Skocz do zawartości

Warszawska i podwarszawska Wisła

tomek307

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sezon majowy rozpoczęty, ciągnie i kusi zabrać sprzęt i jechać na ryby, lecz mam mały problem. Studiuję w Warszawie, nie mam pojęcia gdzie tutaj można połowić, wszstkie moje dotychczasowe wyprawy wędkarskie odbywały się w rodzinnych stronach. głównie interesują mnie miejsca spiningowe. może ktoś polecić jakieś miejsca do spiningowania? najlepiej w okolicach Warszawy (do 50 km) lub w samej Warszawie jeśli takowe są.

P.s jestem nowym użytkownikiem , nie wiem czy post w odpowiednim miejscu. 
z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam

Byłem z kolegą na wiślanej skarpie, mieliśmy pecha bo jak tylko doszliśmy nad rzekę zaczęło padać. Po około 20 minutach deszczu znowu stanęliśmy na skarpie. Przed nami duże wcięcie w brzeg z wyraźnym spowolnieniem. Takim na kilkadziesiąt metrów szerokości i ok 20m od brzegu. Po deszczu drobnica oczkowała dosłownie wszędzie, ładne ryby spławiały się co chwilę, widzieliśmy też kilka spławów dużych ryb w tym jeden pod samymi nogami. Wszystko trwało z 15 minut. Kolega który nie wędkuje był pod dużym wrażeniem. Mi szczęka opadła :)

Ja będę jakos w tygodniu na Warszawskim odcinku, zapraszam jeśli by ktoś był chetny na wspólna wyprawe to proszę pisać czy na priv, czy tu możemy się zgadać. Już jeden Kolega odezwał się do mnie na priv  tylko

na razie ustalamy podstawowe info:) Jeszcze raz zapraszam. 

Edytowane przez sowos

Pływa pływa, to nie ulega wątpliwości - trzeba mieć tylko dobrą miejscówkę i nad nią odpowiednio popracować :D

U mnie niestety masakra, rekonesans na mojej miejscówce opaskowej przyniósł 3 kleniki, które łącznie miały tyle co ten złowiony przez @Maticsh... :wacko:

Okolice Tarchomina i kortów tenisowych koło zoo warto oblukać jest kilka fajnych miejscówek, ale tak jak napisał kolega post wyżej, póki nie pójdziesz sam nad wodę i nie zaczniesz czytać wody to się nie przekonasz czy warto w Syrenim Grodzie wędkować ;)

Edytowane przez Jasiek170476

Witam.

Sezon majowy rozpoczęty, ciągnie i kusi zabrać sprzęt i jechać na ryby, lecz mam mały problem. Studiuję w Warszawie, nie mam pojęcia gdzie tutaj można połowić, wszstkie moje dotychczasowe wyprawy wędkarskie odbywały się w rodzinnych stronach. głównie interesują mnie miejsca spiningowe. może ktoś polecić jakieś miejsca do spiningowania? najlepiej w okolicach Warszawy (do 50 km) lub w samej Warszawie jeśli takowe są.

P.s jestem nowym użytkownikiem , nie wiem czy post w odpowiednim miejscu. 

z góry dziękuje za odpowiedź

Pozdrawiam

Nie licz kolego na to, że ktokolwiek da namiary na swoje miejsca... Poza Wisłą w Warszawie, w okolicach są jeszcze inne łowiska, takie jak Wkra, Narew, Zegrze, Bug, Rządza itd. Tylko trzeba mieć czas, zapał i chęci, a po jakimś czasie metodą prób i błędów okoliczne rzeki itp. przestaną być tajemnicą.

Nie wiedziałem, że tak się tam pozmienialo, w zeszłym roku znajomy coś tam łapał, są jeszcze zawady powyżej Wilanowa, które też warto odwiedzić

Zawady zasypało już dawno temu. Chyba najbardziej zasypany odcinek na całej długości Warszawskiej Wisły.

Wyspy zawadowskie w zeszłym roku były przekleństwem i istnym labiryntem jeśli chciałeś dostać się pływadłem na odcinek wyżej

DRAMAT

• Like 3

Na temat można odp szybko i zwięzle... nie ma takowych. Niestety ...Kiedyś były- fajnie sie łowiło bolki pod mostem Syreny ,,,teraz kupa śmieci i pijanego towarzystwa. Potłuczone butelki , pełno porozrzucanego papieru itp, strona praska jeszcze gorsza kupa hołoty . Chcąc połowic odcinek Warszawski trzeba omijać dłuuugim łukiem...

Dziękujemy Pani prezydent - dobra robota

Pozostaje żal i nic więcej ...

Szkoda gadać 

Edytowane przez pablo208
  • Like 4

Chcąc połowic odcinek Warszawski trzeba omijać dłuuugim łukiem...

Dziękujemy Pani prezydent - dobra robota

Pozostaje żal i nic więcej ...

Szkoda gadać 

To się nazywa tą słynną akcją "Przywróćmy Miastu Rzekę". No to przywrócono. Kupa śmieci, wszystko zadeptane. Budują piękne bulwary Wiślane, aż strach pomyśleć co się będzie tam dziać za jakiś czas. Wiem, że my wędkarze nie jesteśmy pępkiem świata i każdy ma inny punkt widzenia na miasto ale Wisłę spieprzyli perfekcyjnie po stronie praskiej. Miała pozostać dzika, zaczęło się od kontrolowanej wycinki drzew a kończy na pseudo ścieżkach edukacyjnych które w weekendy (i nie tylko) obrastają grillami z dziesiątkami szklanych butelek lądujących wprost do rzeki (widziałem osobiście). Za parę lat będzie po sprawie, ja pamiętam Wisłę lat 90tych, woda dużo gorszej jakości ale rybna i pusta. To se ne vrati!

• Like 4