Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Czy przy kortach tenisowych na Żoliborzu można bez problemy wodować łódkę, tam gdzie jest sezonowa plaża i jakieś puby.

Dawno tam nie byłem. Kiedyś od Spójni dawało się, a jak było zamknięte to zamknięcie było lipne. Jak jest teraz, nie wiem. Podjedz i sprawdź, na początek bez łodzi.

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jak już kiedyś wspominałem , pierwszy raz na ryby zabrał mnie mój tata i dziadek 01.06.1976 r (Dzień dziecka) , miałem wtedy dziesięć lat. 

Łowiliśmy na tak zwanych "wysokich lądach" które wymienia w tym filmie Piotrek . Późniejszej moje wiślane wędkarstwo , to też  głownie miejsca o  których snuje wspomnienia Piotrek . Dlatego mogę tylko potwierdzić ,że tak to wtedy wyglądało.

Dzisiejsza Wisła to nawet nie cień tamtej rzeki. Zostały piękne wspomnienia :)  , a jednocześnie żal :(  że to już tylko wspomnienia. 

• Like 12

nastrojowy-emotikon-ruchomy-obrazek-0357

Małe sprostowanie ,moje pierwsze łowienie na żerańskiej Wiśle  było w  1971 a nie 1976r ,  . No cóż chyba podświadomie chciałem się ciut odmłodzić , ale starzy ludzie już tak mają  :doh:

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 6

Odnośnie zabierania ryb, bo dość obszerny kawałek jest temu poświęcony - lata 70-80 no to całkiem bida była. Każdy kombinował jak mógł. Jak można było trochę na rybach zarobić to goście kłusowali - szczególnie ze Warszawski rynek zbytu był praktycznie nieograniczony. 
Tak się zastanawiałem ile przez te wszystkie lata ja zabrałem ryb z nad wody (najwięcej wędkowałem nad Jeziorakiem i Wartą) Powiem szczerze  średnia pewnie poniżej jednej ryby na rok - a wędkuje kilkadziesiąt lat  :) Z Wisły jeszcze nigdy w życiu nie zabrałem ryby. Czasy się zmieniają chyba - albo to tylko moje wrażenie.

Edytowane przez Darek_W
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Panowie Warszawiacy, a tak z innej beczki. Czy ktoś z Was wie może co się dzieje z Maćkiem Jagiełłą ? Swego czasu był on dość aktywny w mediach drukowanych, a teraz jakoś o nim cicho. Prym wiodą inni warszawiacy, jak np. Sebastian Kowalczyk, Kamil Walicki czy Dawid Kaszlikowski, a Maćka jakoś nigdzie nie ma....

• Like 1

Panowie Warszawiacy, a tak z innej beczki. Czy ktoś z Was wie może co się dzieje z Maćkiem Jagiełłą ? Swego czasu był on dość aktywny w mediach drukowanych, a teraz jakoś o nim cicho. Prym wiodą inni warszawiacy, jak np. Sebastian Kowalczyk, Kamil Walicki czy Dawid Kaszlikowski, a Maćka jakoś nigdzie nie ma....

Pytałem o to samo niedawno  Rapę bo dzięki p.Mackowi  zacząłem łowić . Podobno Maciej jest czynny i wszystko git...PS też pytałem Łysego Węża tylko wczesniej i wszystko też ok...

Jako że nowy sezon AD '25 rozpoczęty to i ja po świątecznych celebrach udałem się na mały rekonesans. No cóż, niesamowicie płytka Wisła jak na tę porę roku ale za to zaczął się sezon na zimowe przysmaki.

PS. Przyrządziłem ,,zupę,, według przepisów Łysego Kamila z boczniaków i wymiata. No i kolejna porcja oczekuje na degustację.

post-59093-0-92707900-1735931575_thumb.jpg

post-59093-0-64366300-1735931607_thumb.jpg

post-59093-0-12841200-1735931825_thumb.jpg

post-59093-0-50565600-1735931833_thumb.jpg

post-59093-0-10002400-1735931901_thumb.jpg

post-59093-0-21015100-1735931918_thumb.jpg

Edytowane przez vako
  • Like 10

Drogi pamiętniku, 
składam czynny żal, pomimo świetnej  pogody, nie udało mi się w ciągu dnia zabrać maluchów na spacer.

Wymyśliłem więc, że zamiast pilota i durnych bajek, wyskoczymy w nadwiślańskie okolice, już po zmroku.

Oto wynik:
post-57267-0-06365400-1736020905_thumb.jpgpost-57267-0-02331800-1736020912_thumb.jpg
post-57267-0-77999200-1736020920_thumb.jpgpost-57267-0-36118800-1736020927_thumb.jpg

Edytowane przez korol
  • Like 6