Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jesienią jest to bardzo prawopodobne albo wiosną chwilę przed tarłem. Ale mówimy o dużym leszczu.

Było o tym pisane we wcześniejszych wątkach.

P.S. Biorą (szczegolnie jesienią) nawet na duże przynęty. Np. wczoraj na Narwii trafiłem takiego jegomościa na 9 cm wobka

• Like 1

... Jakby dalej marzyc to gruby potok, glowatka i hmm miecznik lub inny bill fish:)

Zlowilem swordfisha ;)

To byl cel nr1 na ten rok. Musialem sie pochwalic ;)

PS

Calkiem gruby potok tez po drodze byl..

Edytowane przez korol
  • Like 6

Cześć :)

Wreszcie kleń nad Wisłą :) Całe 30 cm :)

Był jeszcze boleń, ale tak zabierałem się do miarki i fotki, że uciekł przed wykonaniem zdjęcia. Też miał ok. 30 cm.

Był jeszcze okoń i szczupak, ale to na jeziorze obok Wisły. Kilka brań okoni też było, ale ich nie liczyłem.

Wszystkie rybki, o dziwo, na woblery własnej produkcji :) Dziś postanowiłem łowić tylko na "swojaki", nawet jakby nic nie brało.

post-75527-0-07941600-1665317441_thumb.jpg

Apropo jazi [emoji41] trafiła mi się taka ślicznota. Zupełnie się nie spodziewałem [emoji16]

Udało się też coś nagrać [emoji6]

Spininguje od niedawna więc pewnie popełniłem masę błędów w prowadzeniu przynęty/holu itd... Ale każdą poradę chętnie przyjmę [emoji106]

https://youtu.be/w_yT4FdaJvIf519627a47f84dfd9f31eca6848d150a.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 7

To boluś. W młodym wieku bolenie mają czerwone zabarwienie płetw dolnych.. powyżej 35 cm zanikają.

Dokładnie, choć nie każdy młody egzemplarz, ale dużo boleniowej młodzieży nawet z tej samej wody różni się od siebie m.in. kolorami płetw...ale jest wiele innych ewidentnych cech, pozwalających rozróżnić te karpiowate - bądź co bądź - gatunki ????

Moim zdaniem nie boleń. Prędzej właśnie jaź. Chociażby wcięcie pyska - u bolenia jest do oka, tu wyraźnie przed. U bolenia na środku szczęki jest taka jakby kufa, tu nie widzę. Czarna/szara obwódka płetw też mi pasuje do jazia. Ale ja jestem ichtiolog-amator.

Edytowane przez psulek
  • Like 2

W Wiśle najczęściej spotyka się hybrydy jazia i bolenia z racji na tarło przypadające w podobnym okresie. Klenie trą się przy znacznie wyższej temperaturze wody i prędzej im się jakaś świnka napatoczy, ale z tego dzieci raczej nie będzie :D

Dokładne ustalenie rodowodu hybryd jest raczej ciężkie tak z oka, co nie zmienia faktu że obie prezentowane tu ryby to raczej mieszańce :)

• Like 3