwoity i pięknie ubarwiony.

Miałem także prawdopodobnie odprowadzenie suma. Za prowadzonym woblerem utworzyła się duża fala, ewidentnie jakiś spory ryb ruszył za wobkiem, jednak nie zdecydował się na atak. Miałem podobną akcję w zeszłym roku, wtedy sum nie trafił w przynętę, pokazał ogon i zniknął w odmętach.

• Like 1

Dominik,
powoli zamykam rożne sprawy, także będę nad rzeką coraz bardziej regularnie :)

Nie kładę się spać, żeby nie zaspać. Szukam miejsc, młócę rzekę, przewalam pudełka pełne najłowniejszych przynęt. Nie uczę się i nie robię choć kroku naprzód, bo ryby mnie olewają. Wysnuwam najprzeróżniejsze teorie, usprawiedliwiające niumiejętność przechytrzenia boleni. A Piotruś bestrosko pisze "dodatkowo". Ja ostatnio dodatkowo zmokłem.

Jak to jest, wiedzieć, gdzie i o której w nocy będą brać fajne ryby, ale nie móc wyjść. Jak to jest wstać nad ranem, o 2.30 i pojechać do Biura by domknąć cele półroczne i zgarnąć hajs.

PS

Miałem jeszcze uderzenie bolenia w przytrzymany w nurcie wobler sumowy, nie wciął się, chyba za potężna kotwica.

• Like 2

Dominik,

powoli zamykam rożne sprawy, także będę nad rzeką coraz bardziej regularnie 

Jak to jest, wiedzieć, gdzie i o której w nocy będą brać fajne ryby, ale nie móc wyjść. Jak to jest wstać nad ranem, o 2.30 i pojechać do Biura by domknąć cele półroczne i zgarnąć hajs.

PS

Miałem jeszcze uderzenie bolenia w przytrzymany w nurcie wobler sumowy, nie wciął się, chyba za potężna kotwica.

To dobrze. Będą w wątku grube ryby  :D  B)

Ja obławiam "Twoją" rzekę, a Ty "moją" :P a wyniki to wiadomo jakie będą

ps. jak zaczynasz pisać "biuro" dużą literą, to ja zaczynam się o Ciebie poważnie martwić  :unsure:

Edytowane przez Fossegrim

Kiedyś się wkurzałem na niemoc wędkarską. A dziś, trochę także dzięki Piotrkowi, jestem coraz bardziej pewny, że można iść nad wodę jak po swoje. Trzeba umieć. Ja jeszcze nie umiem, ale umiem bardziej niż dawniej. Znam wielu wędkarzy, którzy potrafią. A Korole są poza skalą  :P

Edytowane przez Fossegrim
  • Like 6

Wyskoczyłem wczoraj z wieczora nad Wisełkę i znowu chodząc za boleniem zaliczyłem kontakt z wąsatym. Zastanawia mnie tylko dziwne zachowanie ryby, nie było odjazdu typowo sumowego, tylko takie szarpanie, bujał wędką niczym brzana. Po kilku sekundach ryba się wypięła, na lince został śluz, tak więc wszystko wskazuje na suma, może go podpiąłem?

Wczoraj miałem leszcza za ogon każdy ruch płetwy to.walenie w szczytówkę.

Śluzu na przyponie 50cm ok 40cm leszcz pod.70.cm myślałem że sum.....

.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Mogłoby się zgadzać, może to był i leszcz, ale jeżeli tak, to naprawdę bardzo duży. Miałem na tym kiju już podpięte leszcze ok.50 cm i siła ryby tej z wtorku nieporównywalnie większa.

Dzisiaj popołudniu wyskoczyłem na chwilę typowo za kleniem. Jak to przy takim łowieniu: duża ilość brań, podsubań, ale na brzegu tylko kilka kleników w rozmiarze przedszkolnym. Na koniec trafił się jeden poważniejszy kleń 40 cm. 

Edytowane przez Tomek St.
  • Like 1